Uw zoekopdracht

Verstandig hout stoken

Gepubliceerd: 
30 november 2016
Laatste wijziging: 
01 januari 2017

Uit een onderzoek onder het Stadspanel blijkt dat de meeste Hagenaars niet weten dat stoken op hout veel ongezond fijnstof in de lucht brengt. In grote steden is houtstook op korte termijn een grotere bron van luchtvervuiling dan het verkeer.

In Den Haag heeft zo’n 1 op de 6 huishoudens een open haard of houtkachel. Dat is wat hoger dan het landelijk gemiddelde, dat op 1 op de 10 zou zitten (bron: Milieu Centraal). Bijna alle ondervraagden denken ten onrechte dat de industrie, lucht- en scheepvaart en elektriciteitscentrales veel grotere fijnstofbronnen zijn dan houtstook door huishoudens. Ook het verkeer zal op korte termijn minder fijnstof in de lucht brengen dan houtstook. Meer en meer voertuigen hebben namelijk een roetfilter of zijn elektrisch en mensen nemen steeds vaker de fiets of het OV.

Gezondheidstips

In het onderzoek noemen bewoners stank, rook en brandgevaar door houtstook vaak een probleem. Maar dat hout stoken als bron van fijnstof ook schadelijk is voor de gezondheid van omwonenden én de stoker zelf, is niet breed bekend. Daarom geeft de gemeente u graag tips voor het zo schoon mogelijk stoken van hout.

Geniet ervan, maar stook met mate

Een haardvuur zorgt voor gezelligheid in deze donkere en koude maanden. Daar genieten veel mensen van. Het is daarom niet zo leuk om aandacht te vragen voor de gezondheidsrisico’s die ook aan hout stoken zijn verbonden. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor klachten aan de luchtwegen, maar ook aan hart en bloedvaten. Sommige mensen krijgen stress van langdurige geuroverlast.

Verantwoord hout stoken: wat u kunt doen

Wanneer u de open haard of houtkachel 1 uur brandt, dan brengt dat 5 keer zoveel fijnstof in de lucht als 1 uur autorijden in de stad. Een keertje minder uw open haard of houtkachel stoken levert dus al een belangrijke bijdrage aan schonere Haagse lucht.

En als u de open haard of houtkachel stookt, kunt u de volgende tips gebruiken om schadelijke gevolgen zo veel mogelijk te beperken.

Tips voor schoon stoken

Juiste kachel

Koopt u een kachel? U heeft meestal niet zo’n grote nodig. Vaak is een open haard of houtkachel te groot voor de ruimte waarin hij staat. Het wordt dan snel te warm. Daarom is het verstandig niet zo’n grote open haard of houtkachel te nemen. Deskundige kachelbedrijven kunnen u goed informeren over het rendement van de kachel en welk rendement u nodig heeft voor de ruimte waar u de kachel wilt plaatsen. Wordt het toch te warm, dan is het advies nooit de luchttoevoer te verminderen. Dat heeft namelijk tot gevolg dat niet al het hout volledig verbrandt. Er komen dan veel meer schadelijke stoffen vrij dan bij volledige verbranding van het hout. Maak het vuur dus alleen kleiner door minder hout op het vuur te leggen.

Let op het weer

Beter niet stoken bij mistig of windstil weer (2 of minder of de schaal van Beaufort). Door gebrek aan wind en door mist blijven rookgassen in en om het huis hangen. Dit is schadelijk voor uw gezondheid en voor die van uw buren. Actuele weersinformatie vindt u bijvoorbeeld op de website knmi.nl.

Stook droog hout

Kurkdroog hout brandt beter en geeft minder gezondheidsrisico’s dan vochtig hout. Hout is droog als het minstens 2 jaar in de wind onder een afdak heeft gelegen. U kunt het herkennen aan scheuren en loszittend schors. Ook zijn er vochtmeters te koop waarmee u kunt vaststellen of het hout droog genoeg is. Nat hout stoken is schadelijk voor uw gezondheid en het milieu. Bovendien geeft nat hout veel minder warmte af en zorgt het voor veel meer roetaanslag in uw schoorsteen. Wist u dat het stoken van geverfd, gebeitst of geïmpregneerd hout en sloophout, multiplex of spaanplaat zelfs wettelijk verboden is? Hierbij kunnen namelijk (zeer) schadelijke stoffen vrijkomen, zoals chloorverbindingen, polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) en zware metalen.

Genoeg frisse lucht

Als u begint met stoken is het verstandig om de klep naar de schoorsteen en de schuif van de kachel helemaal open te zetten. Een goede houtkachel heeft een regelbare klep om de toevoer van lucht te regelen. Wordt het vuur te heet? Leg dan minder hout op het vuur en verminder niet de luchttoevoer. Dat heeft namelijk tot gevolg dat het hout niet volledig verbrandt en dan komen er meer schadelijke stoffen vrij dan bij volledige verbranding.
Het is goed om de ruimte waar u stookt te ventileren. Een houtvuur verbruikt namelijk veel zuurstof. Ook komen er bij de verbranding van hout schadelijke stoffen vrij. Zet daarom altijd een raam of deur op een kier, dan krijgt u voldoende frisse lucht.

Juiste aanmaakmethode

De Zwitserse aanmaakmethode werkt het best voor het aanmaken van een houtvuur. Deze methode wordt ook wel omgekeerd stoken genoemd: het vuur begint van bovenaf zachtjes te branden. Dat geeft veel minder rook bij het opstarten. Bekijk een voorlichtingsvideo op YouTube.

Kleur van de rook en de vlam

U kunt zelf controleren of u goed stookt. Dat kan door de kleur van de rook die uit uw schoorsteen komt te bekijken. Ziet u geen kleur, dan heeft het vuur een goede verbranding. Ziet u witte, grijze, zwarte of blauwe rook, dan heeft uw houtvuur een slechte verbranding.
Ook de kleur van de vlam in de houtkachel is belangrijk. Heldergeel is goed. Het kachelruitje blijft dan ook beter schoon. Een oranje, onregelmatige vlam betekent een slechte verbranding van het hout. U kunt de verbranding verbeteren door meer lucht toe te voeren.

Uitbranden

Advies: laat het vuur vanzelf uitbranden. Als u een houtvuur probeert te doven door de luchttoevoer te verminderen, verbrandt het hout niet meer volledig. Er komen dan meer schadelijke stoffen vrij. U kunt het vuur dus beter brandend uit laten gaan met de luchtschuif van de kachel open.

Schone schoorsteen

Een schone schoorsteen voert de rook goed af. Laat uw schoorsteen daarom minstens 1 keer per jaar vegen door een vakman. Professionele schoorsteenvegers kunt u vinden via de website www.schoorsteenveger.nl. Hier vindt u bedrijven die zijn aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB). De schoorsteenvegers die bij deze bond zijn aangesloten hebben een opleiding gevolgd. De bond heeft ook een geschillencommissie voor als u een klacht heeft waar u met de schoorsteenveger zelf niet uitkomt.

Geïsoleerde en passende schoorsteen

Het is ook verstandig om uw schoorsteen en rookkanaal goed te isoleren en te zorgen voor een schoorsteen die past bij de grootte van uw open haard of houtkachel. Een passende en goed geïsoleerde schoorsteen voert de rook op de juiste manier af. Dit is belangrijk voor uw gezondheid en voor het voorkomen van schoorsteenbranden. Als u twijfelt of uw schoorsteen geschikt is voor uw open haard of houtkachel, kunt u een installateur om advies vragen.
Als de schoorsteen niet hoog genoeg is of dicht in de buurt staat van de woning van uw buren, kan dat flinke overlast van rook geven. Ook een regenkap kan overlast veroorzaken, doordat de rook er onder kan blijven hangen. Vervang een regenkap daarom door een ‘gek’ of deflectorkap, zodat de rookgassen ongehinderd de schoorsteen uit kunnen.

Op de website van GGD Haaglanden is ook nuttige informatie te vinden over gezond wonen.

Wat te doen bij overlast

Heeft u last van de rook van de open haard of houtkachel van uw buren? Probeer er altijd eerst samen uit te komen. Veel mensen die een open haard of houtkachel stoken weten niet dat het stoken van hout schadelijk is voor de gezondheid en dat er mensen zijn die daar last van kunnen hebben. Niet alleen van de rook, maar ook van de geur. Maak aantekeningen wanneer u last heeft van de rook en vraag uw buren bij te houden wanneer zij stoken. Misschien kunt u met deze informatie tot een oplossing komen. Komt u er samen niet uit, dan kunt u de woningbouwvereniging of de gemeente vragen om te bemiddelen.

Stadspanel

Het onderzoek is uitgevoerd onder deelnemers aan het Stadspanel. Het Stadspanel is een groep van bijna 6.000 Hagenaars die regelmatig vragen beantwoorden over het beleid van de gemeente.

Gepubliceerd: 
30 november 2016
Laatste wijziging: 
01 januari 2017