Uw zoekopdracht

Verstandig hout stoken

Gepubliceerd: 
02 maart 2017
Laatste wijziging: 
02 maart 2017

Het stoken van hout brengt veel fijnstof in de lucht. In grote steden zorgt het stoken van hout zelfs voor meer luchtvervuiling dan het verkeer.

Wanneer u de open haard of houtkachel 1 uur brandt, dan brengt dat 5 keer zoveel fijnstof in de lucht als 1 uur autorijden in de stad. Wanneer u minder uw open haard of houtkachel gebruikt levert dat al een belangrijke bijdrage aan schonere Haagse lucht.

Gezondheidsrisico

In het onderzoek onder het Stadspanel noemen bewoners stank, rook en brandgevaar door het stoken van hout vaak een probleem. Hout stoken zorgt voor fijnstof en dat is schadelijk voor de gezondheid van omwonenden én de stoker zelf.

In Den Haag heeft zo’n 1 op de 6 huishoudens een open haard of houtkachel. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde (1 op de 10, bron: Milieu Centraal). Bijna alle ondervraagden denken ten onrechte dat de industrie, lucht- en scheepvaart en elektriciteitscentrales veel grotere fijnstofbronnen zijn dan het stoken van hout door huishoudens. Ook het verkeer zorgt voor minder fijnstof in de lucht. Steeds meer voertuigen hebben namelijk een roetfilter of zijn elektrisch en mensen nemen steeds vaker de fiets of het OV.

Tips voor schoon stoken

De gemeente heeft 9 tips opgesteld om zo schoon mogelijk te stoken. Zo gaan de tips onder andere over het aanschaffen van de juiste kachel, aanmaakmethode en een schone schoorsteen.

Wat te doen bij overlast

Heeft u last van de rook van de open haard of houtkachel van uw buren? Probeer er altijd eerst samen uit te komen. Veel mensen die een open haard of houtkachel stoken weten niet dat het stoken van hout schadelijk is voor de gezondheid en dat er mensen zijn die daar last van kunnen hebben. Niet alleen van de rook, maar ook van de geur. Maak aantekeningen wanneer u last heeft van de rook en vraag uw buren bij te houden wanneer zij stoken. Misschien kunt u met deze informatie tot een oplossing komen. Komt u er samen niet uit, dan kunt u bij uw woningcorporatie of de gemeente vragen om te bemiddelen. Kijk voor meer informatie Woonoverlast melden.

Op de website van Milieu Centraal vindt u informatie over Overlast van hout stoken en tips om de overlast te bespreken.

Stadspanel

Het onderzoek is uitgevoerd onder deelnemers aan het Stadspanel. Het Stadspanel is een groep van bijna 6.000 Hagenaars die regelmatig vragen beantwoorden over het beleid van de gemeente.

Gepubliceerd: 
02 maart 2017
Laatste wijziging: 
02 maart 2017