Uw zoekopdracht

Hofjes in Den Haag

Gepubliceerd: 
08 augustus 2012
Laatste wijziging: 
25 april 2014

Hoewel het nu bijna vergeten oases zijn in de drukke binnenstad, woonde een kwart van de Haagse bevolking 150 jaar geleden nog in een hofje. Met meer dan 100 verstopte hofjes is Den Haag met recht een ‘hofstad’.

Hofjes in Den Haag

Den Haag kan met recht een echte hofstad genoemd worden; het heeft de meeste hofjes van Nederland (namelijk 115) en typen hofjes die je alleen hier ziet. De bekendste en mooiste hofjes van Den Haag zijn het Hof van Wouw, het Hof van Nieuwkoop en het Rusthof.

Verborgen plekjes waar je heerlijk tot rust kan komen, weg van alle drukte uit de stad en die vanaf de straat moeilijk te zien zijn, dat zijn hofjes. Een binnenplaats of –tuin met daar omheen gelegen een aantal kleine woningen. Een hof is een oud Hollands woord voor tuin.

Vroeger leefden arme en oude mensen gratis in de hofjes omdat het als een vorm van bejaardenzorg en sociale woningbouw diende. Tegenwoordig genieten de bewoners van de rust die er te vinden is naast het drukke leven van de stad.

Hof van Wouw

Bezoek het hof van Wouw aan de westzijde van de Lange Beestenmarkt, in het centrum van Den Haag. Het stichten van dit hofje had als doel de huisvesting van alleenstaande vrouwen. Wat dit hofje zo bijzonder maakt is dat er nog steeds alleen vrouwen mogen wonen. Ze dienen alleenstaand te zijn, de leeftijd van rond de 50 jaar te hebben bereikt en mogen geen huisdieren bezitten.

Wanneer één van de huisjes leegkomt wordt, in overleg met de bewoners, gezocht naar een nieuwe bewoonster. Dit gebeurt door middel van een aantal gesprekken waarin het reglement van de Hof ter sprake komt.

Dit Hof is privéterrein.

Hof van Nieuwkoop

Geniet van het meest indrukwekkende hofje van Den Haag, het Hof van Nieuwkoop. Kom binnen via de mooie hoofdingang aan de Prinsegracht waar je prachtige woningen aantreft rondom een immense tuin met aan de korte zijden monumentale poortgebouwen.

Rusthofje

Gelegen achter het Lange Voorhout, vindt men het Rusthofje. Het hofje vinden is lastig want het zit verstopt achter een deur wat op een normale woning lijkt. Loop via deze deur naar binnen en aan het einde van de smalle gang, tref je een schattig hofje.
Dit is één van de tien liefdadigheidshofjes die nog te vinden is in Den Haag. Ook in dit hofje zijn de woningen alleen bestemd voor vrouwen. Vrouwen die vroeger in dit hofje woonden waren vooral weduwen en dienstboden, die na hun ‘pensionering’ geen inkomsten en onderkomen meer hadden.
Bezoek het hofje van maandag t/m zaterdag 10.00 – 17.00 uur (behalve op zon- en feestdagen).  Vergeet u zich dan niet aan het volgende te houden:
- respecteer de privacy van de bewoners. Kijk niet bij de mensen naar binnen.
- respecteer de rust van het hofje.

Tegenwoordig dienen de hofjes nog steeds als woonvoorzieningen, alleen het grootste verschil met vroeger is dat het wonen nu niet meer gratis is en men wel een eigen toilet heeft. Bovendien is het toegankelijk voor iedereen.

U kunt zelf met een stadskaartje op zoek gaan naar de verborgen binnentuintjes. Een goed alternatief is om onder begeleiding van een professionele gids een wandeling langs de hofjes te maken. LET OP: niet alle hofjes zijn toegankelijk of zijn privé-terrein.

Hofjeswandelingen reserveren

Post-en bezoekadres: Riviervismarkt 2, 2513 AM Den Haag.

Telefoon: (070) 356 12 81 (op werkdagen tussen 9.30 en 12.30).

Email: info@gildedenhaag.nl

Gepubliceerd: 
08 augustus 2012
Laatste wijziging: 
25 april 2014

U verlaat DenHaag.nl. Wilt u doorgaan?