Uw zoekopdracht

Het Binnenhof

Gepubliceerd: 
01 september 2011
Laatste wijziging: 
25 april 2014

Laat u meenemen door de historische gebouwen van de Staten-Generaal: de Ridderzaal, de Eerste en de Tweede Kamer, in het hart van politiek Den Haag aan het Binnenhof.

ProDemos, huis voor democratie
Het Bezoekerscentrum van ProDemos organiseert rondleidingen door de Ridderzaal, de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. Ook kunt u er terecht voor stadswandelingen door politiek Den Haag.  

Het Binnenhof is een plein in het centrum van Den Haag, met in het midden de Ridderzaal omringd door parlements- en regeringsgebouwen. Van hieruit wordt Nederland geregeerd.

Hier vergadert de volksvertegenwoordiging, werkt de minister-president en houden de ministers hun wekelijkse beraad. Eenmaal per jaar komen de Eerste en de Tweede Kamer in de verenigde vergadering van de Staten-Generaal in de Ridderzaal bijeen. Dat gebeurt op de derde dinsdag in september - oftewel Prinsjesdag; de dag waarop het staatshoofd in de troonrede de plannen van de regering voor het komende jaar presenteert.

Door de eeuwen heen is het Haagse Binnenhof het centrum geweest van het staatkundig leven in Nederland en dat is het nu nog. De oudste gebouwen stammen reeds uit het begin van de dertiende eeuw en hebben al heel wat bewoners aan zich voorbij zien trekken. Van graven, stadhouders en Lodewijk Napoleon tot Seyss-Inquart, in de tijd van de Duitse bezetting.

Het middelpunt van het Binnenhof is ongetwijfeld de Ridderzaal. Rondleidingen, voorafgegaan door een videofilm over de geschiedenis van het Binnenhof, gaan door de Ridderzaal en/of de Eerste en/of de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

ProDemos, huis voor democratie

Rondleidingen beginnen op Hofweg 1 in de ontvangstruimte van het Bezoekerscentrum, gelegen naast café Dudok. De volgende programma's zijn mogelijk:

Film en bezoek Ridderzaal (+/- 45 min, € 5 p.p.  Per 1 januari 2014: € 6 p.p.)
Film, bezoek Ridderzaal en bezoek Tweede Kamer (+/- 75 min, € 7,50 p.p. Per 1 januari 2014: € 8,50 p.p.)
Film, bezoek Ridderzaal en bezoek Eerste Kamer (+/- 75 min, € 7,50 p.p. Per 1 januari 2014: € 8,50 p.p )
Staten-Generaaltour: uitgebreide rondleiding naar de Eerste én Tweede Kamer (+/- 90 min, € 10 p.p.)
Kinderrondleiding (+/- 60 min, € 5 p.p.)

Daarnaast verzorgt ProDemos ook exclusieve stadswandelingen door politiek en historisch Den Haag. Alle wandelingen vinden plaats in en rond het centrum, in de omgeving van het Binnenhof.
Vooraf reserveren wordt aanbevolen, groepen zijn verplicht om te reserveren. Het kan voorkomen dat door speciale bijeenkomsten een of meerdere gebouwen niet te bezichtigen zijn. Reserveren kan door telefonisch of per e-mail contact met ons op te nemen.

ProDemos, huis voor democratie

Let op!  De Ridderzaal niet toegankelijk voor mensen die zeer slecht ter been zijn, omdat deze alleen per trap bereikbaar is.

Het Bezoekerscentrum van ProDemos en het Humanity House verkopen combitickets, voor € 9,50 beiden bezoeken.

Meer informatie

Adres en contact

ProDemos, Huis voor democratie en rechtsstaat
Bezoekerscentrum
Hofweg 1
2511 AA Den Haag

Openingstijden: Maandag tot en met zaterdag vanaf 09.30 uur tot 17.00 uur. Gesloten op zondag en feestdagen.

Telefoon: (+31) (0)70 757 02 00
E-mail: bezoekerscentrum@prodemos.nl
Website: www.prodemos.nl/bezoek-den-haag

Gepubliceerd: 
01 september 2011
Laatste wijziging: 
25 april 2014

U verlaat DenHaag.nl. Wilt u doorgaan?