Uw zoekopdracht

Bijstand voor oudere zelfstandigen

Gepubliceerd: 27 januari 2012 Laatste wijziging: 03 juli 2012

De gemeente biedt bijstand aan zelfstandigen (BBZ) vanaf 55 jaar die langdurig een laag inkomen hebben. De bijstand kan een periodieke uitkering zijn of bedrijfskapitaal.

Het is afhankelijk van de hoogte van de inkomsten van het bedrijf of de bijstand wordt gegeven. Bij uw aanvraag voor Bijstand voor oudere zelfstandigen (BBZ-uitkering) beoordeelt het Bureau Zelfstandigen van de gemeente of uw bedrijf genoeg inkomsten oplevert.

Voldoet uw bedrijf niet aan de inkomenseis en stopt u ermee? Dan kunt u een IOAZ-uitkering aanvragen. Kijk bij Uitkering vanaf 55 jaar na bedrijfsbeëindiging voor meer informatie over deze uitkering.

Periodieke uitkering

De periodieke BBZ-uitkering is een aanvulling op uw inkomen uit het bedrijf en het inkomen van uw eventuele partner. De hoogte van de uitkering is voorlopig. Na het boekjaar wordt de definitieve uitkering vastgesteld, omdat dan het inkomen uit uw bedrijf bekend is. Was uw inkomen hoger dan verwacht? Dan moet u een deel van de uitkering terugbetalen. Was het inkomen lager? Dan doet de gemeente u een nabetaling.

Als uw vermogen groter is dan een vastgesteld bedrag, dan moet u de bijstand terugbetalen na de bijstandsperiode.

Bedrijfskapitaal

U kunt ook bedrijfskapitaal aanvragen voor bijvoorbeeld investeringen of herfinanciering van kortlopende schulden. Als uw vermogen kleiner is dan een vastgesteld bedrag, dan is het bedrijfskapitaal een gift. Is uw vermogen groter dan dit bedrag, dan moet u het bedrijfskapitaal terugbetalen. Het bedrijfskapitaal heeft dan de vorm van een lening bij de gemeente. U betaalt geen rente.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor bijstand aan oudere zelfstandigen met een laag inkomen? Dan kunt u terecht bij het Bureau Zelfstandigen.

Aanvragen

U vraagt bijstand voor zelfstandigen aan bij de gemeente. Voor het maken van een afspraak is het Bureau Zelfstandigen telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur.

Telefoon (070) 752 63 00
Binckhorstlaan 119
2516 BA Den Haag

Meer informatie