Uw zoekopdracht

Stadsboerderijen in Den Haag

Gepubliceerd: 
10 juni 2015
Laatste wijziging: 
29 augustus 2015

De stadsboerderij is een plek in de stad waar u en uw kinderen kunnen zien wat er dagelijks op een boerderij allemaal gebeurt. Iedereen van jong tot oud is welkom. De stadsboerderij is ook een ontmoetingsplaats voor mensen uit de buurt.

Er zijn 10 stadsboerderijen in Den Haag. Daar wonen geiten, schapen, konijnen en andere landbouwhuisdieren.

Waar zijn de stadsboerderijen?

U vindt in Den Haag de volgende stadsboerderijen:

Voor de locatie van de stadsboerderijen kijk op de kaart.

Hoeve Bijdorp is 1 september 2012 overgedragen aan Parnassia.

De Nijkamphoeve is 13 juli 2012 overgedragen aan de Stichting Vrienden van de Nijkamphoeve.

Openingstijden

Alle stadsboerderijen zijn open van dinsdag tot en met zondag van 9.00 tot 17.00 uur. Op maandagen, Koningsdag, de kerstdagen en nieuwjaarsdag zijn de stadsboerderijen gesloten. De stadsboerderijen zijn op 2e paasdag en 2e pinksterdag geopend. Als een stadsboerderij onverwachts niet open is op de aangegeven tijden, dan wordt dit via de twitter van de stadsboerderijen bekend gemaakt.

Crowdfundingsmaand Stadsboerderijen

De hele maand juni 2015 zijn 23 kinderboerderijen druk met de Kinderboerderijen Actief Toer. Ook de Haagse stadsboerderijen doen mee. Er worden heel veel leuke activiteiten en acties georganiseerd om geld bij elkaar te krijgen voor mooie spaardoelen. Iedere boerderij heeft weer een ander spaardoel. Tijdens de van 13 – 21 juni worden er allerlei activiteiten op de kinderboerderij georganiseerd om te laten zien wat voor geweldige plek de stadsboerderijen zijn.

Fonds 1818 verdubbelt bijdrage

Fonds 1818 verdubbelt het opgehaalde bedrag van de kinderboerderijen in haar werkgebied. Het bedrag dat op 1 juli is opgehaald, wordt verdubbelt (met een maximum van 1000 euro per kinderboerderij). 1 euro is dus 2 euro waard!

Spaardoelen en doneren

Een overzicht van de spaardoelen:

  • Gagelhoeve – Speel/zitbloemen.
  • Herweijerhoeve (Escamp) – Buitenhandenwasbak voor bezoekers. Kakelhof (Loosduinen) – aantrekkelijk zitbank voor buiten. Landzigt (Leidschenveen)– Grote speeltractor in Groene speeltuin.
  • Molenweide (Laak) – inrichting van boerenkoffiehoek.
  • Op den Dijk (Wateringse Veld) – Kleine plantenkas.
  • Reigershof (Haagse Hout) – kinderspeelbord thema koe / Schildershoeve (Centrum) – Mooie luxe voorleesstoel voor buiten.
  • `t Waaygat (Scheveningen) – Aankleding Natuurpad.
  • Woelige Stal (Transvaal) – Zandspeeltafel voor nieuwe groene speeltuin.

Tijdens de activiteiten en op www.voorjebuurt.nl/kinderboerderijen kan een donatie gedaan worden en is meer informatie te vinden over het spaardoel en de opbrengsten tijdens de actie.

Activiteiten

Op de stadsboerderijen zijn het hele jaar seizoensgebonden activiteiten. Bijvoorbeeld schaapscheren, wilgen knotten en paaseieren zoeken. Vaak zijn er kleine tentoonstellingen over natuur- en milieuonderwerpen. In overleg met de beheerder van de stadsboerderij kunnen kinderen meehelpen met de verzorging van dieren.

Volg de stadsboerderijen op Twitter

Het Twitter-account van de 10 Haagse stadsboerderijen van de gemeente Den Haag.

Lessen tijdens schooluren en de Verlengde Schooldag

Er zijn lessen voor leerlingen van het primair onderwijs (basisonderwijs en speciaal onderwijs). Ook zijn er programma’s die horen bij de Verlengde Schooldag.

Duurzaamheid op stadsboerderijen

Alle Haagse stadsboerderijen wekken energie op met zonnepanelen. Op 1 stadsboerderij is zelfs een kleine windmolen geplaatst die energie opwekt. Naast deze zichtbare duurzame toepassingen zijn en worden er in de gebouwen duurzame aanpassingen gedaan, zoals isolatie en het gebruik van regenwater voor het doorspoelen van de toiletten.

Op diverse manieren wordt duurzaamheid uitgedragen naar bezoekers van de stadsboerderijen. De Haagse stadsboerderijen doen actief mee aan de landelijke campagne Alle kinderboerderijen duurzaam.

Recycling

Bezoekers kunnen kleine elektrische apparaten inleveren voor recycling in het kader van de Wecycle-actie. Vanaf 25 mei 2013 kunnen bezoekers ook gebruikt frituurvet inleveren op de Haagse Stadsboerderijen. Dat gebeurt veel: de Haagse stadsboerderijen eindigden hoog in een wedstrijd tussen verschillende kinderboerderijen wie het meeste gebruikte vet heeft ingezameld in 2014. Sinds 20 januari 2015 staan er ook textielbakken. Bekijk wat wel en niet in de textielcontainer kan.

Stadsboerderij de Kakelhoeve
Gepubliceerd: 
10 juni 2015
Laatste wijziging: 
29 augustus 2015

U verlaat DenHaag.nl. Wilt u doorgaan?