Uw zoekopdracht

Stadsboerderijen in Den Haag

Gepubliceerd: 
10 juni 2015
Laatste wijziging: 
16 september 2015

De stadsboerderij is een plek in de stad waar u en uw kinderen kunnen zien wat er dagelijks op een boerderij allemaal gebeurt. Iedereen van jong tot oud is welkom. De stadsboerderij is ook een ontmoetingsplaats voor mensen uit de buurt.

Er zijn 10 stadsboerderijen in Den Haag. Daar wonen geiten, schapen, konijnen en andere landbouwhuisdieren.

Waar zijn de stadsboerderijen?

U vindt in Den Haag de volgende stadsboerderijen:

Voor de locatie van de stadsboerderijen kijk op de kaart.

Hoeve Bijdorp is 1 september 2012 overgedragen aan Parnassia. U vindt meer informatie over Hoeve Bijdorp op www.pluktuindenhaag.nl.

De Nijkamphoeve is 13 juli 2012 overgedragen aan de Stichting Vrienden van de Nijkamphoeve. Kijk voor meer informatie op www.nijkamphoeve.nl.

Openingstijden

Alle stadsboerderijen zijn open van dinsdag tot en met zondag van 9.00 tot 17.00 uur. Op maandagen, Koningsdag, de kerstdagen en nieuwjaarsdag zijn de stadsboerderijen gesloten. De stadsboerderijen zijn op 2e paasdag en 2e pinksterdag geopend. Als een stadsboerderij onverwachts niet open is op de aangegeven tijden, dan wordt dit via de twitter van de stadsboerderijen bekend gemaakt.

Activiteiten

Op de stadsboerderijen zijn het hele jaar seizoensgebonden activiteiten, voor jong en voor oud(eren). Bijvoorbeeld schaapscheren, wilgen knotten en paaseieren zoeken. Eind maart is er een speciale pannenkoekdag. Dan bakken kinderen pannenkoeken voor ouderen. Vaak zijn er kleine tentoonstellingen over natuur- en milieuonderwerpen.

In overleg met de beheerder van de stadsboerderij kunnen kinderen meehelpen met de verzorging van dieren. Kleine dieren, zoals konijnen en cavia’s, kunnen ook op verzoek op bezoek bij zorginstellingen of ouderen thuis. 

Activiteiten rondom Ouderendag

Op 2 oktober is het Nationale Ouderendag. De Haagse stadsboerderijen organiseren samen met zorginstellingen, vrijwilligers en scholen een aantal gezellige momenten rond deze dag voor ouderen. Kijk voor een overzicht van de activiteiten op Ouderendag op Haagse stadsboerderijen.

Volg de stadsboerderijen op Twitter

Het Twitter-account van de 10 Haagse stadsboerderijen van de gemeente Den Haag.

Lessen tijdens schooluren en de Verlengde Schooldag

Er zijn lessen voor leerlingen van het primair onderwijs (basisonderwijs en speciaal onderwijs). Ook zijn er programma’s die horen bij de Verlengde Schooldag.

Duurzaamheid op stadsboerderijen

Alle Haagse stadsboerderijen wekken energie op met zonnepanelen. Op 1 stadsboerderij is zelfs een kleine windmolen geplaatst die energie opwekt. Naast deze zichtbare duurzame toepassingen zijn en worden er in de gebouwen duurzame aanpassingen gedaan, zoals isolatie en het gebruik van regenwater voor het doorspoelen van de toiletten.

Op diverse manieren wordt duurzaamheid uitgedragen naar bezoekers van de stadsboerderijen. De Haagse stadsboerderijen doen actief mee aan de landelijke campagne Alle kinderboerderijen duurzaam.

Recycling

Bezoekers kunnen kleine elektrische apparaten inleveren voor recycling in het kader van de Wecycle-actie. Vanaf 25 mei 2013 kunnen bezoekers ook gebruikt frituurvet inleveren op de Haagse Stadsboerderijen. Dat gebeurt veel: de Haagse stadsboerderijen eindigden hoog in een wedstrijd tussen verschillende kinderboerderijen wie het meeste gebruikte vet heeft ingezameld in 2014. Sinds 20 januari 2015 staan er ook textielbakken. Bekijk wat wel en niet in de textielcontainer kan.

Stadsboerderij de Kakelhoeve

Overzicht dieren

De stadsboerderijen houden bij hoeveel dieren er geboren, overlijden of vertrokken zijn. Welke en hoeveel dieren er zijn, kunt u lezen in onderstaand overzicht.

Gepubliceerd: 
10 juni 2015
Laatste wijziging: 
16 september 2015

U verlaat DenHaag.nl. Wilt u doorgaan?