Uw zoekopdracht

Japanse Tuin

Gepubliceerd: 
07 maart 2013
Laatste wijziging: 
11 januari 2016

De Japanse Tuin is het pronkstuk van landgoed Clingendael. Hier zijn prachtige en zeldzame bomen en planten te zien. De tuin is heel kwetsbaar. Daarom is de Japanse Tuin slechts 8 weken in het jaar geopend.

Openingstijden

De Japanse Tuin is vanwege zijn kwetsbaarheid jaarlijks slechts een korte periode geopend.

  • Voorjaarsopening: zaterdag 30 april tot en met zondag 12 juni 2016
  • Najaarsopening: zaterdag 8 tot en met zondag 23 oktober 2016

Gezien de kwetsbaarheid van de tuin is het niet mogelijk om de tuin te betreden met buggy's en elektrisch aangedreven hulpmiddelen. Voor rolstoelen is een aparte ingang met een speciale route door de tuin beschikbaar. Daarnaast is het ook niet toegestaan om met honden de tuin te betreden. Bij teveel bezoekers  kan het zijn dat u even moet wachten voor u de tuin in mag. De kwetsbaarheid van de aanplant laat maar een maximum aantal bezoekers toe. 

Trouwreportage

Het hele jaar door kunnen er trouwreportages gemaakt worden op landgoed Clingendael. In de Japanse Tuin kunnen alleen trouwreportages worden gemaakt als de tuin ook open is voor publiek. Kijk voor meer informatie op Landgoed Clingendael.

Japanse tuin (foto: Frank van Rossum)

Geschiedenis

De Japanse Tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguerite M. Baronesse van Brienen (1871-1939), ook wel freule Daisy genoemd. Per schip heeft zij een of meer reizen gemaakt naar Japan. Zij heeft toen enkele lantaarns, een watervat, beeldjes, de bruggetjes en misschien het paviljoen naar Nederland verscheept. Het is de enige Japanse Tuin in Nederland van rond 1910 en heeft daarom een hoge historische waarde. Vanaf 1954 beheert de gemeente landgoed Clingendael. Medewerkers van Haeghe Schoon en Groen van de gemeentelijke dienst Haeghe Groep onderhouden de Japanse Tuin. 

Plaats voor rust en bezinning

De tuin heeft een heel eigen en verrassende sfeer, mede veroorzaakt door de schitterende moslaag. De tuin bevat veel stenen lantaarns, met een grote variatie aan vormen. Ook zijn er 2 watervaten. Een watervat heeft 4 afbeeldingen van Boeddha's. Het andere watervat heeft de vorm van een lotusbloem. Het mooie paviljoen is een populaire plek om van daaruit de tuin te bewonderen. Tot omstreeks 1940 bevonden zich schuifpanelen in het paviljoen. Deze panelen zijn in 2009 teruggeplaatst met de medewerking van Japanse architecten. Het erfgoed van freule Daisy is nu voor de bezoekers van de Japanse Tuin een plaats van serene rust en bezinning.

Folder Japanse Tuin

Gepubliceerd: 
07 maart 2013
Laatste wijziging: 
11 januari 2016

U verlaat DenHaag.nl. Wilt u doorgaan?