Uw zoekopdracht

Dak- en thuislozen in Den Haag

Gepubliceerd: 19 augustus 2009 Laatste wijziging: 09 april 2014

Den Haag heeft ongeveer 2000 dak- en thuislozen. Een kwart van hen heeft geen thuis, maar wel een dak boven het hoofd. Voor hen is namelijk plek in een van de 100 opvanglocaties in de stad.

De andere 1500 daklozen verblijven in de dag- en nachtopvang, zwerven rond of overnachten op openbare plaatsen in de stad.

Meerdere problemen

Dak- en thuislozen zijn Hagenaars met meerdere problemen tegelijk. Zij zijn vaak verslaafd aan drugs of alcohol, hebben psychiatrische problemen, een minimum inkomen of schulden, geen werk en geen huis. Het lukt deze Hagenaars niet om zelf hun problemen op te lossen. Daarom zijn er voorzieningen om de verschillende problemen aan te pakken.

Nieuwe voorzieningen

De gemeente Den Haag is bezig nieuwe voorzieningen op te zetten voor de opvang van dak- en thuislozen. Het gaat om woonvoorzieningen, ook wel 'sociaal pensions' genoemd. Hier krijgen de dak- en thuislozen onderdak en zorg. Ook krijgen zij bijvoorbeeld hulp bij het zoeken naar een dagbesteding, zoals (vrijwilligers)werk.

Beschermd wonen

De sociaal pensions op de nieuwe locaties zijn allemaal 24-uurs woonvoorzieningen. Mensen wonen er een bepaalde periode. Daarna kunnen ze weer zelfstandig verder. De woonvoorzieningen zijn voor personen met een zogenaamde AWBZ-indicatie. In elke woonvoorziening kunnen gemiddeld 25 tot 30 mensen wonen.

Stuur artikel door

*verplicht

Volg DenHaag.nl

Altijd op de hoogte blijven van Den Haag en de ontwikkelingen in de stad? Meld u aan voor de nieuwsbrief @DenHaag.nl. Of volg ons op Twitter of Facebook!

Stadspanel

Denk mee over Den Haag. Geef u op voor het Haags stadspanel. En maak kans op een jaar lidmaatschap van de Openbare Bibliotheek.