Uw zoekopdracht
Product

Buitenlandse huwelijksakte omzetten in een Nederlandse akte

Gepubliceerd: 
06 januari 2014
Laatste wijziging: 
05 december 2014

Als u in het buitenland bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, heeft u hiervan een buitenlandse akte. Nederlanders kunnen deze akten laten inschrijven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente Den Haag.

Verzoek tot inschrijving buitenlandse akte

 • Gebruik het digitale formulier voor het inschrijven van uw buitenlandse akte.
 • De benodigde bijlagen kunt u digitaal meesturen. Voor de eerste beoordeling van de afdeling Landelijke Taken is het voldoende om een scan van de originele documenten te maken en die te uploaden. Later in de procedure moet u de originele documenten opsturen.

Nodig bij het omzetten van de akte

Let op: hieronder volgt algemene informatie. Na ontvangst van het ingevulde formulier neemt een medewerker van afdeling Landelijke Taken contact met u op om te bespreken wat in uw situatie nodig is.

Als u een buitenlandse huwelijksakte of buitenlandse akte van geregistreerd partnerschap wilt inschrijven, heeft u de volgende stukken nodig:

 • een afschrift van de buitenlandse huwelijksakte/buitenlandse akte van geregistreerd partnerschap met een verklaring dat het afschrift gelijk is aan het origineel (gewaarmerkt). Het afschrift mag ouder zijn dan 6 maanden. Controleer goed of uw afschrift een legalisatie of apostille nodig heeft. Of een vertaling.
 • een bewijs Nederlanderschap van een of beide partijen. Dit is (een kopie van) een identiteitskaart, Nederlands paspoort of een verklaring van (ex)-Nederlanderschap.
 • een kopie paspoort van de partner zonder Nederlandse nationaliteit.
 • een origineel, volledig gewaarmerkt afschrift van de geboorteakte van beide partners. Controleer goed of uw afschrift een legalisatie of apostille nodig heeft. Of een vertaling.
 • een ondertekend verzoek tot inschrijving van verzoeker.
 • een kopie van het paspoort of identiteitsbewijs van de verzoeker (als dit iemand anders is).

U krijgt een ontvangstbevestiging als de documenten zijn ontvangen. Zodra de huwelijksakte of akte van geregistreerd partnerschap is ingeschreven, sturen wij u alle originele buitenlandse documenten aangetekend terug.

Als u een buitenlandse huwelijksakte of buitenlandse akte van geregistreerd partnerschap in Den Haag laat inschrijven, kunt u bij de Haagse burgerlijke stand een recent en geldig afschrift van deze akte opvragen. Als u een afschrift nodig heeft, hoeft u daarvoor niet terug naar het buitenland.

Voorwaarden

 • U kunt alleen een buitenlandse huwelijksakte of buitenlandse akte van geregistreerd partnerschap inschrijven als een van de partners Nederlander is (geweest) of een vluchteling met een Nederlandse verblijfsvergunning voor (on)bepaalde tijd (verblijfsdocument III of IV). 
 • De buitenlandse huwelijksakte of buitenlandse akte van geregistreerd partnerschap moet volgens plaatselijke voorschriften gemaakt zijn door een bevoegde instantie. Deze instantie mag geen Nederlandse ambassade of consulaat zijn.
 • Als u in Nederland woont: u heeft de huwelijksakte of de akte van geregistreerd partnerschap laten verwerken in de BRP van de gemeente waar u woont.
 • Een buitenlandse akte is niet automatisch rechtsgeldig in Nederland. Op rijksoverheid.nl kunt u de lijst met landen raadplegen om te zien welke legalisatie of apostille voor welk land geldt.

Eisen aan de taal

Kosten

Aan de inschrijving zijn geen kosten verbonden. De gemeente brengt wel verzendkosten, afschriften, trouwboekjes en internationale uittreksels in rekening.

Hoe lang duurt het?

Het inschrijven van een buitenlandse akte duurt ongeveer 3 maanden vanaf het moment dat uw dossier compleet is.

Gepubliceerd: 
06 januari 2014
Laatste wijziging: 
05 december 2014

U verlaat DenHaag.nl. Wilt u doorgaan?