Uw zoekopdracht
Product

Registreren als kiezer buiten Nederland: wel ingeschreven in een Nederlandse gemeente

Gepubliceerd: 24 december 2013 Laatste wijziging: 11 april 2014

Nederlanders die in het buitenland verblijven en nog wel ingeschreven staan in een Nederlandse gemeente, kunnen zich registreren als kiezer voor de verkiezingen voor het Europees Parlement op donderdag 22 mei 2014.

Voor mensen die in het buitenland wonen en niet meer ingeschreven staan in een Nederlandse gemeente, geldt een andere procedure.

Registreren

Om per brief te kunnen stemmen dient u een registratieverzoek (model M3) in bij de gemeente in Nederland waar u staat ingeschreven. Dit kunt u tot 24 april 2014 indienen.

PDF bestandRegistratieverzoek (model M3)  (PDF, 472 kB)

De gemeente waar u staat ingeschreven beoordeelt uw verzoekschrift en stuurt het door naar de gemeente Den Haag die vervolgens uw briefstembewijs, een envelop voor het briefstembiljet en de retourenvelop naar u toestuurt. U ontvangt dan geen stempas meer op uw Nederlandse adres.

Mogelijkheden om te stemmen

Als u in het buitenland verblijft en wel staat ingeschreven in een Nederlandse gemeenten dan zijn er 2 manieren om te stemmen.

1. Zelf stemmen (Briefstembewijs)

Het briefstembiljet moet uiterlijk op de verkiezingsdag, 22 mei 2014 om 15.00 uur lokale tijd ontvangen zijn. Door de experimentenwet kunt u kiezen of u uw stembiljet wilt ontvangen per e-mail of per post.

A) Per e-mail uw briefstembiljet ontvangen

Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement is het mogelijk om het stembiljet per e-mail naar u op te sturen. Dit gaat sneller waardoor de kans groter is dat de gemeente Den Haag uw stem op tijd ontvangt.

  • Na registratie stuurt de gemeente Den Haag u een briefstembewijs en retourenvelop per post (tussen half maart en half april 2014).
  • Zodra de kandidatenlijst bekend is (tussen 18 en 28 april 2014) stuurt de gemeente Den Haag uw stembiljet per e-mail naar u toe. U kunt het stembiljet op A4-formaat zelf uitprinten, invullen en met het briefstembewijs terugsturen in de retourenvelop.

U kunt ook uw briefstembiljet opsturen naar 1 van de briefstembureaus op een Nederlandse ambassade.

Heeft u een Gmailadres dan is de kans groot dat onze e-mail in uw spam-box terecht komt. Dit komt omdat Gmail een streng spambeleid heeft. Daarom adviseren wij u een ander e-mailadres te gebruiken.

B) Per brief uw briefstembiljet ontvangen

Zodra de kandidatenlijst bekend is (tussen 18 en 28 april 2014), stuurt de gemeente Den Haag per post uw:

  • briefstembiljet
  • briefstembewijs
  • retourenveloppen

U kunt het stembiljet invullen en deze met het briefstembewijs terugsturen in de bijgeleverde retourenvelop. U kunt ook uw briefstembiljet opsturen naar 1 van de briefstembureaus op een Nederlandse ambassade.

2. Iemand machtigen in Nederland (Volmacht)

Als u staat ingeschreven in een Nederlandse gemeente en u wilt iemand machtigen?

  • Vul dan het volmachtverzoek (model L8) in.

PDF bestandVolmachtverzoek (model L8)  (PDF, 15 kB)

  • Lever het ingevulde volmachtverzoek in bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Als dit de gemeente Den Haag is, kunt u het sturen naar:

Verkiezingen
Postbus 84008
2508 AA Den Haag
Nederland

Stuur artikel door

*verplicht