Ontwikkeling Energiekwartier: aantrekkelijk woongebied dichtbij het centrum

Het Energiekwartier is de nieuwe naam voor Regentesse Zuid. De naam herinnert eraan dat hier het gemeentelijke energiebedrijf stond. De wijk ondergaat de komende jaren een grote verandering. Er komen ruim 450 woningen in alle prijsklassen en pleinen en straten worden opnieuw ingericht.

Het Energiekwartier is het gebied met als grenzen de Loosduinseweg/Noordwest Buitensingel, De Constant Rebecquestraat/Newtonstraat en het Verversingskanaal/Lijn11. Door de veranderingen wordt het nieuwe Energiekwartier een aantrekkelijke en leefbare woonomgeving, dichtbij het centrum van de stad. In de afgelopen jaren is een aantal werkzaamheden afgerond:

 • Oude kantoorpanden langs de Loosduinseweg hebben plaatsgemaakt voor de gebouwen Volta en Edison. Hier zijn ruim 200 woningen en een parkeerterrein.
 • Park De Verademing is opnieuw ingericht. In het park is nu een avontuurlijke speelplek voor kinderen gemaakt.
 • Het Magazijn (uit 1932) is het voormalig opslaggebouw van het Gemeentelijk Energie Bedrijf. Deze is verbouwd tot een wooncomplex met ruim 70 woonunits voor studenten en jongeren. Op de begane grond is ruimte voor bedrijvigheid en een horecavoorziening.
  Gebouwen Edison (links) en Volta aan de Loosduinseweg
  Gebouwen Edison (links) en Volta aan de Loosduinseweg

  Woningen

  In het Energiekwartier komen ruime appartementen en eengezinswoningen met een tuin. Het worden zowel koop- als huurwoningen. Monumentale panden die karakteristiek zijn voor de wijk, zoals het Magazijn en de Elektriciteitscentrale heeft de gemeente opgenomen in het totale plan. De gemeente werkt bij de uitvoering samen met aannemer Heijmans en woningcorporatie Staedion.

  Binnenkort worden de oude woningen aan de Van Boecopkade, de Cort Heyligersstraat en de kerk gesloopt. Op deze locatie komen later ongeveer 100 appartementen en eengezinswoningen.

  Het Esperantoplein

  In het hart van de wijk komt een centrale verblijfs- en ontmoetingsruimte, het Esperantoplein. Op een deel van het Esperantoplein wordt momenteel gebouwd. Hier komen 38 koopwoningen, zoals herenhuizen en appartementen. Zodra de bouw klaar is, verandert het overgebleven deel van het plein. Buurtbewoners kunnen er elkaar ontmoeten en er is straks plaats voor allerlei buurtactiviteiten. De gemeente heeft hiervoor samen met omwonenden en gebruikers een mooi plan ontworpen. 

  Naar verwachting worden de nieuwe woningen in het voorjaar van 2020 opgeleverd. Daarna begint de aanleg van het vernieuwde Esperantoplein.

  Nieuwsbrief Energiekwartier

  Het Energiekwartier heeft een eigen website: www.energiekwartier.nl. Ge├»nteresseerden voor de Nieuwsbrief Energiekwartier kunnen zich via deze website opgeven. De nieuwsbrief verschijnt een aantal keer per jaar.

  Meer informatie

  Bekijk ook: de video Sloop van oude kantoorgebouwen (YouTube-kanaal van Energiekwartier)
  Bekijk ook: de video Bouw van de wooncomplexen Volta (YouTube-kanaal van Energiekwartier)

  Gepubliceerd: 21 mei 2019Laatste wijziging: 21 mei 2019