Actieprogramma vergroening versteende wijken gelanceerd

De gemeente Den Haag heeft een ambitieus plan onthuld om de stedelijke omgeving te vergroenen om de impact van klimaatverandering te verminderen. Het nieuwe actieprogramma klimaatadaptatie en vergroenen versteende wijken, ondersteund door een budget van €2,4 miljoen voor het jaar 2024, richt zich op de aanleg van meer dan 23.000 m2 aan groen. Dit staat gelijk aan ruim drie voetbalvelden.

De focus van het programma ligt op wijken waar de noodzaak voor groen het hoogst is. De aan te pakken versteende wijken worden niet alleen mooier, maar ook adaptiever tegen extreme weersomstandigheden zoals hitte en hevige regenval.

Wethouder Robert Barker van Buitenruimte, Dierenwelzijn en Milieu benadrukt het belang van het actieprogramma: ‘Om Den Haag mooi en leefbaar te houden en adequaat te reageren op de klimaatcrisis, is een grootschalige vergroening essentieel. Vooral in versteende wijken vervangen we tegels door bomen, struiken en andere planten. Groen biedt schaduw, verkoeling, bevordert de biodiversiteit, helpt tegen wateroverlast en maakt onze wijken mooier. Daarom gaan we over tot actie.’

Het actieprogramma omvat verschillende projecten die variëren van de aanleg van kleine plantsoenen tot complexere grootschalige groenvoorzieningen. Ook wordt de betrokkenheid van bewoners aangemoedigd, bijvoorbeeld met de jaarlijkse uitgifte van 1.750 gratis bomen en subsidies voor klimaatadaptatieprojecten. De gemeente heeft zelf ook al actie genomen. Zo is onlangs bij de Haagweide in de Stationsbuurt, al ruim 1.000 m2 groen aangelegd. Wethouder Barker: ‘Op allerlei manieren zetten we in op het vergroenen van de stad. Hierbij hebben we de hulp van alle Hagenaars keihard nodig.’

Kijk voor meer informatie op: Begin externe link: Haags actieprogramma om versteende wijken te vergroenen | Het Haagse Groen(Externe link), einde externe link.