Grote controle in Escamp

Tijdens de integrale handhavingsactie op donderdag 21 maart zijn in Escamp verschillende woningen bezocht, waarvan vijf woningen weer vrijkomen op de markt. Verder zijn trams, horecazaken en voertuigen gecontroleerd en zijn er boetes, bekeuringen en waarschuwingen uitgedeeld. De teams van gemeente Den Haag, politie en andere instanties trokken Escamp in om deze en andere misstanden aan te pakken.

Een groot deel van de wijk Escamp is na de Tweede Wereldoorlog gebouwd. Door de toevoeging van de Vinex-wijk Wateringse Veld is Escamp het stadsdeel met de meeste inwoners. Veel van de woningen in Bouwlust en Vrederust zijn in bezit van woningcorporaties. De leefbaarheid en veiligheid staan in deze wijk onder druk. Een kwart van alle inwoners leeft in armoede en er zijn minder voorzieningen voor bewoners dan in andere wijken. Er is sprake van illegale verhuur van woningen, ondermijnende criminaliteit waaronder drugshandel en bewoners en jongeren die overlast veroorzaken. Veel mensen die het goed hebben trekken uit de wijk en dat heeft als gevolg dat de leefbaarheid verder achteruitgaat.

Er is daarom vanuit gemeente Den Haag extra aandacht Den Haag Zuidwest. Met het Begin externe link: Nationaal Programma Zuidwest(Externe link), einde externe link. zetten betrokken bewoners en ondernemers zich samen met gemeente en andere partners in om de bewoners van Zuidwest dezelfde kansen te geven als andere inwoners van de stad. Het programma brengt perspectief terug in de wijken en in het leven van de bewoners.

Controle huurwoningen

Illegale uitbouw en prostitutie in woningen

Een groot deel van Escamp bestaat uit sociale huurwoningen. De Begin link: Haagse Pandbrigade, einde link. trok deze actie gezamenlijk op met de woonfraudeteams van de woningcorporaties Staedion en Hof Wonen. Er zijn weinig sociale huurwoningen beschikbaar en tijdens de controles van verschillende woningen zijn misstanden vastgesteld. In zeker vijf gevallen zullen de woningen vrijkomen voor woningzoekenden die ingeschreven staan bij Staedion en Hof Wonen.

In twee huurwoningen bleek de oorspronkelijke huurder elders in de stad inmiddels een koopwoning in bezit te hebben. De sociale huurwoning werd onrechtmatig doorverhuurd. In een derde woning bleek de woning te zijn onderverhuurd aan illegalen. De vreemdelingenpolitie (AVIM) is direct ter plaatste gekomen om dit verder te onderzoeken. Een vierde woning hoorde bij een bedrijfsruimte en is destijds als zodanig aan de huurder van de bedrijfsruimte beschikbaar gesteld. De huurder heeft deze woning onrechtmatig onderverhuurd. Hij bleek inmiddels bij een tweede woningcorporatie in een andere sociale huurwoning te staan ingeschreven. Ook had hij in de bedrijfsruimte nog een slaapplaats gecreëerd. Dit is niet toegestaan en het levert een brandgevaarlijke situatie op.

In een vijfde corporatiewoning bleek een sekswerker actief. Begin link: HEIT, einde link. Prostitutie heeft de sekswerker meegenomen voor verder verhoor en hulpverlening. De sekswerker verblijft vermoedelijk onrechtmatig in Nederland. In de woning was er ook gefraudeerd met de energiemeter. Netbeheerder Stedin heeft direct gas en elektra afgesloten. De huurder besloot direct zijn huurcontract op te zeggen. De woning komt weer beschikbaar voor woningzoekenden.

In het actiegebied zitten veel horeca- en bezorgzaken, supermarkten en beautysalons. De teams van de handhavingsorganisatie, douane, politie, NVWA, brandweer, Stedin, ODH en SZW voerden de controles uit. Er zijn 14 ondernemingen gecontroleerd. Bij 6 ondernemingen was alles in orde. Er zijn meerdere medewerkers aangetroffen die zwart werken. SZW doet hier verder onderzoek naar. De NVWA heeft een boete uitgedeeld voor voeding die niet gekoeld was en een waarschuwing voor het Begin externe link: ontbreken van de juiste etiketten(Externe link), einde externe link. op verpakkingen.

De brandweer moest uitrukken voor een gebouwbrand. Dit bleek om een gebouw aan de tuinzijde van een huis te gaan waar een pan op het vuur stond.

Prostitutie in woning

Hond controleert op drugs

Het team van HTM voerde samen met de politiecontroles uit bij tramlijnen 4, 9 en 16. Tijdens de controle ging een drugshond mee. De hond gaat zitten wanneer drugs aanwezig is in iemands jas of tas. De hond is bij zes personen gaan zitten en alle keren is er drugs aangetroffen en in beslag genomen. Een persoon die met zijn scooter in de buurt van de tramhalte stond werd gecontroleerd en bleek een mes bij zich te hebben. Het mes is in beslag genomen en de bestuurder van de scooter krijgt een proces verbaal. Verder zijn er 78 bekeuringen van 56 euro uitgedeeld voor het niet laten zien van een geldig vervoersbewijs en tweemaal is een boete van 164 euro betaald door personen die gesignaleerd stonden bij de politie.

Op de parkeerplaats van de Haagse Voetbalvereniging aan de Noordweg vlakbij de kruising van de Laan van Wateringse Veld vond de verkeerscontrole van de politie en gemeentelijke belastingdienst plaats. In totaal zijn er 220 personenauto’s en 65 scooters gecontroleerd. Zes scooters hebben een Begin externe link: WOK-melding(Externe link), einde externe link. gekregen en één scooter had een klapkenteken (het kenteken was inklapbaar en zo niet zichtbaar voor flitspalen) en reed ook nog eens meer dan 70 km per uur. Deze scooter is in beslag genomen. Van de andere voertuigen zijn 60 overtredingen geconstateerd. Van De overtredingen bestonden onder andere uit getinte ruiten, verlichting niet in orde of kinderen zonder gordel op de achterbank. Ook zijn er 25 bekeuringen uitgedeeld voor het niet kunnen tonen van een rijbewijs en 6 bekeuringen voor bellen achter het stuur. De gemeentelijke belasting heeft 7 keer beslag gelegd voor €14.833,00. Er is 1 keer direct betaald voor €1.222,00.

De Handhavingsorganisatie ziet erop toe dat wijken in de stad leefbaar blijven. Zij wijzen bewoners en ondernemers op overtredingen van wetten en regels. Het Mulderteam, dat controleert op foutparkeren, heeft 23 boetes uitgeschreven voor foutparkeren. Dit varieerde van foutief parkeren op de stoep, in de berm tot aan parkeren van een benzinevoertuig op een laadplaats voor elektrische auto’s. Er zijn 56 fietswrakken verwijderd. Het handhavingsteam Escamp trok met de bikers het actiegebied in en zij hebben meerdere boetes en waarschuwingen uitgedeeld voor het overtreden van het alcoholverbod.

Verkeerscontrole parkeerplaats aan de Noordweg

Integrale handhavingsactie Escamp

Er wordt hard gewerkt aan de leefbaarheid en veiligheid in de stad. Regelmatig worden gebiedsgerichte handhavingsacties in verschillende wijken uitgevoerd om misstanden in de wijken aan te pakken. Dit keer was Escamp aan de beurt. Organisaties en instanties zetten zich in voor een mooier en beter Den Haag. De volgende instanties aanwezig: Haagse Pandbrigade, Staedion, Hof Wonen, Handhavingsteam Escamp, Mulderteam, HEIT, Politie Eenheid Den Haag, HTM, AVIM, Brandweer Den Haag (VRH), NVWA, douane, Stedin, Omgevingsdienst Haaglanden (ODH), sociale dienst (SZW) en gemeentelijke belastingdienst.

Mes en drugs in beslag genomen

Ziet u iets verdachts bij u in de buurt? Melden helpt!

Het melden van misstanden draagt bij aan het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in uw wijk. Gemeente en politie krijgen steeds vaker meldingen over verdachte en overlastgevende situaties. Dat is heel goed. Zo kan er gerichter actie ondernomen worden. Dus werk mee en meld!

– Verdachte situaties meldt u bij de politie via telefoonnummer 112 (spoed) of 0900 – 8844.

– Melden kan ook volledig anoniem via Begin externe link: Meld Misdaad Anoniem(Externe link), einde externe link., telefoonnummer 0800 – 7000.

– Via een ‘Begin link: melding openbare ruimte’, einde link. voor onder andere meldingen over ongedierte, storing straatverlichting, afval, fietswrakken en zaken die in de openbare ruimte kapot zijn.

– Via Begin link: denhaag.nl/meldingen , einde link. voor onder meer meldingen over woonoverlast of uitkeringsfraude.

– Meld vermoedens van misstanden met uitzendwerk bijBegin externe link: Inspectie SZW / Nederlandse Arbeidsinspectie(Externe link), einde externe link..