Nieuws
Netcongestie en gevolgen voor ontwikkelingen in Den Haag
Netcongestie is een landelijk probleem dat ook grote gevolgen heeft voor de ontwikkeling van onze stad. Door netcongestie kunnen er geen nieuwe grootverbruik elektriciteitsaansluitingen bijkomen. Bestaande grootverbruik aansluitingen kunnen niet worden uitgebreid. De gemeente Den Haag ziet dit als een serieuze opgave en heeft in een impactanalyse onderzocht wat dit betekent voor de ontwikkeling van de stad. Tegelijkertijd wordt er gekeken naar mogelijke oplossingen.
Samen met netbeheerders, bedrijven, bewoners en de rijksoverheid worden maatregelen genomen om de beperkte netcapaciteit beter te benutten en versneld te werken aan uitbreiding van het net. Ook wordt actief gekeken naar waar maatwerkoplossingen mogelijk zijn.
Gevolgen voor Den Haag
Bij de bouw van woningen heeft netcongestie met name impact bij appartementencomplexen. Hier zijn grootverbruik aansluitingen nodig voor de gezamenlijke installaties, zoals een lift, brandinstallatie of een Warmte Koude Opslag-systeem. En daarnaast vaak ook voor bedrijven en andere functies die onder de woningen komen, zoals een buurtcentrum of een bibliotheek. Voor woningbouwprojecten waarbij een grootverbruik aansluiting nodig is voor de gezamenlijke installaties, kan in samenwerking met de netbeheerder gekeken worden naar maatwerk. Dit biedt mogelijkheden om projecten toch door te laten gaan binnen de bestaande netcapaciteit.
Voor de energietransitie zijn er vooral gevolgen voor de ontwikkeling van nieuwe, schone energiebronnen, zoals geothermie- en aquathermiebronnen en voor de ontwikkeling van warmtenetten. Individuele oplossingen zoals (hybride) warmtepompen met een kleinverbruik aansluiting blijven wel mogelijk.
Hoe nu verder
Het komende halfjaar wordt verder uitgewerkt welke ontwikkelingen wel en niet kunnen doorgaan in de stad. Daarnaast doen Stedin en TenneT onderzoek naar congestiemanagement. Daarbij wordt gekeken of er in contracten van grootverbruikers in Den Haag vermogen zit dat niet wordt gebruikt. Ook wordt onderzocht of grootverbruikers hun energieverbruik tegen vergoeding anders over de dag kunnen spreiden en de piekmomenten kunnen mijden. Dit vermogen zou dan ingezet kunnen worden voor het stabiel houden van het net of voor aanvragen op de wachtlijst.
Samen met de netbeheerders en andere partijen onderzoekt de gemeente het slimmer gebruiken van het bestaande stroomnet. De gemeente stimuleert bewoners en ondernemers om deel te nemen aan lokale energieoplossingen, zoals energy hubs, waarin energie lokaal wordt opgeslagen gedeeld en verdeeld, waardoor het net minder wordt belast. Bedrijven kunnen daarnaast gebruikmaken van de FlexE-subsidie van de Rijksoverheid om pieken in hun elektriciteitsverbruik af te vlakken. In samenwerking met onder andere de rijksoverheid (Energierijk Den Haag) wordt energie bij overheidsgebouwen gedeeld. Daarnaast worden regels gemaakt voor slimme en veilige inzet van batterijen.
Uitbreiding elektriciteitsnet
Veel ontwikkelingen zullen echter pas door kunnen gaan als het elektriciteitsnet is uitgebreid. Dat is tussen 2034-2036. De planning hangt ook af van hoe snel er ruimte wordt gevonden voor nieuwe elektriciteitsstations en kabels. Ook daarvoor werkt de gemeente intensief samen met de netbeheerders.