Nieuws
Handhavingsactie Stationsbuurt en Rivierenbuurt: drugs in een bol, verstopte machetes en vieze keukens
Op vrijdag 9 mei trok de integrale handhavingsactie in de Stationsbuurt en Rivierenbuurt veel bekijks. De teams van politie, inspecteurs en handhavers kwamen verschillende overtredingen tegen: van rijden met drugs op zak, meerdere aanhoudingen, verstopte machetes en vieze keukens.
Teams van verschillende diensten trokken gistermiddag en -avond de Stationsbuurt en Rivierenbuurt in om deze en andere misstanden aan te pakken. De wijken liggen tussen de treinstations Den Haag CS en Den Haag HS in. Met een integrale handhavingsactie willen gemeente, politie en andere instanties bijdragen aan de veiligheid en leefbaarheid in de stad. In de Stationsbuurt en Rivierenbuurt wonen, leven en werken veel mensen en de omgeving trekt ook veel bezoekers. Er ligt veel druk op de wijk door verschillende horecagelegenheden, de prostitutiezone en dagjesmensen die het centrum van de stad bezoeken. Het team van Begin externe link:NS(Externe link), eind externe link. controleerde treinreizigers bij Station Hollands Spoor op het hebben van een geldig vervoersbewijs. De NS-controleurs hebben 57 keer een bekeuring uitgedeeld voor het niet inchecken. Negen reizigers konden geen geldig identiteitsbewijs laten zien en twee keer zijn treinreizigers beboet omdat ze over de toegangspoorten sprongen of snel achter iemand aanliepen. 14 keer is de politie ingezet om de identiteitsbewijzen van reizigers te controleren die in eerste instantie weigerden een ID-bewijs te laten zien. Een persoon is aangehouden, omdat hij 45 gram amfetamine bij zich had ter grootte van een oliebol.
Door Begin externe link:HTM(Externe link), eind externe link. zijn er 179 bekeuringen van 56 euro uitgedeeld voor het niet kunnen tonen van een geldig vervoersbewijs. Een reiziger is aangehouden, omdat deze persoon niet wilde meewerken en hij heeft een boete van 200 euro gekregen. Tijdens een tramcontrole is een bijzondere reiziger ontdekt: iemand had zijn slang, een boa constrictor, van 11 weken oud meegenomen in de tram.

Dubbele verkeerscontrole
De verkeerscontrole vond op twee locaties plaats: aan de Weteringkade en naast Station Hollands Spoor. De verkeersveiligheid in het gebied is een probleem en omwonenden hebben aangegeven blij te zijn met de extra controles. Er zijn 29 bekeuringen uitgedeeld voor onder andere bellen achter het stuur en een bestuurder is aangehouden voor het rijden onder invloed van drugs. Een persoon is aangehouden, omdat hij nog een week zijn straf moet uitzitten in de gevangenis en hij had ook 6200 euro contant geld bij zich. Er is een vermoeden voor het witwassen van geld en dit wordt verder onderzocht. Een andere bestuurder had een ingetapete tas vol bijzondere zilveren munten ter waarde van 15.000 euro en verschillende sieraden bij zich. Verder had hij ook een grote bus pepperspray, ter grootte van een brandblusser, in de auto liggen. Hij vertelde dat de munten voor een vriend waren. De munten zijn in bewaring genomen. De bus pepperspray is in beslag genomen en de bestuurder heeft daarvoor een boete gekregen. De vriend van de bestuurder moet zich melden bij de politie en hij moet aantonen dat de zilveren munten inderdaad van hem zijn.

Op de rollerbank zijn fatbikes en scooters gecontroleerd. Van de 45 scooters hebben 22 een bekeuring gekregen voor een te hoge snelheid. 7 voertuigen hebben een Begin externe link:WOK-melding(Externe link), eind externe link. gekregen. Bij één scooter sloeg de rollerbank op tilt, omdat deze zo hard ging dat de scooter bijna omhoogvloog. De scooter is in beslag genomen en de bestuurder kreeg een boete en mocht zijn weg zonder voertuig vervolgen. Alle 16 gecontroleerde fatbikes waren verder in orde.

De belastingdienst van de gemeente scande voertuigen in het actiegebied. Daar is een schuld van meer dan €21.000,- geconstateerd. Op 9 voertuigen is beslag gelegd voor meer dan €19.000,- en één keer is er direct betaald voor 1406 euro. Het scanteam van de handhavingsorganisatie heeft 3295 voertuigen gescand en 65 voertuigeigenaren ontvangen nog een naheffing.
Het Handhavingsteam Centrum heeft in totaal 105 boetes uitgedeeld voor het overtreden van het blow-, alcohol- en bedelverbod, door rood fietsen of voor foutparkeren. Er zijn 6 bekeuringen uitgedeeld voor drinken van alcohol in het openbaar, 5 bekeuringen voor fietsen over de stoep en een fietser kreeg een bekeuring voor bellen op de fiets en is daarna aangehouden, omdat de persoon geen identiteitsbewijs wilde laten zien.

Illegale woningen
De Haagse Pandbrigade is bij 25 woningen binnen geweest en één keer is een machtiging gebruikt om de woning te betreden. Verder zijn er bij twee woningen illegale prostitutie geconstateerd en één woning had de bewoner drie machetes achter de verwarming verstopt. De machetes zijn door de politie in beslag genomen. Verder waren bij 14 woningen bewoners wel ingeschreven maar niet woonachtig en bij andere woningen waren 9 bewoners niet ingeschreven en wel woonachtig. Bij één woning woonde meerdere bewoners van verschillende nationaliteiten, waarvan twee waarschijnlijk illegaal in Nederland verblijven. AVIM heeft de paspoorten van de bewoners in bewaring genomen en gaat de zaak verder onderzoeken. Verder is er 4 keer illegale bouw geconstateerd, waarbij er illegaal is uitgebouwd of er was sprake van illegale bewoning van een pand. Bij een woning betaalden de huurders 4500 euro huur per maand en dat is 3500 euro te veel. Met de Wet betaalbare huur kan de gemeente hier nu op handhaven en verhuurders dwingen om hun huurprijzen aan te passen als deze te hoog zijn. Huurders kunnen Begin link:te hoge huur melden, einde link. bij de gemeente via het meldpunt ongewenst verhuurgedrag. Stedin heeft 5 overtredingen geconstateerd en twee woningen zijn direct afgesloten van gas en elektra. Woningcorporatie Staedion heeft 8 woningen gecontroleerd, waarvan 4 huizen weer terug op de markt komen en beschikbaar worden gesteld aan nieuwe huurders. Bij andere 4 andere huurders wordt een gesprek aangegaan om het huurcontract mogelijk te beëindigen.

Vieze luchtjes
Tijdens de gezamenlijke horecacontrole door de politie, handhavingsorganisatie, NVWA, Stedin, brandweer en Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) zijn 8 ondernemingen gecontroleerd. Bij meerdere ondernemingen was de hygiëne niet in orde en ontdekte de teams verschillende overtredingen zoals een toilet dat in de keuken uitkwam, een smerige keuken waar het eten voor klanten wordt bereid en er is een boete uitgedeeld voor koelingen vol schimmel. Door ODH zijn meerdere waarschuwingen uitgedeeld voor het ontbreken van een vetafscheider en het niet kunnen tonen van een afvalcontract. De brandweer ontdekte dat ondernemingen verlopen brandblussers hadden of de brandblussers waren moeilijk bereikbaar en er is uitgelegd aan ondernemers waarom brandveiligheid belangrijk is en waarom meerdere aangesloten stekkerdozen over elkaar heen brandgevaarlijk is. Een ondernemer betaalde volgens Stedin teveel aan elektra en zij krijgen geld terug voor teveel betaalde stroom. Een andere ondernemer betaalde te weinig volgens het contract en moeten geld terugbetalen.

Integrale handhavingsactie Stationsbuurt en Rivierenbuurt
Er wordt hard gewerkt aan de leefbaarheid en veiligheid in de stad. Regelmatig worden gebiedsgerichte handhavingsacties in verschillende wijken uitgevoerd om misstanden in de wijken aan te pakken. Dit keer was de Stationsbuurt en Rivierenbuurt aan de beurt. Organisaties en instanties zetten zich in voor een mooier en veiliger Den Haag. De volgende instanties aanwezig: Politie Eenheid Den Haag, Haagse Pandbrigade, Handhavingsteam Centrum, Mulderteam, bikers, drank- en horecateam, HEIT, NS, HTM, Brandweer Den Haag (VRH), Stedin, Omgevingsdienst Haaglanden (ODH), NVWA en gemeentelijke belastingdienst.
Ziet u iets verdachts bij u in de buurt? Melden helpt!
Inwoners en ondernemers geven steeds vaker meldingen door van overlast en verdachte situaties. Politie en gemeente kunnen daarmee gerichter actie ondernomen om de leefbaarheid en veiligheid te verbeteren. Meldingen zijn dus zeer welkom!
- Verdachte situaties meldt u bij de politie via telefoonnummer 112 (spoed) of 0900 – 8844 (geen spoed wel politie).
- U kunt meldingen ook volledig anoniem doorgeven via Begin externe link:Meld Misdaad Anoniem(Externe link)(Externe link), eind externe link., telefoonnummer 0800 – 7000.
- Ziet u ongedierte in de wijk, kapotte straatverlichting, fietswrakken, afval of andere zaken die niet op orde zijn? Maak er melding Begin link:denhaag.nl/meldingen, einde link..
- Via denhaag.nl/meldingen kunt u ook Begin link:vermoedens van uitkeringsfraude doorgeven, einde link..
- Geef vermoedens van misstanden met uitzendwerk door via de Begin externe link:meldpagina van de Nederlandse Arbeidsinspectie(Externe link)(Externe link), eind externe link..
- Huurders kunnen voor problemen met hun huisbaas zoals te hoge (service)kosten, bedreiging of discriminatie terecht bij het Begin link:meldpunt voor huurders, einde link..