Nieuws
Den Haag maakt ruimte voor de voetganger
De gemeente zet een belangrijke stap om de stad aantrekkelijker te maken voor voetgangers. Met het programma ‘Ruimte voor lopen in Den Haag’ wil het college zorgen voor veilige, comfortabele en toegankelijke wandelroutes voor iedereen die zich lopend verplaatst. Van kinderen op weg naar school tot ouderen, wandelaars en toeristen.

De stad groeit snel. In 2050 verwacht Den Haag zo’n 100.000 extra inwoners. Dat vraagt om keuzes in mobiliteit en ruimtegebruik. Lopen is niet alleen gezond en duurzaam, het neemt ook weinig ruimte in en draagt bij aan sociale verbinding, leefbaarheid en een sterke lokale economie. Daarom maakt de gemeente nu serieus werk van betere loopvoorzieningen in alle wijken van de stad.
Voetganger op één
Iedereen in Den Haag is voetganger. Ruimte voor lopen is essentieel om de uitdagingen van stedelijke groei aan te kunnen. Daarnaast is lopen gezond, goedkoop en goed voor het milieu. Daarom zetten we de voetganger op 1. Deze aanpak zorgt ervoor dat Den Haag een stad wordt waar je prettig en veilig kunt lopen, waar je ook woont of werkt.
De komende jaren werkt de gemeente aan een goed verbonden netwerk van looproutes in woonwijken, tussen buurten en op stedelijk niveau. Het doel is dat je als voetganger makkelijk, veilig en prettig van huis naar school, het ov, de winkel of het park kunt lopen. Om dat mogelijk te maken worden stoepen breder, obstakels verwijderd, oversteekplaatsen verbeterd en snelheden verlaagd naar 30 km/u. Ook verkort de gemeente de wachttijd bij verkeerslichten en komen er comfortabele routes naar ov-haltes, met aandacht voor groen, verlichting en rustpunten onderweg.
Lopen stimuleren in de hele stad
In winkelgebieden, het Central Innovation District (CID), de binnenstad en Scheveningen worden nieuwe voetgangersgebieden ingericht. Maar ook in andere delen van de stad gebeurt veel. De Pletterijkade wordt een groene wandel- en fietsboulevard. Langs de nieuwe Velostrada kun je veilig te voet van Den Haag naar Leidschendam-Voorburg. De Prins Mauritslaan wordt op initiatief van bewoners een groene wandelroute. Op plekken als de Beresteinlaan, Regentesselaan, Lobelialaan, Laan van Eik en Duinen en Waldorpstraat worden looproutes verbeterd en oversteekplaatsen veiliger ingericht.
Daarnaast investeert Den Haag in initiatieven die wandelen stimuleren. Denk aan het aanleggen van wandelroutes in parken en woonwijken, en het ontwikkelen van ‘wandelminutenkaarten’ waarop precies staat hoeveel minuten je nodig hebt om ergens te komen. Ook organiseert de gemeente wandeltochten en campagnes om het belang van gezondheid en beweging onder de aandacht te brengen.
Met ‘Ruimte voor lopen’ laat de gemeente zien dat de voetganger niet langer het sluitstuk is bij de inrichting van de openbare ruimte, maar het vertrekpunt.
De maatregelen worden de komende jaren stapsgewijs ingevoerd en sluiten aan bij landelijke richtlijnen en het bredere Haagse beleid voor een duurzame en bereikbare stad.