Nieuws
De Brede Heroverweging: meer inzicht en beter geïnformeerde keuzes voor de toekomst van de stad
De gemeente Den Haag heeft een uitgebreide analyse afgerond van haar volledige begroting: de zogenoemde Brede Heroverweging. Deze analyse is uitgevoerd op verzoek van de gemeenteraad en biedt een helder overzicht van de mogelijkheden om het beleid en de besteding van middelen aan te passen, uit te breiden of juist te versoberen. Het stuk biedt de raad volledige transparantie over de gemeentelijke begroting. De heroverweging komt op een belangrijk moment: aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2026.

Voorbereid op politieke keuzes
De gemeenteraad vroeg in 2022 om deze heroverweging met het oog op de nieuwe bestuursperiode. Het doel van het onderzoek was helder inzicht krijgen in waar ruimte is voor politieke keuzes, of het nu gaat om het versterken van bepaalde voorzieningen, het verlagen van kosten, of het aanpassen van gemeentelijke inkomsten zoals belastingen of tarieven. De Brede Heroverweging is een nuttig instrument om verkiezingsprogramma’s mee te onderbouwen en bij de onderhandelingen voor een nieuw college na de verkiezingen.
“De Brede Heroverweging is een waardevol instrument voor zowel de raad als de ambtelijke organisatie. We hebben zo’n gedetailleerd onderzoek nog niet eerder gedaan in Den Haag. Het maakt de begroting transparanter en verbindt doelstellingen en uitgaven expliciet aan elkaar,” aldus wethouder Saskia Bruines (Financiën). “Voor de gemeenteraad betekent dit een sterker handelingsperspectief: concrete en onderbouwde keuzemogelijkheden die als vertrekpunt kunnen dienen voor toekomstig beleid. Daarnaast kunnen alle politieke partijen in onze stad hun verkiezingsprogramma’s met deze analyse ook financieel goed onderbouwen. En duidelijke keuzes maken zonder onrealistische beloftes te doen.”
Keuzes met impact
De brede heroverweging maakt inzichtelijk waar de gemeenteraad invloed heeft op de begroting en waar die invloed beperkt is. Voor veel beleid geldt dat de gemeente weliswaar verplicht is om taken uit te voeren, maar dat zij ruimte heeft om zelf te bepalen hoe dat gebeurt en met welk budget. Die keuzes raken onder meer aan het vergroten of verkleinen van voorzieningen en ondersteuning voor inwoners, het aanpassen van subsidies en de voorwaarden die daarbij gelden en het bijstellen van gemeentelijke belastingen en tarieven.
De analyse beschrijft mogelijke keuzes en hun financiële en beleidsmatige gevolgen. Er wordt geen oordeel gegeven over wat wenselijk is, dat is aan de politiek. Wel maakt het rapport duidelijk: elke keuze heeft impact. Op de stad, de inwoners, en op de manier waarop Den Haag werkt aan haar ambities.
Bekijk Begin externe link: hier(Externe link), eind externe link. de Brede Heroverweging.
Bekijk Begin externe link: hier(Externe link), eind externe link. de motie.