Renteloze lening voor maatschappelijke organisaties

Religieuze en maatschappelijke organisaties zitten vaak in unieke panden, met soms een monumentale status, maar bijna altijd met een hoge energierekening. De gemeente schiet organisaties die hun gebouw duurzamer willen maken te hulp met een renteloze lening. De renteloze lening kan vanaf nu worden aangevraagd.

De lening is bedoeld voor religieuze en levensbeschouwelijke instellingen, culturele organisaties, buurthuizen en wijkcentra (scouting, welzijnswerk en speeltuinverenigingen). Zowel de eigenaar van het pand als de organisatie die het pand huurt, kan de renteloze lening aanvragen. Vanaf 1 januari 2026 kunnen ook sportverenigingen een lening aanvragen.

In totaal is er 3 miljoen euro beschikbaar voor de renteloze leningen. Organisaties kunnen een bedrag lenen tussen de € 5.000 en € 250.000. De lening kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld energiezuinige verlichting, isolatie, het verbeteren van de ventilatie en zonnepanelen. Maar ook voor het plaatsen van oplaadpunten voor elektrische auto’s. Organisaties die een ruimte huren, kunnen de lening inzetten voor het duurzamer maken van de inrichting, zoals een elektrische kookplaat, een zuinige koelkast of warmtekussens. Daarnaast kunnen de begeleidingskosten van een organisatie die helpt bij het realiseren van de maatregelen kunnen met de lening worden betaald.

Gratis ondersteuning

Organisaties kunnen (gratis) hulp krijgen bij het maken van een verduurzamingsplan en bij het aanvragen van de lening.

Wethouder Arjen Kapteijns: ‘We hebben toegezegd dat we verduurzamingsmaatregelen ook toegankelijk willen maken voor levensbeschouwelijke en maatschappelijke organisaties. Ik ben blij dat we deze belofte nu kunnen waarmaken met deze rentevrije lening. Het is belangrijk dat we de verduurzaming van deze waardevolle instellingen ondersteunen, zodat zij niet alleen financieel profiteren, maar ook bijdragen aan een duurzame samenleving.’

Combineren van subsidies

De gemeente, provincie en rijksoverheid bieden ook subsidies voor duurzame maatregelen. Deze mogen in combinatie met de lening worden aangevraagd.

Rasjied Nabibaks is voorzitter van de Al-Madinah moskee. Het pand aan de Loosduinseweg is 1.000 m2 groot. Met behulp van het Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed van de provincie Zuid-Holland is in kaart gebracht hoe het pand verduurzaamd kan worden en wat de kosten zijn. 

Rasjied Nabibaks: ‘We hebben al stappen gezet, zoals zonnepanelen op het dak. Binnenkort bespreken we met elkaar welke maatregelen we verder kunnen doorvoeren, in welke volgorde en hoe we het financieren. De renteloze lening van de gemeente kan daarbij een optie zijn. Dan kun je het terugbetalen over langere tijd uitsmeren. Dat geeft rust. Dit is een aloud concept in de Moslim-gemeenschap. Veel moskeeën zijn gebouwd met renteloze leningen en donaties vanuit de gemeenschap. Kortom een bewezen succesformule’.

Meer informatie

Begin link:Lening aanvragen voor duurzamer maken maatschappelijk vastgoed, einde link.

Contact

Hoe kunnen we helpen?