Begeleiding Wmo

Wilt u hulp bij uw schulden of administratie? Of wilt u hulp en advies bij uw ziekte? Met de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) helpt de gemeente u met individuele begeleiding. Uw begeleider helpt u bij situaties of zaken die u lastig vindt.

Begeleiding die u zelf regelt

Heeft u een keer hulp nodig bij het doen van boodschappen, een klus in huis, de hond uitlaten of bij het invullen van een formulier?

Lukt het u niet meer goed om zelf boodschappen te doen? Bijvoorbeeld door ziekte, een handicap of omdat u ouder wordt? Dan kunt u op verschillende manieren hulp krijgen:

Begeleiding die de gemeente regelt

De gemeente kan u helpen met lastige persoonlijke zaken of situaties. Bijvoorbeeld met:

  • het plannen en organiseren van uw dag
  • het omgaan met een ziekte of beperking
  • het beheren van uw geld, administratie en (eventuele) schulden
  • begeleiding aanvragen

Wilt u begeleiding van de gemeente?

Wmo-melding doen

Na de Wmo-melding

Heeft u een Wmo-melding gedaan? Een medewerker van de gemeente belt u op voor een afspraak. Tijdens deze afspraak praat u over de hulp die u nodig heeft. Daarna krijgt u per post een advies. Met dit advies vraagt u de begeleiding aan die bij uw situatie past.

Hoe gaat het verder

Afhankelijk van uw persoonlijke situatie krijgt u een advies voor uw situatie. De gemeente bespreekt samen met u welke resultaten u wilt bereiken met de ondersteuning van de door u gekozen aanbieder. Hoe u deze resultaten gaat bereiken, legt u samen met uw aanbieder vast in een ondersteuningsplan.

Zorg in natura of persoonsgebonden budget

Individuele begeleiding regelt u op 2 manieren:

Zie ook: Wat is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Gepubliceerd: 11 januari 2017Laatste wijziging: 27 september 2018