Coronavirus: hulp bij geldzaken

De coronacrisis heeft voor veel mensen gevolgen voor hun inkomen. Misschien heeft u tijdelijk geen inkomen. Zorg ervoor dat u geen blijvende geldproblemen krijgt en kom op tijd in actie. Maak gebruik van de gratis tips en hulp. En check of u een uitkering kunt aanvragen.

Wilt u weten wat u tijdens de coronacrisis zelf kunt doen om uw geldzaken op orde te houden en te besparen op uw uitgaven? Kijk voor tips en adviezen op de website van Helpdesk Geldzaken.

Hulp bij problemen met geld

De gemeente helpt u graag bij uw vragen over geldzaken of bij geldproblemen. U kunt bij de gemeente terecht voor gratis hulp, advies en ondersteuning. U kunt advies krijgen over de volgende zaken:

 • De TONK is een nieuwe landelijke regeling. TONK is bedoeld voor mensen die door de coronamaatregelen moeite hebben hun woonkosten te betalen. Zij kunnen eenmalig een bedrag van € 750 of € 1.500 krijgen.
  U kunt TONK aanvragen als u:

  • door de coronacrisis een terugval heeft gehad in uw inkomen én
  • sommige noodzakelijke kosten niet meer kunt betalen én
  • geen recht heeft op andere regelingen.

  Meer informatie en het aanvraagformulier vindt u op de pagina TONK-regeling aanvragen.

 • Helpdesk Geldzaken helpt u met gratis hulp en advies over uw financiële situatie. U kunt contact opnemen over:

  • inzicht in uw inkomsten en uitgaven
  • het aanvragen van een kwijtschelding
  • advies over besparingen, toeslagen en voorzieningen
  • moeilijkheden met rondkomen en het betalen van uw vaste lasten

  Heeft u vragen of heeft u hulp nodig bij uw geldzaken? Maak dan een afspraak. Bel Helpdesk Geldzaken via telefoonnummer (070) 353 61 88 of kijk op www.helpdeskgeldzaken.nl.

 • Maak een afspraak bij de Sociaal Raadslieden door te bellen met de Klantenservice van SZW, telefoonnummer (070) 353 75 00. Kijk voor meer informatie op Sociaal raadslieden: hulp en advies bij juridische problemen.

 • Heeft u inkomen uit werk of een uitkering, maar heeft u een lening nodig? Dan kunt u misschien geld lenen bij de Gemeentelijke Kredietbank. Lees meer op Geld lenen bij de Gemeentelijke Kredietbank.

 • Wilt u advies over uw hypotheek? Of over het eventueel oversluiten ervan? Neem dan contact op met de Gemeentelijke Kredietbank. U kunt (de overwaarde op) uw koopwoning mogelijk inzetten voor bijvoorbeeld het aflossen van schulden, noodzakelijk onderhoud of het vergroten van uw inkomen. Lees meer op Hypotheek bij de Gemeentelijke Kredietbank aanvragen.

 • Meld u aan voor schuldhulpverlening. Bel naar de Klantenservice SZW, telefoonnummer (070) 353 75 00. Kijk voor meer informatie op Schulphulpverlening aanvragen.

Kijk of u een uitkering kunt aanvragen

Heeft u door de coronacrisis geen of onvoldoende inkomen? Dan kunt u misschien een uitkering aanvragen. Er zijn verschillende soorten uitkeringen. Bijvoorbeeld voor zelfstandig ondernemers of als u tot voor kort in loondienst heeft gewerkt. Vul de vragenlijst in om te kijken welke uitkering u kunt aanvragen:

De uitkeringen-check

Woont u in Den Haag en bent u in Den Haag ingeschreven?

Let op:

U moet de aanvraag doen in de gemeente waar u woont. Woont u niet in de Den Haag? Gebruik dan niet het aanvraagformulier van de gemeente Den Haag, want in dat geval kunnen wij niet anders dan uw aanvraag afwijzen.

Kijk op de website van de gemeente waar u woont wat u moet doen.

Zie ook: denhaag.nl/geldzaken

Gepubliceerd: 15 maart 2021Laatste wijziging: 20 januari 2022