Bijstand en werken

Als u een bijstandsuitkering krijgt, is het de bedoeling dat u zo snel mogelijk (weer) aan het werk gaat.

De gemeente heeft speciale regelingen voor wie vanuit een uitkering weer aan het werk gaat.

Wel of geen uitkering meer

Vindt u (weer) werk? Dan zijn 2 situaties mogelijk:

  • U gaat meer verdienen dan de bijstandsnorm. De gemeente bekijkt of u nog recht heeft op vrijlating van inkomsten. Dan krijgt u tijdelijk een aanvulling op uw loon. Heeft u geen recht (meer) op vrijlating? Dan stopt de uitkering.
  • U gaat minder verdienen dan de bijstandsnorm. De gemeente vult uw inkomen aan zodat uw inkomen er niet op achteruit gaat.

Wijzigingen doorgeven

Voorkom dat u geld terug moet betalen en geef direct aan de gemeente door als u werk heeft gevonden of als er iets verandert. Bijvoorbeeld in uw werktijden. Gebruik hiervoor het Wijzigingsformulier.

Aanvulling op inkomen bij parttime werk

Bent u 27 jaar of ouder? En heeft u met werk minder inkomen dan met uw uitkering? Dan vult de gemeente uw inkomen aan. Ook heeft u soms recht op een extra regeling.

  • Gedurende 6 maanden: u houdt uw uitkering en mag 25% van uw netto-inkomsten houden (maximaal € 226 per maand). Dit wordt 'vrijlating van inkomsten' genoemd.
  • Heeft u gedurende 6 maanden een vrijlating van 25% gehad, bent u alleenstaande ouder en zorgt u voor een kind jonger dan 12 jaar? Dan krijgt u maandelijks 12,5% van uw netto-inkomen boven op uw uitkering (maximaal € 141,12 per maand, voor maximaal 30 maanden).
  • U kunt 1 keer vrijlating van inkomsten krijgen, per periode dat u een uitkering heeft. Is uw uitkering eerder gestopt en heeft u opnieuw een uitkering aangevraagd? Dan is dat een nieuwe periode. U kunt dan weer 1 keer vrijlating van inkomsten krijgen.

Hoe werkt de vrijlating van inkomsten?

U hoeft deze regeling niet aan te vragen. Voldoet u aan de voorwaarden, dan krijgt u de vrijlating vanzelf.

Aanvulling op inkomen door medische oorzaak

Daarnaast is er nog een mogelijkheid voor een aanvulling, die ook geldt als u jonger dan 27 jaar bent:

  • Medische urenbeperking: als u niet in staat bent meer dan 30 uur per week te werken, kan de gemeente u een aanvullende vrijlating op uw inkomsten verlenen. Dit is 15%, met een maximum van € 143,12 per maand.

U kunt zelf een verzoek bij de gemeente doen om gebruik te mogen maken van deze regeling. Als de gemeente denkt dat er bij u sprake kan zijn van een medische urenbeperking, vraagt de gemeente bij het UWV een medisch onderzoek voor u aan. Uit dat onderzoek blijkt dan of en tot wanneer u een medische urenbeperking heeft. In deze periode verleent de gemeente u dan de vrijlating op uw inkomsten.

Zie ook: werk.nl

Gepubliceerd: 21 oktober 2021Laatste wijziging: 22 juli 2022