Bijstand en werken

Als u een bijstandsuitkering krijgt, is het de bedoeling dat u zo snel mogelijk (weer) aan het werk gaat.

De gemeente heeft speciale regelingen voor wie vanuit een uitkering weer aan het werk gaat.

Wel of geen uitkering meer

Vindt u (weer) werk? Dan zijn 2 situaties mogelijk:

  • U gaat meer verdienen dan de bijstandsnorm. De gemeente stopt in dit geval uw uitkering.
  • U gaat minder verdienen dan de bijstandsnorm. De gemeente vult uw inkomen dan aan zodat uw inkomen er niet op achteruit gaat.  

Wijzigingen doorgeven

Voorkom dat u geld terug moet betalen en geef direct aan de gemeente door als u werk heeft gevonden of als er iets verandert. Bijvoorbeeld in uw werktijden. Gebruik hiervoor het Wijzigingsformulier.

Aanvulling op inkomen bij parttime werk

Bent u 27 jaar of ouder? En heeft u met parttime werk minder inkomen dan met uw uitkering? Dan vult de gemeente uw inkomen aan. Ook heeft u soms recht op een extra regeling.

  • Gedurende 6 maanden: u houdt uw uitkering en mag 25% van uw netto-inkomsten houden (maximaal € 215 per maand in 2020). Dit wordt 'vrijlating van inkomsten' genoemd.
  • Heeft u gedurende 6 maanden een vrijlating van 25% gehad, bent u alleenstaande ouder en zorgt u voor een kind jonger dan 12 jaar? Dan krijgt u maandelijks 12,5% van uw netto-inkomen boven op uw uitkering (maximaal € 134,35 per maand in 2020, voor maximaal 30 maanden).

Aanvulling op inkomen door medische oorzaak

Daarnaast is er nog een mogelijkheid voor een aanvulling, die ook geldt als u jonger dan 27 jaar bent:

  • Medische urenbeperking: als u niet in staat bent meer dan 30 uur per week te werken, kan de gemeente u een aanvullende vrijlating op uw inkomsten verlenen. Dit is 15%, met een maximum van € 136,26 per maand in 2020.

U kunt zelf een verzoek bij de gemeente indienen om gebruik te mogen maken van deze regeling. Als de gemeente meent dat er bij u sprake kan zijn van een medische urenbeperking, vraagt de gemeente bij het UWV een medisch onderzoek voor u aan. Uit dat onderzoek blijkt dan of en tot wanneer u een medische urenbeperking hebt. In deze periode verleent de gemeente u dan de vrijlating op uw inkomsten.

Zie ook: werk.nl

Gepubliceerd: 24 september 2014Laatste wijziging: 27 januari 2020