Hulp bij te weinig inkomen: de Bbz-regelingen

Lukt het als ondernemer niet om rond te komen? Dan kunt u misschien een tijdelijke uitkering of krediet krijgen. Zoals een Bbz-uitkering of een Bbz-bedrijfskrediet. Wat u kunt krijgen hangt af van uw situatie.

Wat is de Bbz

Voor ondernemers die tijdelijk te weinig inkomen hebben zijn er Bbz-regelingen. Bbz betekent Besluit bijstandsverlening zelfstandigen. Met de Bbz-regelingen krijgen ondernemers iets meer zekerheid in een lastige periode. Een beetje hulp om weer snel zelfstandig en zonder geldzorgen te ondernemen.

De Bbz biedt 2 vormen van financiƫle hulp:

  1. een tijdelijke uitkering

  2. een bedrijfskrediet

Tijdelijke uitkering

Heeft u te weinig inkomen om van te leven? Vraag dan een tijdelijke uitkering aan. De gemeente vult uw inkomen aan tot de voor u geldende bijstandsnorm.

Goed om te weten:

  • Een Bbz-uitkering is een lening zonder rente. U betaalt deze lening meestal voor een deel of helemaal terug.

  • De hoogte van de uitkering hangt af van uw inkomen en woonlasten. Maar ook van uw persoonlijke situatie. Zo telt het inkomen van uw eventuele partner mee.

  • Een Bbz-uitkering is altijd tijdelijk. Hoelang u de uitkering krijgt, hangt af van uw situatie.

  • De vakantietoeslag krijgt u elke maand uitbetaald.

Kijk wat voor u de voorwaarden zijn:

Bbz-bedrijfskrediet

Heeft u geld nodig zodat uw bedrijf kan blijven bestaan? Of om een bedrijf te starten uit een uitkeringssituatie? Dan kunt u misschien een bedrijfskrediet aanvragen.

Een Bbz-bedrijfskrediet is een lening tegen 8% rente. Het krediet is voor ondernemers die normaal geen lening kunnen krijgen.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor een bedrijfskrediet. Lees meer op de pagina Bedrijfskrediet.

Ondernemerswijzer invullen

Wilt u direct weten of u een Bbz-uitkering kunt aanvragen? Vul dan de ondernemerswijzer in.

Haagse ondernemerswijzer Bbz

U krijgt een aantal vragen. Op basis van uw antwoorden ziet u of  u mogelijk in aanmerking komt voor tijdelijke financiĆ«le ondersteuning voor ondernemers (Bbz) in de gemeente Den Haag.  

Hebt u alle vragen beantwoord? U ziet u meer informatie over de regeling waar u mogelijk recht op hebt en u deze kunt aanvragen. 

Druk op Start om te beginnen

Goed om te weten

Komt u in alle informatie over de Bbz begrippen tegen die nieuw voor u zijn? Kijk dan in de Bbz-begrippenlijst.

Contact

Heeft u andere hulp nodig? De gemeente helpt u graag naar een geschikte oplossing. Bel met de Klantenservice SZW op (070) 752 63 00. U kunt bellen van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

    Gepubliceerd: 3 april 2023Laatste wijziging: 4 april 2023