Vestiging van asielzoekers

Komt u uit het buitenland, bent u een asielzoeker en gaat u langer dan 4 maanden in Den Haag wonen? Dan moet u zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP, voorheen GBA).

Voorwaarden

  • U bent asielzoeker.
  • U gaat langer dan 4 maanden in Den Haag wonen.
  • U moet voor de registratie in het bezit zijn van een geldig verblijfsdocument of een geldig Vreemdelingen Identiteitsbewijs, zie de informatie Vreemdelingen Identiteitsbewijs (Type W en W2) van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

    Als deze situatie niet op u van toepassing is, bekijk dan de informatie vestigen vanuit het buitenland.

    Komt u uit het buitenland en heeft u al eerder in Nederland ingeschreven gestaan? Of heeft u al een BSN of het oude sofinummer ga dan naar Hervestiging in de BRP.

      Nodig bij de afspraak

      • uw geldige Vreemdelingenidentiteitsbewijs of verblijfsdocument
      • het rapport eerste en nader gehoor van de IND
      • het uitplaatsingsbewijs COA, alleen voor personen die in het bezit zijn van een Vreemdelingenidentiteitsbewijs
      • een geldig identiteitsbewijs (als u dit heeft), dit mag geen rijbewijs zijn
      • een bewijs van bewoning
      • een voogdijbeschikking bij alleenstaande minderjarige asielzoekers
      • alle gezinsleden die zich willen inschrijven

      Als u in het bezit bent van onderstaande relevante akten, deze graag meenemen naar de afspraak:

      • een recente, originele geboorteakte
      • als u getrouwd bent: een recente, originele huwelijksakte

      De documenten wordt beoordeeld aan het loket. De akten zijn geen voorwaarde voor inschrijving. Beide akten kunnen ook op een later tijdstip worden ingeleverd. Maak ook hiervoor een afspraak (zie hieronder de afspraakoptie).

      Afspraak maken

      Zorg dat u op tijd bent voor uw afspraak. Als u te laat komt, kunt u mogelijk niet meer geholpen worden.
      • Maak digitaal een afspraak. 
      • Vul bij het maken van de afspraak het juiste vestigingsadres in. Dit is het adres waarop u wilt worden ingeschreven.
      • Geef aan om hoeveel personen het gaat.
      • Alle personen moeten zelf bij de afspraak aanwezig zijn.

      Afspraak maken

      Kosten

      Gratis.

      Hoe lang duurt het?

      Na de eerste afspraak wordt in de meeste gevallen een vervolgafspraak met u gemaakt. Het duurt tot maximaal 4 weken na de vervolgafspraak voordat uw inschrijving is verwerkt in de BRP.

      Legalisaties

      Documenten uit bepaalde landen moeten een legalisatie of apostille hebben (kijk op de website van de Rijksoverheid). 

      Vertalingen

      Kijk voor de eisen aan de taal waarin de documenten zijn opgesteld bij Vertalingen van buitenlandse documenten.