Zonnewijzer: online vergunningscheck voor zonnepanelen

Wilt u zonnepanelen plaatsen op uw dak? Controleer dan via de online Zonnewijzer of u hiervoor een vergunning moet aanvragen. De Zonnewijzer helpt u met advies en tips bij uw aanvraag.

Voor het plaatsen van zonnepanelen op uw dak heeft u meestal geen vergunning nodig. In sommige situaties is wel een vergunning nodig. Dit kan als uw pand een beschermde status heeft. Ook de plek op het dak maakt uit. Controleer daarom eerst of u een vergunning moet aanvragen.

Dit kan via de Zonnewijzer. Blijkt dat voor uw dak een vergunning nodig is? In de Zonnewijzer vraagt u meteen een vergunning aan bij het landelijk Omgevingsloket(Externe link). U krijgt ook advies over welke informatie u mee moet sturen bij uw aanvraag.

Heeft uw dak verschillende delen (schuin/plat, aan elkaar/los van elkaar)? Dan kunnen er voor elk van deze dakvlakken andere regels zijn.

Goed om te weten

  • Wilt u zonnepanelen op uw gevel plaatsen? Of op de grond, een steiger of stellage in uw tuin? Dan heeft u altijd een omgevingsvergunning nodig.
  • Zonnepanelen gaan goed samen met een groen dak. De koelte van het groene dak maakt de opbrengst van de zonnepanelen groter. Voor groene daken heeft u geen omgevingsvergunning nodig. Er zijn wel een paar regels voor een groen dak.
    Lees meer over groene daken(Externe link).

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070