Trouwen op een vrije locatie

Bent u op zoek naar een bijzondere plek om te trouwen in Den Haag? Dan is trouwen op een vrije locatie misschien iets voor u.

  • De regels voor huwelijkssluitingen zijn vanaf 13 november 2021 verscherpt. Het dragen van een mondkapje is in alle openbare gebouwen verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder. Voor mensen die om medische redenen geen mondkapje kunnen dragen geldt een uitzondering.
  • De beheerder van de locatie is verantwoordelijk voor de toepassing van de regels. Houd er ook rekening mee dat onderscheid wordt gemaakt tussen de huwelijksceremonie (de sluiting van het huwelijk) en de festiviteiten. Lees meer op de website van de rijksoverheid (Bruiloften en corona).
  • De coronaregels voor trouwen op het strand zijn versoepeld. U hoeft geen mondkapje te dragen. Ook is een coronapas niet nodig en er geldt geen maximum aantal bezoekers. U wordt wel dringend geadviseerd 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Voorwaarden

  • De locatie moet goed bereikbaar zijn. Ook voor mensen met een handicap of mensen die niet goed ter been zijn.
  • De locatie moet openbaar zijn.
  • De locatie mag niet in strijd zijn met de openbare orde of goede zeden.
  • De locatie moet veilig zijn.
  • Er moeten toiletten op de locatie zijn.
  • Er moet een kleedruimte zijn voor de trouwambtenaar.
  • De locatie mag geen woonhuis, privétuin, kerk, moskee of ander geloofsgebouw zijn. Een geloofsgebouw mag wel als het al 5 jaar niet op die manier is gebruikt.

Aanvragen

Overzicht van vrije locaties

In Den Haag zijn veel vrije locaties om te trouwen. In het Overzicht vrije locaties ziet u welke locaties dit zijn.

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap op een locatie die al als huwelijkslocatie aangewezen is? Dan kunt u de akkoordverklaring hieronder door de locatie laten invullen. U moet de verklaring uploaden bij het melden van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Nieuwe vrije locatie

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap op een plek die niet als trouwlocatie is aangewezen? Dat kan ook. De gemeente moet de plek dan eerst als eenmalige of permanente trouwlocatie aanwijzen. Hiervoor moet het gebouw aan een aantal voorwaarden voldoen.

Wilt u een locatie eenmalig of permanent laten aanwijzen als trouwlocatie? Dan kan de locatie de akkoordverklaring en het aanvraagformulier invullen en per e-mail sturen naar: trouwen@denhaag.nl. U moet de aanvraag minimaal 4 weken voor de ceremonie doen.

Overzicht vrije trouwlocaties (PDF, 169,8 kB)
Akkoordverklaring (PDF, 73,6 kB)
Aanvraagformulier vrije trouwlocaties (PDF, 98,8 kB)

Kosten

Tarieven

Tarieven
Dag Kosten 2021
Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur € 607,56
Maandag tot en met vrijdag vanaf 18.00 uur tot 21.00 uur € 755,45
Zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur € 706,05
Zaterdag vanaf 18.00 tot 21.00 uur € 853,95
Zondag van 9.00 tot 18.00 uur € 744,35
Zondag vanaf 18.00 tot 21.00 uur € 892,25
Aanwijzing trouwlocatie € 185,85

Dit zijn de tarieven in 2021. Naast deze tarieven van de gemeente kunt u ook nog kosten hebben van de locatie zelf. Deze moet u met de locatie afrekenen.

Bij de reservering van uw trouwlocatie aan de balie moet u direct betalen. Bij Stadhuis Spui kunt u pinnen en contant betalen. Op stadskantoor Leyweg kunt u alleen pinnen. Het is helaas niet mogelijk om met een creditcard te betalen.

Bij een digitale boeking krijgt u een factuur per post.

Zie ook