Trouwen op een vrije locatie

Bent u op zoek naar een bijzondere plek om te trouwen in Den Haag? Dan is trouwen op een vrije locatie misschien iets voor u.

Met ingang van donderdag 19 november zijn er extra maatregelen in verband met het coronavirus. Daardoor mogen minder personen bij een trouwplechtigheid zijn Lees alle informatie op de website van de Rijksoverheid.

Voorwaarden

 • De locatie moet goed bereikbaar zijn. Ook voor mensen met een handicap of mensen die niet goed ter been zijn.
 • De locatie moet openbaar zijn.
 • De locatie mag niet in strijd zijn met de openbare orde of goede zeden.
 • De locatie moet veilig zijn.
 • Er moeten toiletten op de locatie zijn.
 • Er moet een kleedruimte zijn voor de trouwambtenaar.
 • De locatie mag geen woonhuis, privétuin, kerk, moskee of ander geloofsgebouw zijn. Een geloofsgebouw mag wel als het al 5 jaar niet op die manier is gebruikt.

Beperkingen door het coronavirus

 • Bij de plechtigheid mogen maximaal 30 mensen zijn. Dat mag alleen als iedereen 1,5 meter afstand van elkaar kan houden. Er moeten vaste zitplaatsen zijn.

  In openbare ruimten of op plekken waar veel mensen bij elkaar zijn, doen mensen zoveel mogelijk een mondkapje op.

  Daarnaast zijn er nog steeds een aantal strenge voorwaarden:

  • Iedereen moet altijd 1,5 meter afstand van elkaar houden. De eigenaar of beheerder van de locatie moet hierop toezien. De ruimte waar de plechtigheid is, moet dus groot genoeg zijn.
  • Het bruidspaar en de eigenaar of beheerder van de locatie houden een gesprek vooraf. Daarbij moeten ze bedenken of de plechtigheid risico’s oplevert.
  • Is het niet mogelijk om 1,5 meter afstand van elkaar te houden? Dan moeten zoveel gasten weggaan als nodig is om 1,5 meter afstand te kunnen houden. De trouwambtenaar vraagt hierom. Doen de gasten dit niet, dan mag de trouwambtenaar de plechtigheid niet door laten gaan. De plechtigheid gaat ook niet door als er meer dan 30 personen zijn.
  • De trouwambtenaar zal dit in het voorgesprek met u ook duidelijk zeggen. De gemeente rekent daarbij op medewerking van iedereen en hoopt dat het zover niet hoeft te komen.
 • Buiten op het strand is er een maximum van 30 personen. Ze moeten wel voldoende afstand houden (1,5 meter).

Aanvragen

Overzicht van vrije locaties

In Den Haag zijn veel vrije locaties om te trouwen. In het Overzicht vrije locaties ziet u welke locaties dit zijn.

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap op een locatie die al als huwelijkslocatie aangewezen is? Dan kunt u de akkoordverklaring hieronder door de locatie laten invullen. U moet de verklaring uploaden bij het melden van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Nieuwe vrije locatie

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap op een plek die niet als trouwlocatie is aangewezen? Dat kan ook. De gemeente moet de plek dan eerst als eenmalige of permanente trouwlocatie aanwijzen. Hiervoor moet het gebouw aan een aantal voorwaarden voldoen.

Wilt u een locatie eenmalig of permanent laten aanwijzen als trouwlocatie? Dan kan de locatie de akkoordverklaring en het aanvraagformulier invullen en per e-mail sturen naar: trouwen@denhaag.nl. U moet de aanvraag minimaal 4 weken voor de ceremonie doen.

Overzicht vrije trouwlocaties (PDF, 169,8 kB)
Akkoordverklaring (PDF, 73,6 kB)
Aanvraagformulier vrije trouwlocaties (PDF, 98,8 kB)

Kosten

Tarieven

Tarieven
Dag Kosten 2021
Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur € 607,56
Maandag tot en met vrijdag vanaf 18.00 uur tot 21.00 uur € 755,45
Zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur € 706,05
Zaterdag vanaf 18.00 tot 21.00 uur € 853,95
Zondag van 9.00 tot 18.00 uur € 744,35
Zondag vanaf 18.00 tot 21.00 uur € 892,25
Aanwijzing trouwlocatie € 185,85

Dit zijn de tarieven in 2021. Naast deze tarieven van de gemeente kunt u ook nog kosten hebben van de locatie zelf. Deze moet u met de locatie afrekenen.

Bij de reservering van uw trouwlocatie aan de balie moet u direct betalen. Bij Stadhuis Spui kunt u pinnen en contant betalen. Op stadskantoor Leyweg kunt u alleen pinnen. Het is helaas niet mogelijk om met een creditcard te betalen.

Bij een digitale boeking krijgt u een factuur per post.

Zie ook