Michiel Oosschot - Trouwambtenaar

Personalia

Naam
Oosschot

Voornaam
Michiel

Is het sluiten van een huwelijk niet de ultieme vorm van 2 mensen bij elkaar brengen? En heeft niet ieder huwelijk zijn eigen, unieke verhaal?

In het voorbereidende gesprek (meestal bij het bruidspaar thuis) krijgt dat unieke verhaal, dat ik bij voorkeur in het Nederlands vertel, voor mij gaandeweg steeds meer vorm en inhoud. De inbreng van het bruidspaar is hierbij van essentieel belang.

De taal van het verhaal is belangrijk. In mijn dagelijks werk als jurist bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu is taal zelfs mijn enige wapen. Daarnaast spreekt de ‘lichtere kant van taal’ mij aan: daarom houd ik van gedichten, al ben ik zelf geen dichter.

De afstand tussen mijn werk op het ministerie en ‘het echte leven’ is soms groot. Ik heb het daarom altijd belangrijk gevonden om ook op een meer dagelijkse manier het verschil te maken in mijn contact met mensen. Als trouwambtenaar wil ik dat voor het bruidspaar graag waarmaken.

Buiten mijn werk zijn er nog genoeg andere dingen die het leven aantrekkelijk maken. Een paar trefwoorden: vogels, zwemmen, golfsurfen, en natuurlijk mijn seizoenkaart bij ADO Den Haag.

Tot slot: als jurist weet ik raad met de serieuze kant van ceremonie en ritueel. Maar natuurlijk mag de trouwdag vooral een feest zijn.

Foto's: Lodewijk Duijvesteijn