Huwelijk

Met een huwelijk legt u uw relatie voor de wet vast. Ook de rechten in uw relatie, bijvoorbeeld voor pensioen en erfenis. Een huwelijk betekent ook dat u en uw partner de plicht op zich nemen voor elkaar te zorgen.

Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus gelden er strikte voorwaarden voor de huwelijkssluitingen op de gemeentelijke en vrije locaties. Lees meer op de pagina Wijzigingen dienstverlening en Trouwen op een vrije locatie.

Voorwaarden

  • U vraagt een huwelijk aan door een melding te doen. Dit doet u ten minste 3 weken voor de geplande huwelijksdatum.
  • Iedereen die meerderjarig is kan trouwen. Ook mensen van hetzelfde geslacht kunnen met elkaar trouwen.
  • In Nederland trouwde u tot 1 januari 2018 automatisch in gemeenschap van goederen. Vanaf 1 januari 2018 gelden er nieuwe regels. Nu geldt automatisch een beperkte gemeenschap van goederen. Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl.
  • Wilt u een trouwambtenaar die niet in de gemeente Den Haag is benoemd als trouwambtenaar, dan kunt u een verzoek mailen naar trouwen@denhaag.nl. Deze trouwambtenaar moet al trouwambtenaar zijn bij een andere gemeente. Hier zijn kosten aan verbonden. Dit verzoek is niet mogelijk bij een eenvoudig of kosteloos huwelijk.
  • Het officiële gedeelte van de huwelijksceremonie (de verplichte formulering) moet altijd in het Nederlands worden gedaan. De rest van de ceremonie kan eventueel in een andere taal worden uitgevoerd.

Kosten

  • Trouwlocatie: bekijk de tarieven van gemeentelijke locaties en van vrije locaties. Bij de reservering van een trouwlocatie moet u direct betalen.
  • Een trouwambtenaar die niet in de gemeente Den Haag is benoemd als trouwambtenaar kost € 183,35 in 2020.
  • Maakt u gebruik van onze eigen benoemde trouwambtenaren? Dan zijn de kosten inbegrepen bij het tarief van de gemeentelijke trouwlocatie. Bij een vrije trouwlocatie zijn de kosten inbegrepen in het tarief van de gemeentelijke kosten.
  • U kunt een Trouwboekje ontvangen, hier zijn kosten aan verbonden.
Let op!
Op Stadhuis Spui kunt u pinnen en contant betalen. Op stadskantoor Leyweg kunt u alleen pinnen. Het is helaas niet mogelijk om met een creditcard te betalen.

Eenvoudig of kosteloos trouwen

U kunt in Den Haag op 1 locatie eenvoudig of kosteloos trouwen.