Subsidie meerjaren duurzaam onderhoudsplan voor kleine VvE's aanvragen

Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen een subsidie aanvragen voor een meerjaren duurzaam onderhoudsplan (MDOP). Deze subsidie is alleen voor VvE’s met minder dan 10 appartementen.

Naar verwachting kunnen hiermee 110 VvE’s met gemiddeld 6 appartementen geholpen worden. Het totale subsidiebedrag is € 100.000. U kunt tot 31 december 2020 subsidie aanvragen. De regeling stopt eerder als het subsidiebedrag op is. Dit wordt tijdig op deze pagina bekendgemaakt.

Vanwege het coronavirus krijgt u schriftelijk of digitaal antwoord op uw subsidieaanvraag. Vul daarom uw e-mailadres in bij de aanvraag. Mis het antwoord niet, check daarvoor uw inbox.

Wat is het?

Een MDOP is een meerjaren onderhoudsplan waar het onderhoud van het gebouw in een planning voor 15 jaar is opgenomen. Daarnaast geeft het ook aan welke verbeteringen van het gebouw mogelijk zijn, waardoor het gebouw energiezuiniger, gezonder en comfortabeler wordt. Een MDOP moet zijn opgesteld conform het instructieblad.

Belangrijk: instructieblad

Zorg dat het MDOP wordt opgesteld volgens het instructieblad. Alleen dan kunt u in aanmerking komen voor de subsidie.

Instructieblad (PDF, 123,1 kB)

Deelnemende bedrijven

Om de kwaliteit van een MDOP te waarborgen heeft de gemeente een aantal voorwaarden opgenomen waaraan het bedrijf dat het MDOP opstelt voor de VvE moet voldoen. Er is een lijst gemaakt van bedrijven die aan deze voorwaarden voldoen. Wanneer u een MDOP wilt laten opstellen kunt u deze lijst bij de gemeente opvragen. U krijgt dan de lijst toegestuurd en kunt zelf een keuze maken.

Voor wie?

Haagse VvE’s met minder dan 10 appartementen.

Hoogte subsidie

Een VvE kan een starttarief van € 300 krijgen en daarbij opgeteld maximaal € 100 per appartement. De subsidie is nooit meer dan 75% van de totale kosten van het MDOP.

Voorwaarden

 • De subsidie kan worden aangevraagd nádat de MDOP is opgesteld volgens het instructieblad.
 • De VvE moet een (vergader)besluit overleggen waarin zij instemt met:

  • de opdracht voor het opstellen van de MDOP
  • deelname aan het volgsysteem dat de gemeente opzet om de uitvoering van de MDOP’s door de VvE's te monitoren
 • De subsidie wordt uitbetaald op het bankrekeningnummer van de VvE.

Nodig bij aanvraag

Stuur met het verantwoordingsformulier mee:

 • een kopie van het MDOP
 • de factuur
 • het vergaderbesluit van de VvE waarin zij instemt met de opdracht voor het opstellen van de MDOP en de deelname aan het volgsysteem van de gemeente

  Aanvragen

  • Vraag de lijst met bedrijven aan die aan de voorwaarden voldoen.
  • Selecteer een bedrijf of vraag eerst offertes aan en maak een keuze.
  • Zodra u van het bedrijf een factuur ontvangt en het MDOP is opgesteld, kunt u de subsidie aanvragen. U vult het verantwoordingsformulier in en stuurt dit samen met een kopie van het MDOP, de factuur en het vergaderbesluit naar subsidies@denhaag.nl.
  Verantwoordingsformulier voor subsidie MDOP (PDF, 97,2 kB)
  Zie ook: Subsidieregeling meerjaren duurzaam onderhoudsplan (Gemeenteblad)