Sloopregeling voor dieselauto’s, brommers en snorfietsen

De sloopregeling voor dieselauto's en bromfietsen of (snor)scooters op benzine is op 7 oktober gestopt. Via deze regeling kon u van de gemeente een tegoed krijgen voor schoner vervoer.

  Op deze pagina vindt u alleen de voorwaarden van de sloopregeling, maar aanvragen is niet meer mogelijk. De sloopregeling is op 7 oktober 2018 gestopt. Aanvragen die na 6 oktober zijn binnengekomen, worden niet meer in behandeling genomen. Per post gestuurde aanvragen moesten op 5 oktober bij de gemeente binnen zijn.

  Hoe werkte het?

  • Voor een gesloopte dieselauto kreeg u van de gemeente een tegoed van € 1.000 en voor een gesloopte bromfiets of (snor)scooter kreeg u een tegoed van € 300.
  • U kon dit tegoed besteden aan een schonere vorm van vervoer: een fiets, het openbaar vervoer en het huren van deelauto’s.
  • Het totale budget voor fiets- en ov-tegoed was € 1 miljoen. De regeling liep tot en met 6 oktober 2018.

  Voorwaarden

  De gemeente nam aanvragen voor een tegoed pas in behandeling als u uw auto, scooter of brommer had laten slopen. Het was daarom belangrijk vooraf te controleren of u aan alle onderstaande voorwaarden voldeed:

  • Staat het voertuig sinds 1-9-2017 op uw naam?
  • Woont u sinds 1-9-2017 in Den Haag (ingeschreven)? Of in geval van rechtspersoon: is het bedrijf sinds 1-9-2017 volgens het register van de Kamer van Koophandel ingeschreven in Den Haag?
  • In het geval van een auto: gaat het om een dieselvoertuig?
  • Is het voertuig gesloopt ná 6-10-2016?
  • U heeft niet eerder subsidie gekregen via deze aanvraagronde van de sloopregeling
  • Levert u bij de aanvraag een demontageverklaring aan?
  • Als dit uw eerste subsidieaanvraag bij de gemeente Den Haag is: levert u een kopie van uw identiteitsbewijs aan? Of in geval van een rechtspersoon een kopie inschrijving KvK?
  • In geval van een brommer: gaat het om een benzinemotor?
  • Heeft het voertuig geen WOK-status (‘wachten op keuring’; meestal na een forse aanrijding)?
   • Is de demontageverklaring bij aanvraag niet ouder dan 2 maanden?

   Als u al deze vragen met ‘ja’ kon beantwoorden, was er geen reden om uw aanvraag af te wijzen.

   Voor autobedrijven gold dat het voertuig niet mocht zijn opgenomen in de bedrijfsvoorraad.

   De officiële tekst van de Subsidieregeling demontage dieselvoertuigen, brommers en snorfietsen Den Haag 2016 vindt u op RIS-nummer 295200. De wijzigingen op de Subsidieregeling vindt u op RIS-nummer 297959.

   Aanvragen van het tegoed

   1. Laat uw auto, (snor)scooter of brommer slopen

   Om voor het tegoed in aanmerking te komen, laat u eerst uw dieselauto, (snor)scooter of brommer slopen bij een door de RDW erkend demontagebedrijf. Bekijk de lijst met erkende demontagebedrijven in Den Haag en omgeving. U mag ook een bedrijf buiten de regio kiezen, zo lang het maar door de RDW erkend is.
   Het demontagebedrijf geeft meestal (cash) geld als u een auto voor sloop aanbiedt. Voor brommers en (snor)scooters betaalt u meestal een klein bedrag (enkele tientjes) aan het demontagebedrijf om deze te laten slopen. Als er nog veel bruikbare onderdelen aan zitten, krijgt u soms geld.

   2. Vraag om een demontageverklaring

   Het demontagebedrijf geeft voor uw voertuig een demontageverklaring af, ook voor brommers en (snor)scooters. Deze verklaring heeft u nodig om het tegoed aan te kunnen vragen bij de gemeente.

   Een vrijwaringsbewijs is geen demontageverklaring. Zorg dus dat u de juiste verklaring krijgt van het demontagebedrijf. Het bedrijf waar u uw voertuig laat slopen heeft meestal zelf demontageverklaringen. U kunt eventueel alvast een blanco demontageverklaring printen. Dit formulier is gemaakt in 2016 en nog steeds geldig.
    Blanco demontageverklaring (PDF, 132,8 kB)

    3. Aanvragen niet meer mogelijk

    U kunt geen aanvraag meer indienen.

    Nodig bij de aanvraag

    • Een demontageverklaring. Deze krijgt u als u uw voertuig laat slopen bij een door de RDW erkend demontagebedrijf.
    • Als u als particulier een slooptegoed aanvraagt en dit de eerste keer is dat u subsidie aanvraagt bij de gemeente: een kopie of scan van uw paspoort of rijbewijs.
    • Als u namens een bedrijf een slooptegoed aanvraagt: een kopie van een recente inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

    Fiets

    • U mag zelf bepalen wat voor soort fiets u met het tegoed koopt. Alle nieuwe en gebruikte fietsen (inclusief accessoires als sloten en kinderzitjes) komen in aanmerking, ook elektrische fietsen of speed-pedelecs. Een elektrische scooter valt niet onder deze regeling.
    • Als u een fiets koopt die duurder is dan het tegoed dat u heeft gekregen, betaalt u zelf het verschil bij. Als u een fiets koopt die goedkoper is dan het tegoed, dan vervalt het restant. U krijgt dus geen contant geld.
    • U mag van het tegoed meerdere fietsen kopen, maar u moet het tegoed wel bij 1 fietsleverancier besteden.
    • Koop uw fiets bij een van de leveranciers die aangesloten zijn bij deze regeling. Wilt u uw fiets kopen bij een leverancier die niet op de lijst staat? Dan kunt u hem doorverwijzen naar de gemeente, zodat hij ook een contract kan afsluiten en op de lijst komt. Hij kan daarvoor een e-mail sturen aan: sloopregeling@denhaag.nl
    • Het fietstegoed is 3 maanden geldig. U moet het dus binnen 3 maanden besteden, daarna vervalt het.

    OV-abonnement

    • Voor besteding van het tegoed om te reizen met het openbaar vervoer kunt u kiezen voor een OV-kaart met saldo voor heel Nederland of voor een kaart die alleen voor HTM geldig is.
    • Het OV-tegoed is 2 jaar geldig. Staat er na 2 jaar nog tegoed op uw OV-abonnement, dan vervalt dat.
    • Kiest u voor de OV-kaart om door heel Nederland te reizen, dan maakt u afspraken met het Duurzaam Mobiliteits Collectief (Dumoco). U kunt meerdere kaarten aanvragen zodat u samen met uw huisgenoten gebruik kunt maken van het tegoed. Ook het betalen van andere diensten kunt u aan deze kaart koppelen, zoals het gebruik van deelauto’s of een OV-fiets.
    De aanschaf en het gebruik van de kaart kosten geld. Dit wordt van het tegoed betaald. Lees meer op de website van Dumoco.
    • Bij HTM heeft u bij de sloop van een auto recht op 1 jaar lang gratis gebruik van het HTM-netwerk, behalve de nachtbussen. Bij de sloop van een brommer of (snor)scooter heeft u recht op 3 maanden lang gratis reizen. Lees meer over het besteden van het tegoed bij HTM.
     Kiest u voor een HTM-abonnement? Dan moet u een persoonlijke OV-chipkaart hebben waarop het tegoed kan worden gezet. Als u nog geen persoonlijke OV-chipkaart heeft, dan kunt u die aanvragen. Het is niet mogelijk om het tegoed te laten bijschrijven op een anonieme OV-chipkaart.

    Hoe lang duurt het?

    U krijgt binnen 4 weken bericht van de gemeente (meestal lukt het binnen 2 weken).

    Actieplan luchtkwaliteit 2015-2018

    Fietsen en gebruik van OV zijn goed voor de luchtkwaliteit. En dat is weer goed voor de gezondheid van de inwoners van Den Haag. Daarom stimuleert de gemeente via het Actieplan luchtkwaliteit 2015-2018 verschillende activiteiten om de lucht in de stad nog schoner te krijgen. De sloopregeling is een maatregel uit dit Actieplan. De regeling is gemaakt samen met de Stichting Natuur & Milieu.

    Vragen?

    Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Stuur dan een e-mail naar sloopregeling@denhaag.nl.