Sloopregeling voor dieselauto’s, brommers en snorfietsen

U kunt een vergoeding krijgen voor het laten slopen van uw dieselauto, brommer of snorfiets op benzine. Deze regeling draagt bij aan schonere Haagse lucht. U kunt slooptegoed aanvragen vanaf 13 maart tot en met 30 november 2021.

Op 1 juli 2021 krijgt Den Haag een milieuzone voor bestel- en personenauto's op diesel. Dieselauto's met emissieklasse 3 of lager mogen dan niet meer rijden in de stad. Lees meer over de milieuzone voor dieselauto's.
Vanwege de coronamaatregelen is de geldigheid van de voucher waarmee u een fiets, elektrische brommer of snorfiets kunt aanschaffen verlengd. De voucher is 4,5 maand geldig (dat was 3 maanden).

Wat is het?

Voor een gesloopte dieselauto krijgt u van de gemeente een tegoed van € 1.000.
Voor een gesloopte brommer of snorfiets krijgt u een tegoed van € 400.
Heeft u een geldige Haagse Ooievaarspas? Dan krijgt u een tegoed van € 750 voor een gesloopte brommer of snorfiets. Zo kunnen ook inwoners met een lager inkomen overstappen naar een schonere vorm van vervoer.

U kunt het tegoed besteden aan bijvoorbeeld een (elektrische) fiets of (elektrische) bakfiets, een elektrische brommer of elektrische snorfiets, het openbaar vervoer en het huren van deelauto’s, deelscooters en deelfietsen.

Het totale budget is € 500.000 (5 ton). De regeling loopt van 13 maart tot en met 30 november 2021, of tot het budget op is.

Subsidie voor demonteren brom- en snorfietsen Bekijk op het gemeentelijk YouTube-kanaal

Hoe werkt het?

 • U laat uw dieselauto, brommer of snorfiets slopen bij een door de RDW erkend demontagebedrijf. Bekijk de lijst met erkende demontagebedrijven in Den Haag en omgeving. U mag ook een bedrijf buiten de regio kiezen, zo lang het maar een door de RDW erkend demontagebedrijf is.
 • Het demontagebedrijf geeft meestal geld als u een auto voor sloop aanbiedt. Voor brommers en snorfietsen betaalt u meestal een klein bedrag aan het bedrijf.
 • Het demontagebedrijf geeft voor uw voertuig een demontageverklaring af. Ook voor brommers en snorfietsen. Met deze verklaring kunt u het tegoed aanvragen bij de gemeente.
Zorg dat u de goede verklaring krijgt van het demontagebedrijf. Een vrijwaringsbewijs is geen demontageverklaring. Het demontagebedrijf heeft meestal zelf demontageverklaringen.

Ooievaarspas

Met een geldige Haagse Ooievaarspas krijgt u eenmalig een tegoed van € 750 voor een gesloopte brommer of snorfiets. Bij de subsidieaanvraag controleert de gemeente of uw pas geldig is. Is de pas niet geldig, dan is de hoogte van het tegoed dat u ontvangt € 400.

Heeft u nog geen Ooievaarspas maar wilt u wel uw voertuig laten slopen en de vergoeding van € 750 krijgen? Vraag dan eerst een Ooievaarspas aan. Het aanvragen van een Ooievaarspas duurt ongeveer 8 weken. Kijk of u in aanmerking komt voor een Ooievaarspas.

Alleen Ooievaarspashouders die in Den Haag wonen, 16 jaar of ouder zijn en een geldige Ooievaarspas hebben, kunnen de vergoeding van € 750 krijgen.

Voorwaarden

De gemeente neemt uw aanvraag voor een tegoed in behandeling nadat u uw auto, brommer of snorfiets heeft laten slopen. Controleer vooraf of u aan alle voorwaarden voldoet. U kunt hiervoor onderstaande checklist gebruiken. Als u aan al deze voorwaarden
voldoet is er geen reden om uw aanvraag af te wijzen.

 • Uw voertuig staat minimaal sinds 10 oktober 2019 op uw naam.
 • U staat minimaal sinds 10 oktober 2019 bij de gemeente Den Haag ingeschreven. Of in geval van een rechtspersoon: volgens het register van de Kamer van Koophandel (KvK) is het bedrijf minimaal sinds 10 oktober 2019 in Den Haag gevestigd.
 • In het geval van een auto: het gaat om een dieselvoertuig.
 • In geval van een brommer of snorfiets: het gaat om een voertuig met een benzinemotor.
 • Ooievaarspashouders: u heeft een geldige Haagse Ooievaarspas.
 • Uw voertuig heeft geen WOK-status ('wachten op keuring', meestal na een forse aanrijding).
 • Uw voertuig is gesloopt ná 12 maart 2021.
 • U geeft bij de aanvraag een demontageverklaring.
 • De demontageverklaring is bij aanvraag niet ouder dan 2 maanden.
 • U heeft niet eerder een subsidie gekregen via de Sloopregeling 2021.
 • Als dit uw 1e subsidieaanvraag als rechtspersoon bij de gemeente Den Haag is, geeft u een kopie inschrijving KvK.
 • Voor bedrijven: het voertuig is niet opgenomen in de bedrijfsvoorraad.

Nodig bij uw aanvraag

Bij de aanvraag heeft u een demontageverklaring nodig. Deze krijgt u als u uw voertuig laat slopen bij een door de RDW erkend demontagebedrijf. Ooievaarspashouders hebben een geldige pas nodig. Het nummer van de pas vult u in op het aanvraagformulier.

Aanvragen

U vraagt het tegoed aan met het aanvraagformulier. Stuur het ingevulde aanvraagformulier via e-mail naar: subsidies@denhaag.nl.

Download het aanvraagformulier:

Aanvraagformulier sloopregeling (PDF, 186,4 kB)

Op het formulier geeft u aan of u het tegoed wilt gebruiken om een (elektrische) fiets of bakfiets of een elektrische brommer of elektrische snorfiets te kopen. U kunt het tegoed ook gebruiken voor reizen met het openbaar vervoer en allerlei vormen van deelvervoer. U krijgt geen contant geld van de gemeente.

Hoelang duurt het?

Na het insturen van uw aanvraag hoort u binnen 6 weken van de gemeente of u een tegoed krijgt.

Tegoed besteden

Fietsen, brommers en snorfietsen

 • U mag zelf bepalen wat voor soort fiets u met het tegoed koopt. Alle nieuwe en gebruikte fietsen (inclusief accessoires als sloten en kinderzitjes) komen in aanmerking. Ook elektrische (bak)fietsen, speed-pedelecs en elektrische brommers of elektrische snorfietsen.
 • Als u een fiets koopt die duurder is dan het tegoed dat u heeft gekregen, betaalt u zelf het verschil bij. Als u een fiets koopt die goedkoper is dan het tegoed, dan krijgt u de rest van het bedrag niet contant uitbetaald.
 • U mag van het tegoed meerdere fietsen kopen, maar u moet het tegoed wel bij 1 leverancier in 1 keer besteden.
 • Koop uw fiets of elektrische brommer of elektrische snorfiets bij 1 van de leveranciers die aangesloten zijn bij deze regeling. Koopt u het liever bij een leverancier die niet op de lijst staat? Dan kunt u hem doorverwijzen naar de gemeente, zodat hij ook een contract kan afsluiten en op de lijst komt.
 • Het tegoed is 3 maanden geldig. Besteed het dus binnen 3 maanden, daarna vervalt het. In de coronacrisis is het tegoed 4,5 maanden geldig.

Mobiliteitstegoed en HTM-abonnement

 • U kunt kiezen voor een mobiliteitstegoed voor heel Nederland of voor een OV-kaart die alleen voor HTM geldig is.
 • Kiest u voorhet mobiliteitstegoed voor heel Nederland? Vraag dat dan aan bij het Duurzaam Mobiliteits Collectief (Dumoco). U kunt meerdere kaarten aanvragen zodat u samen met uw huisgenoten het tegoed kunt gebruiken. U kunt ook andere diensten aan deze kaart koppelen, zoals het gebruik van een deelscooter, deelfiets, deelauto of een OV-fiets. Het is niet mogelijk om een abonnement van een vervoerder (bijvoorbeeld NS of HTM) op de Dumoco OV-chipkaart te laden, omdat de Dumoco OV-chipkaart een anonieme kaart is. De aanschaf en het gebruik van de kaart kosten geld. Dit betaalt u van het tegoed. Lees meer op de site van Dumoco. Het mobiliteitstegoed is 2 jaar geldig. Staat er na 2 jaar nog tegoed op uw kaart, dan vervalt dat.
 • Kiest u voor een HTM-abonnement? Bij HTM geeft een tegoed van € 1.000 recht op een jaar lang gratis gebruik van het HTM-netwerk. Met een tegoed van € 400 kunt u 4 maanden lang gratis reizen. Met een tegoed van € 750 is dat 8 maanden. U heeft een persoonlijke OV-chipkaart nodig waarop het tegoed kan worden gezet. Het tegoed wordt als abonnement voor 1 jaar of 4 of 8 maanden op uw kaart gezet. Er wordt dus geen geldbedrag op uw kaart bijgeschreven. Lees meer op de pagina Besteden tegoed sloopregeling bij HTM.

   Goed om te weten

   Ophalen oude brom- of snorfiets

   U kunt uw oude brom- of snorfiets gratis laten ophalen. De voorwaarden vindt u op de site van Tensen 2wielers Westland. Daar kunt u ook een afspraak maken.

   Helmplicht

   De landelijke overheid werkt aan een algemene helmplicht voor snorfietsers. Dit betekent dat op termijn ook snorfietsers een helm moeten dragen. Verder kan het zijn dat snorfietsers in Den Haag op termijn niet meer op (alle) fietspaden mogen rijden. Ook snorfietsers moeten dan met helm op de weg rijden. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

   Luchtkwaliteit

   Fietsen, elektrisch vervoer en gebruik van OV zijn goed voor de luchtkwaliteit. En dat is weer goed voor de gezondheid van de inwoners van Den Haag. Daarom geeft de gemeente subsidie voor het slopen van dieselauto’s en brommers en snorfietsen op benzine.

   Meer informatie

   Bekijk de volledige tekst van

   Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Stuur dan een e-mail naar sloopregeling@denhaag.nl.