Subsidie herdenking 150 jaar Hindostaanse immigratie

In 2023 is het 150 jaar geleden dat de Hindostaanse immigratie begon. De gemeente heeft daar extra aandacht voor. Tot 1 maart 2023 kon u subsidie aanvragen.

Deze regeling is gestopt

U kunt geen subsidie meer aanvragen.

U kon 1 aanvraag doen voor de herdenking in dit jaar. U kon maximaal € 10.000 subsidie krijgen voor een herdenking op kleine schaal (categorie A). Of maximaal € 50.000 voor een herdenking op grote schaal (categorie B). In totaal was er € 100.000 subsidie beschikbaar.

De volgende organisaties krijgen subsidie van de gemeente om activiteiten te organiseren:

Categorie A

In categorie A krijgen 5 organisaties een subsidie.

De stichting organiseert een Expertmeeting sociale mobiliteit. Het doel van deze ontmoeting is om inwoners meer te leren over:

 • de invloed die de afschaffing van de slavernij had op de immigratie van contractarbeiders
 • alles wat Surinaamse Hindostanen hebben achtergelaten vanuit hun cultuur
 • de gevolgen die deze onderwerpen hebben voor de Hindostaanse bevolking in Nederland

De stichting organiseert een rondvaart door de Haagse grachten. En laat daarmee het verhaal van de Lalla Rookh en de Kantraki’s zien. De stichting organiseert ook een tentoonstelling en een voorstelling in Theater De Regentes over de geschiedenis van de Kantraki’s.

De stichting organiseert de theatervoorstelling Her (s)tories. Deze voorstelling gaat over Hindostaanse vrouwen. Voordat de voorstelling begint, is er een boekpresentatie. Deze presentatie gaat over het Hindostaans zijn, de Hindostaanse geschiedenis en het Hindostaanse verhaal in Nederland. Ook maakt de stichting een podcastserie.

De stichting organiseert een symposium (bijeenkomst) met als onderwerp ‘De kracht van de vrouw’. Er zijn lezingen, een panelgesprek en verschillende muzikale optredens. De stichting organiseert verder een culturele dag met:

 • een workshop yoga en ademhalingstechnieken
 • een tentoonstelling met door vrouwen gemaakte schilderijen
 • handwerk met verschillende materialen
 • een toneelstuk over het immigratieverhaal

De bond organiseert 2 dialoogtafels. Hierbij krijgen ouderen die uit verschillende landen naar Nederland kwamen informatie over de Hindostaanse migratie. Ook gaan ze met elkaar in gesprek over hun eigen geschiedenis.

Categorie B

In categorie B krijgt 1 organisatie een subsidie.

Stichting Viering herdenking 150 jaar Hindustaanse Immigratie

Deze stichting organiseert grote activiteiten rondom de herdenking 150 jaar Hindostaanse immigratie.

Op 4 juni 2023 is er een uitgebreid programma in Amare. Het programma bestaat uit:

 • workshops
 • lezingen
 • muziek
 • dans
 • zang
 • een streetfoodmarkt
 • de kick-off (opening) Hindostaanse Canon
 • verschillende tentoonstellingen

In de Nieuwe Kerk organiseert de stichting een tentoonstelling over de geschiedenis en cultuur van de Surinaamse Hindostanen. De tentoonstelling bestaat uit foto’s, video’s en beeldende kunst. De kunstenaars komen uit Nederland, Suriname en India.

Op 5 juni is er een kranslegging bij het Nationaal Hindostaans Immigratiemonument in Den Haag. Daarna organiseert de stichting in Wijkpark Transvaal een programma over de Hindostaanse cultuur en volkskunst. Er zijn verschillende optredens en kraampjes.

Loting bij dezelfde uitslag

Voor de subsidieaanvraag in categorie B stuurden 2 organisaties een aanvraag in. Omdat de activiteiten van beide organisaties hetzelfde aantal punten kregen, moest er een loting komen.

Rang Dossiernummer Bedrag Aantal punten
1 20230228-07044 € 50.000 47
2 20230302-90111 € 0 47

Een notaris voerde de loting uit. De notaris kreeg daarbij alleen de dossiernummers te zien. De inhoud van de dossiers en de gegevens van de organisaties kon de notaris niet zien.

Uit de loting trok de notaris als 1e dossiernummer 20230228-07044. De organisatie die bij dit dossiernummer hoort, krijgt daarom het subsidiebedrag dat hoort bij categorie B.

Heeft u vragen over deze regeling van de gemeente? Stuur dan een e-mail naar koloniaalenslavernijverleden@denhaag.nl.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070