Subsidie groene daken 2020 aanvragen

Gaat u een dak aanleggen dat is begroeid met planten? Dan kunt u subsidie krijgen van de gemeente.

U kunt een subsidieaanvraag indienen tot 1 september 2022. Voor deze subsidie is in totaal € 600.000 beschikbaar. Als het subsidiebudget op is, sluit de regeling en kunt u geen aanvraag meer indienen. Dit staat dan op deze pagina.

Onderzoek eerst of uw dak geschikt is voor de aanleg van een groen dak. U kunt dat bijvoorbeeld vragen aan een erkend (dakdekkers-)bedrijf. Is uw dak geschikt? Vraag dan de subsidie aan. Pas na toestemming van de gemeente kunt u de werkzaamheden laten uitvoeren.

Vanwege het coronavirus krijgt u schriftelijk of digitaal antwoord op uw subsidieaanvraag. Vul daarom uw e-mailadres in bij de aanvraag. Mis het antwoord niet, check daarvoor uw inbox.

Voor wie?

Deze subsidie is voor eigenaren van een woning of pand (zoals bedrijven, scholen, buurthuizen, corporaties) en voor Verenigingen van Eigenaren (VvE).

Nodig bij de aanvraag

Voor de aanvraag heeft u het volgende nodig:

 • een offerte van de leverancier of aannemer die het groene dak gaat aanleggen.
  Uit de offerte moet blijken dat:
  - er een laag op de bestaande dakbedekking wordt aangebracht die ervoor zorgt dat wortels van plantjes niet door de bedekking heen groeien (wortelwerende laag)
  - de hoeveelheid water die het groene dak kan opnemen minimaal 18 liter per m2 is (waterbergende capaciteit)
 • een foto van het dak zonder begroeiing
 • een kopie van het laatste bankafschrift waaruit blijkt dat rekening op naam van de aanvrager staat

Aanvragen

Aanvraagformulier subsidie groene daken 2020 (PDF, 108,8 kB)

U kunt het ingevulde en ondertekende aanvraagformulier samen met een offerte van de aannemer en een foto van het huidige dak sturen naar subsidies@denhaag.nl.

Maximum bedrag per aanvraag

Voor de aanleg van een groen dak krijgt u € 25 per vierkante meter groen dak tot een maximum van 50% van de aanlegkosten. U krijgt in totaal niet meer dan € 20.000 per aanvraag. Wanneer u bericht heeft ontvangen van de gemeente dat u subsidie krijgt, dan kunt u het groene dak aanleggen.

Voorwaarden

 • Het groene dak moet aangelegd worden volgens de bouwregels. Als er voor het groene dak een bouwkundige aanpassing nodig is, dan heeft u een vergunning nodig. Ook is er een vergunning nodig wanneer het pand een monument of beschermd stadsgezicht is en het groene dak zichtbaar is vanaf de straat. Vraag na bij het stadsdeelkantoor of u voor de aanpassingen een bouwvergunning nodig heeft en of er sprake is van een beschermd stadsgezicht.
 • Het dakoppervlak dat u beplant is minimaal 10 vierkante meter.
 • Het groene dak moet minimaal een waterbergende capaciteit van 18 liter per vierkante meter groen dak hebben.
 • De helling van het dak is niet meer dan 35° (graden). Voor schuine daken zijn er speciale dakpakketten in de handel die het wegglijden tegengaan. U wordt aangeraden om samen met een gecertificeerd bedrijf het juiste groene dakpakket te kiezen.
 • Het groene dak moet tenminste 1 wortelwerende laag hebben.

  Hoelang duurt het?

  Binnen 12 weken na uw aanvraag krijgt u bericht van de gemeente.
  Pas na toestemming van de gemeente kunt u de werkzaamheden laten uitvoeren.

  Uitbetaling

  De subsidie wordt uitbetaald nadat de werkzaamheden klaar zijn en u een verantwoordingsformulier heeft ingediend. Dit formulier moet u uiterlijk binnen 6 maanden na de subsidieverlening indienen, uiterlijk voor 1 november 2022.

  Verantwoording subsidie groene daken 2020 (PDF, 118,8 kB)

  U kunt het verantwoordingsformulier opsturen naar subsidies@denhaag.nl samen met:

  • de eindfactuur van de aannemer of gespecificeerde nota's
  • de verklaring van de aannemer en
  • een foto van het groene dak.

   Goed om te weten

   Wanneer aanleggen

   Een groen dak kan bijna het hele jaar door worden aangelegd. In overleg met uw leverancier bepaalt u de meest gunstige periode voor u.

   Combineren met subsidie voor dak- en/of vloerisolatie

   Naast de subsidie voor een groen dak kunt u ook de subsidie dak- en/of vloerisolatie aanvragen. De combinatie van dakisolatie en daarop een groen dak zorgt voor een uitstekend geïsoleerde woning.

   Zie ook