Hulp bij eenzaamheid: voor volwassenen

Meer dan de helft van de Haagse inwoners voelt zich wel eens eenzaam. Het is niet iets om u voor te schamen. Ook niet als het gevoel van eenzaamheid langer duurt. Of als u denkt dat het nooit meer overgaat. Lees wat u eraan kunt doen.

Mevrouw in bushokje
Mevrouw in bushokje

  • Ontmoet buurtgenoten en doe mee aan diverse activiteiten in de Haagse Buurthuizen. Kijk op de Sociale Kaart(Externe link) welke activiteiten er in uw buurt zijn.
  • Stichting oopoeh(Externe link) brengt thuiswonende ouderen in contact met een lief oppashondje uit de buurt en zorgt zo voor gezelligheid, beweging en ontmoetingen.
  • OpenJeHart(Externe link) wil mensen weer in beweging brengen en hen helpen om nieuwe mensen te ontmoeten. OpenJeHart biedt verschillende activiteiten aan. Niets moet, maar alles mag.
  • Vraagelkaar(Externe link) zorgt voor verbinding op basis van gelijkwaardigheid en vriendschap. U ontmoet hier mensen die iets voor elkaar willen betekenen. Vraagelkaar heeft ook een digitaal café.
  • Flaming Crane is een online platform waar u uw gedachten kunt delen via besloten blogs. U leert hier om negatieve gevoelens kwijt te raken.
  • Bij Resto Van Harte(Externe link) kunt u samen met anderen koken en eten. Het doel is om eenzaamheid te verminderen en samen gezond te eten.
  • Bij Go mingle(Externe link) komen mensen om leuke dingen mee te doen. U kunt lid worden en oproepen plaatsen voor dingen die u graag samen wilt doen. Ook organiseert Go mingle gratis activiteiten en geven ze tips voor activiteiten.
  • Het online platform voor en door bewoners van Moerwijk: www.mijnmoerwijk.nl(Externe link)
  • De website van de bewonersorganisatie Benoordenhout laat zien wat er in de wijk te doen is: www.wvbn.nl(Externe link).
  • Joinby(Externe link) is een app om makkelijk nieuwe mensen te leren kennen en meer samen te doen.

U kunt in Den Haag op veel verschillende plekken sporten en bewegen. Bekijk het overzicht op de Sportkaart van Den Haag(Externe link) .

  • Bij een ServicepuntXL(Externe link) vindt u gratis hulp en steun van mensen die goed weten hoe ze u kunnen helpen.
  • Kompassie(Externe link) komt op voor de belangen van inwoners van Den Haag met een geestelijke kwetsbaarheid. Kompassie kan helpen om keuzes te maken, of om te gaan met situaties die u lastig vindt.

  • Een gesprek met iemand anders kan uw dag leuker maken. Als u weinig contact heeft, kunt u altijd contact opnemen met een telefooncirkel(Externe link) voor een gesprek. In bijna elk Haags stadsdeel is een telefooncirkel.
  • De vrijwilligers van de Luisterlijn(Externe link) zijn 24 uur per dag bereikbaar voor een gesprek per telefoon. Telefoonnummer 088 – 076 70 00. U kunt ook met ze chatten via de chatfunctie op de website.
  • De Zilverlijn(Externe link) is een service voor ouderen van het Nationaal Ouderenfonds. Als u zich aanmeldt wordt u regelmatig gebeld door professionele vrijwilligers van het Ouderenfonds. Het telefoonnummer van de Zilverlijn is 0800 1325 (gratis).

Anderen helpen

Mantelzorg overkomt je. Vaak combineren mantelzorgers de zorg voor een dierbare met een baan en een gezin. Dan kan het gebeuren dat u geen tijd meer heeft voor uw eigen sociale leven. Op de website www.denhaagmantelzorg.nl(Externe link) staan tips voor mantelzorgers. Bij Haags Ontmoeten(Externe link) kunnen Haagse ouderen en hun mantelzorgers terecht voor informatie, hulp en steun.

Met vrijwilligerswerk helpt u anderen. Meer dan 100.000 Hagenaars doen al vrijwilligerswerk. Het geeft ook een goed gevoel en het is een goede manier om het huis uit te gaan en anderen te ontmoeten. Bij Den Haag Doet(Externe link) ziet u wat voor vrijwilligerswerk u in de stad kunt doen. Voor meer informatie kunt u ook naar 1 van de Servicepunten XL .

Heeft u een klusje waar u maar niet aan toekomt? Of wilt u juist graag iemand anders helpen met een klusje? Kijk dan op www.wijkz.nl/burenhulp(Externe link). Iets vragen of hulp aanbieden is eenvoudig en gratis.

Sommige jongeren (18 tot 23 jaar) die een zorginstelling verlaten kunnen niet thuis wonen, maar ook niet helemaal zelfstandig. Voor deze jongeren zoekt de gemeente samen met de zorgaanbieders kamers bij particulieren. Dit project ‘Kamers met aandacht’ koppelt de jongeren aan mensen die een kamer over hebben. Iedereen kan een Kamer met aandacht aanbieden. En zo’n kamer kan bijvoorbeeld een zolderkamer bij een gezin, een kamer bij een alleenstaande of bij een ouder echtpaar zijn. Voorwaarde is dat de kamer minimaal 1 jaar wordt verhuurd en dat de huurprijs niet hoger is dan wat de landelijke huurcommissie adviseert. Lees meer op www.kamersmetaandacht.nl(Externe link).

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070