Hulp bij eenzaamheid: voor een ander
In Den Haag voelt 1 op de 2 volwassenen zich eenzaam. Het kan bijna niet anders of u kent 1 of meerdere eenzame mensen. Lees hoe u mensen kunt helpen die zich eenzaam voelen.

Eenzaamheid is niet altijd makkelijk te herkennen. Er zijn wel bepaalde kenmerken, zoals:
vaak verdrietig zijn
niet goed voor zichzelf zorgen
een gespannen houding
lichamelijke klachten
Vermoedt u eenzaamheid? Ga hierover in gesprek.
Download hieronder de Gesprekswijzer eenzaamheid en lees tips hoe u dit kunt doen.
- Lees meer informatie over het herkennen van eenzaamheid via de website Een tegen Eenzaamheid(Externe link).
Gesprekswijzer eenzaamheid
(PDF, 299,2 KB)Hulp begint bij het tonen van interesse in de ander. Dat kan bijvoorbeeld al met een uitnodiging voor een kopje koffie thuis of gewoon een praatje.
Op verschillende plekken in de stad zoals de bibliotheek, Servicepunten XL, stadsboerderijen en Centra voor Jeugd en Gezin, vindt u een informatiepunt Eerste Hulp Bij Eenzaamheid (EHBE-kit). Bij elk informatiepunt liggen folders en ansichtkaarten waarmee u iemand kunt uitnodigen om samen wat te gaan doen. U herkent deze locaties aan de poster ‘Eerste Hulp Bij Eenzaamheid’.
Samen hulp zoeken
Iemand zijn of haar verhaal laten vertellen en daar goed naar luisteren kan al helpen. U hoeft geen oplossing of advies te hebben. Er zijn ook telefonische hulplijnen waar mensen hun verhaal kwijt kunnen. Bijvoorbeeld de Luisterlijn Den Haag(Externe link) via telefoonnummer 088 – 076 70 00.
Mensen die in dezelfde situatie zitten kunnen elkaar vaak goed steunen. Denkt u dat iemand hulp nodig heeft om met anderen in contact te komen? Help dan en ga zelf mee. Dat kan bijvoorbeeld bij een sociaal restaurant van RestoVanHarte(Externe link) , Buurtrestaurant O3(Externe link) of Open Je Hart(Externe link) .
Kunt u iemand zelf niet goed helpen? Vraag dan om hulp van een deskundige. Bij de Servicepunten XL werken cliëntondersteuners en maatschappelijk werkers. Zij weten hoe ze met deze situaties om moeten gaan.
Zoekt u een activiteit of organisatie voor steun en zorg? Kijk dan op de website van de Sociale Kaart(Externe link) . Hier kunt u ook vinden hoe u iemand anders kunt helpen.
U maakt zich zorgen om iemand
Woont u in Den Haag en wilt u een melding doen van een situatie waarover u zich zorgen maakt? Bijvoorbeeld dat iemand niet meer voor zichzelf zorgt of veel spullen verzamelt? Neem dan contact op met het Meldpunt Bezorgd Den Haag . U kunt van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur bellen met telefoonnummer (070) 353 72 91.
Informatie over hulp aanbieden bij eenzaamheid vindt u op de website van de Rijksoverheid: Een tegen Eenzaamheid(Externe link) .
Werken als vrijwilliger
Er zijn veel organisaties die vrijwilligers kunnen gebruiken:
- Het Rode Kruis(Externe link)
- Gewoon mensen die mensen willen helpen(Externe link). Dit is een online prikbord voor hulpaanbod en vraag
- NL voor elkaar(Externe link) is een landelijk platform voor hulpvragen en -aanbod. Het werkt met het e-matchen van vrijwilligers.
In een Lief en Leedstraatje zorgt een aantal bewoners dat het contact tussen de buren verbetert. De mensen die dit doen zijn de ‘gangmakers’. Met een potje geld kunnen zij namens de straat een klein cadeau of boeket aanbieden vanwege een overlijden of geboorte, of omdat de straat ziet dat hun buurtbewoner even aandacht nodig heeft. Wilt u ook gangmaker worden en het contact in uw straat verbeteren? Kijk op www.liefenleeddenhaag.nl(Externe link) .
Meld u aan als buddy(Externe link) en word maatje van iemand in de buurt. U kunt samen gaan wandelen, winkelen of een praatje maken.
- NL Cares is een platform voor flexibel vrijwilligerswerk. U kunt vrijwilligerswerk doen op een moment dat u uitkomt, zonder vaste verplichtingen. Zo komt u in contact met mensen die extra hulp kunnen gebruiken. Om als vrijwilliger via NL Cares te werken moet u een account aanmaken op de website van NL Cares(Externe link).
- Vrijwilligers en mensen die hulp nodig hebben vinden elkaar op de website van Den Haag Doet(Externe link).