Rijbewijs vernieuwen

Een Nederlands rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig. Op het document staat de datum tot waarop uw rijbewijs geldig is. Dit kan per categorie verschillen. U kunt het beste uw rijbewijs vernieuwen voordat deze datum verstreken is. Doet u dit niet? Dan is uw rijbewijs verlopen en mag u niet rijden.

Vanaf 18 juli 2019 kunt u uw rijbewijs ook digitaal vernieuwen. De gemeente doet een proef hiermee. Lees meer op deze pagina onder het kopje Rijbewijs digitaal vernieuwen.
Door de situatie rond corona is de geldigheid van rijbewijzen tijdelijk aangepast. Kijk voor meer informatie bij de RDW.

Voorwaarden

 • U bent ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente Den Haag.

In de volgende situaties heeft u een Verklaring van geschiktheid nodig van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR, www.cbr.nl):

 • U bent 75 jaar of ouder
 • U krijgt om medische redenen een rijbewijs met een kortere geldigheidsduur.
 • U wilt een rijbewijs in de categorieën C en/of D (eventueel in combinatie met categorie E) verlengen.

Om een Verklaring van geschiktheid aan te vragen heeft u een gezondheidsverklaring (voorheen Eigen verklaring) nodig.

Let op!
Vanaf 1 december 2019 gaat een tijdelijke verlenging van het rijbewijs voor 75-plussers in. 75-plussers mogen dan onder bepaalde voorwaarden blijven rijden met een rijbewijs dat verlopen is. Zie ook de website van het CBR.

Valt u niet onder de regeling en is uw rijbewijs verlopen? Dan mag u pas weer rijden als u uw rijbewijs heeft vernieuwd.

Voorwaarden nationaliteit

Om een rijbewijs te krijgen moet u aan 1 van de volgende eisen voldoen:

 • U heeft de nationaliteit van 1 van de EU-landen of EER of Zwitserland.
 • U heeft een geldige verblijfsvergunning.

Meenemen bij de aanvraag

Aanvragen

 • U maakt een afspraak voor het vernieuwen van uw rijbewijs.

Maak een afspraak

 • U gaat daarna persoonlijk naar de afspraak bij de balie van Publiekszaken op Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg om uw rijbewijs aan te vragen.
 • U haalt uw rijbewijs persoonlijk op, bij Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg. Ophalen kan zonder afspraak.

Kosten

 • rijbewijs aanvragen: € 40,65
 • rijbewijs aanvragen met spoed: € 40,65 + € 34,10 = € 74,75

Tarieven 2020.

U moet de kosten meteen bij uw aanvraag betalen. Op Stadhuis Spui en Stadskantoor Leyweg kunt u pinnen en contant betalen.

Hoelang duurt het?

 • 5 werkdagen. Vanaf wanneer u het rijbewijs kunt afhalen staat op het afhaalbewijs. Haal het rijbewijs binnen 3 maanden na uw aanvraag op. Daarna wordt het document ongeldig en is de gemeente verplicht het te vernietigen. Wilt u na deze 3 maanden toch een rijbewijs? Dan moet u een nieuwe aanvraag doen en opnieuw betalen.
 • Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Maak dan gebruik van een spoedprocedure. De wachttijd is dan maximaal 2 werkdagen (als u de aanvraag vóór 14.00 uur doet). Deze procedure is duurder.

Keuring

Met ingang van 1 januari 2014 is de keuringsleeftijd van automobilisten en motorrijders (categorie A en B) verhoogd van 70 naar 75 jaar. Dat betekent dat vanaf 2014 de volgende spelregels gelden bij vernieuwing van uw rijbewijs:

Leeftijd Geldigheid rijbewijs Medische keuring
18 tot 65 maximaal 10 jaar Geen medische keuring op basis van leeftijd*
65 tot 70 tot uw 75ste verjaardag Geen medische keuring op basis van leeftijd*
70 tot 75 maximaal 5 jaar Geen medische keuring op basis van leeftijd*
75 en ouder maximaal 5 jaar Medische keuring

*Om medische redenen kan een rijbewijs worden afgegeven met een kortere geldigheidsduur en kan er om een medisch keuring worden gevraagd. Meer informatie op rdw.nl

Uw oude rijbewijs

 • U moet uw oude rijbewijs inleveren als u het nieuwe rijbewijs ophaalt.
 • Is uw oude rijbewijs vermist of gestolen? U vult een verklaring van vermissing in tijdens uw aanvraag van een nieuw of vervangend rijbewijs op Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg. U leest hier alles over bij Rijbewijs aanvragen na verlies of diefstal.

  Rijbewijs digitaal vernieuwen

  U kunt uw nieuwe rijbewijs ook digitaal regelen. De gemeente doet vanaf 18 juli 2019 mee aan de proef ‘Digitaal aanvragen rijbewijs’ van de RDW (Rijksdienst voor het wegverkeer).

  • U regelt de aanvraag via uw smartphone. U ontvangt van de RDW een bericht dat uw rijbewijs klaar ligt om op te halen.
  • Ophalen kan al na 2 werkdagen (in plaats van 5 werkdagen) en u hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Neem dan uw huidige rijbewijs mee.

  U kunt uw rijbewijs digitaal vernieuwen als u voldoet aan de voorwaarden die gelden voor het vernieuwen van uw rijbewijs (zie Voorwaarden).

  Extra voorwaarden om uw rijbewijs digitaal te regelen zijn:

  • U heeft pasfoto’s gemaakt bij een door de RDW erkende fotograaf of fotocabine.
  • U heeft een Android mobiele telefoon (versie 6.0 of hoger) of een iPhone (model 7 of hoger en iOS versie 13) met NFC-lezer.
  • U heeft de DigiD-app.

  Meer informatie

  Lees meer over hoe u uw rijbewijs digitaal aan kunt vragen op www.rdw.nl. U kunt ook op YouTube de instructie-video van de RDW bekijken.

  Woont u buiten Nederland?

  Woont u buiten Nederland en wilt u uw Nederlandse rijbewijs laten vernieuwen? Daarvoor moet u niet bij de gemeente zijn, maar bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

  Zie ook