Paspoort of zakenpaspoort aanvragen

Staat u ingeschreven bij de gemeente? Dan kunt u hier een paspoort of zakenpaspoort verlengen of aanvragen.

Hoe werkt het?

Op Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg kunt u bij de balie een paspoort aanvragen. Dit kan alleen op afspraak. De kosten betaalt u bij de aanvraag. Na 5 werkdagen kunt u het paspoort bij de balie ophalen. Voor het ophalen hoeft u geen afspraak te maken.

Voorwaarden

 • U heeft de Nederlandse nationaliteit, en
 • U staat ingeschreven bij de gemeente Den Haag. 

Staat u niet in de Basisregistratie Personen (BRP)? Kijk dan bij Paspoort en identiteitskaart voor Nederlanders in het buitenland of Paspoort en identiteitskaart zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Nodig bij uw aanvraag

Komt u een paspoort aanvragen? Dan moet u de volgende zaken meenemen:

 • Een pasfoto. Er gelden strenge eisen voor de pasfoto. Bekijk deze eisen op de website van de rijksoverheid.
 • Uw identiteitskaart en / of paspoort(en), ook buitenlandse als u meer nationaliteiten heeft. Nederlandse Paspoorten en / of identiteitskaarten die verlopen zijn neemt de gemeente in. Als u wilt dan kunnen ze ongeldig worden gemaakt, zodat u ze kunt houden.

Schone vingers

Het is belangrijk dat uw vingertoppen vrij zijn van oneffenheden (bijvoorbeeld verfresten), zodat u bruikbare vingerafdrukken kunt geven. Meer informatie over vingerafdrukken vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Jonger dan 18 jaar

Kinderen en jongeren tot 18 jaar moeten zelf meekomen naar het aanvragen en afhalen van hun paspoort. Zij mogen ook zelfstandig een aanvraag doen. Om een aanvraag te kunnen doen zijn nodig:

Voor het afhalen van een paspoort door een minderjarige kijkt u naar de informatie onder 'Ophalen van het paspoort'.

Aanvragen

 • Maak een afspraak om een paspoort aan te vragen.
 • Deze afspraak is bij de balie van Publiekszaken op Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg.
 • Voor een gezin maakt u 1 afspraak. Voor elk gezinslid moet wel extra tijd worden gereserveerd. U maakt dus 1 afspraak voor bijvoorbeeld 4 paspoorten.
 • U komt zelf naar de afspraak.
 • U haalt uw paspoort zelf op, bij het stadskantoor waar u het heeft aangevraagd.

Afspraak maken

  Kosten

  • (zaken) paspoort voor 18 jaar en ouder: € 73,20
  • (zaken) paspoort tot 18 jaar: € 55,35
  • toeslag voor spoedprocedure: € 49,85

  Tarieven 2020.

  Let op!
  U betaalt deze kosten bij uw aanvraag aan de balie. Bij Stadhuis Spui kunt u pinnen en contant betalen. Op stadskantoor Leyweg kunt u alleen pinnen. Het is helaas niet mogelijk om met een creditcard te betalen.

  Naar sommige landen kunt u ook met een identiteitskaart reizen. Een identiteitskaart is goedkoper. Bekijk voor welke landen dit geldt op de website van de Rijksoverheid.

  Hoelang duurt het?

  5 werkdagen. Op het afhaalbewijs staat vanaf wanneer u het paspoort kunt
  ophalen.

  U heeft 3 maanden de tijd om uw paspoort op te halen. Daarna wordt het paspoort vernietigd. Wilt u na deze 3 maanden toch een paspoort? Dan moet u een nieuwe aanvraag doen en opnieuw betalen.

  Spoed

  Heeft u met spoed een nieuw paspoort nodig? Geef dan tijdens uw afspraak aan dat u gebruik wilt maken van de spoedprocedure. Per spoedprocedure betaalt u € 49,85 extra, naast de gewone aanvraagkosten. U kunt uw paspoort dan sneller afhalen dan bij de gewone procedure.

  Als u de aanvraag vóór 14.00 uur indient, kunt u uw paspoort na 2 werkdagen ophalen. Bijvoorbeeld: maandag vóór 14.00 indienen is woensdag ophalen.

  Ophalen van het paspoort

  U moet uw paspoort zelf ophalen. Iemand anders mag dit niet voor u doen. U kunt uw paspoort ophalen op ieder moment dat Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg geopend zijn. U hoeft dus geen afspraak te maken voor het ophalen.

  Meenemen

  Komt u uw paspoort ophalen? Dan moet u de volgende zaken meenemen:

  • Het afhaalbewijs

  • Uw huidige paspoort, als dit nog niet verlopen is. Dit moet u inleveren.

  Jonger dan 18 jaar

  Een minderjarige tussen de 12 en 18 jaar waarvoor een paspoort is aangevraagd mag het paspoort zelf ophalen.
  Als een kind jonger is dan 12 jaar moet een begeleider van 18 jaar of ouder aanwezig zijn. Dit kan 1 van de ouders zijn of degene die het ouderlijk gezag heeft of iemand anders. Bij het ophalen moet het volgende worden meegenomen:

  • Schriftelijke toestemming van een persoon met ouderlijk gezag dat de begeleider samen met het kind het paspoort mag ophalen.

  • Een geldig (kopie van het) identiteitsbewijs van een ouder of degene die het ouderlijk gezag heeft. De handtekening op de toestemming moet hetzelfde zijn als op het identiteitsbewijs van de ouder of degene die het ouderlijk gezag heeft.

   Goed om te weten

   Geldigheid

   Een paspoort is 10 jaar geldig als u bij de aanvraag 18 jaar of ouder bent. Als u bij de aanvraag jonger bent dan 18 jaar is het 5 jaar geldig. U mag uw paspoort op elk gewenst moment verlengen. U hoeft dus niet te wachten tot uw paspoort verlopen is.

   Zakenpaspoort

   Reist u veel? Vraag dan een zakenpaspoort aan. Dit is een paspoort met meer pagina’s (66 in plaats van 34 pagina’s). U vraagt het op dezelfde manier aan als een gewoon paspoort. Als u een zakenpaspoort aanvraagt, kunt u niet ook nog een normaal paspoort aanvragen. Een zakenpaspoort kost evenveel als een gewoon paspoort.

   Naam in paspoort

   Uw geboortenaam blijft altijd in uw paspoort staan. Ook als uw burgerlijke staat verandert.

   U kunt de achternaam van uw partner in uw paspoort laten zetten als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft. Er zijn 3 vermeldingen mogelijk:

   • e/v: echtgenoot / echtgenote van
   • p/v: partner van
   • w/v: weduwe / weduwnaar van

   De naam van de partner komt achter de afkorting te staan.

   Eigendom van de staat

   Het paspoort blijft eigendom van de staat. Daarom mag u het niet weggooien of vernietigen als het is verlopen. U moet uw oude paspoort inleveren wanneer u een nieuw paspoort krijgt.

   Huisbezoek

   Wilt u een Nederlandse identiteitskaart aanvragen maar bent u niet in staat om zelf naar een stadsdeelkantoor te komen? Dan komt u misschien in aanmerking voor een huisbezoek. Een huisbezoek voor het aanvragen van een paspoort kan alleen in zeer uitzonderlijke gevallen om medische redenen.

   Briefadres

   Heeft u een briefadres? Vraag dan een paspoort aan bij de gemeente waarin dat adres valt.

   Alleen reizen met kinderen

   Reist u met een minderjarig kind (tot 18 jaar) naar het buitenland? U heeft hiervoor bijna altijd toestemming nodig van de andere ouder(s). Lees meer op rijksoverheid.nl.

   Zie ook Paspoort of Nederlandse identiteitskaart na verlies of diefstal aanvragen
   Zie ook Tweede paspoort aanvragen