Parkeren van een aanhangwagen, camper of caravan op de weg

U mag een aanhangwagen, camper, caravan of ander lang voertuig niet langer dan 3 achtereenvolgende dagen op de weg parkeren. Dit is vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV, artikel 5.6.) van de gemeente.

Het maakt daarbij niet uit of u de aanhangwagen, camper of caravan dagelijks verplaatst binnen de gemeente. Hetzelfde geldt voor een:

  • woonwagen
  • kampeerwagen
  • magazijnwagen
  • keetwagen
  • soortgelijk voertuig

Handhavers van de gemeente controleren op de naleving van deze regel.

Parkeervergunning groot voertuig niet altijd geldig

Is uw auto langer dan 6 meter of hoger dan 2,40 meter? Of rijdt u in een camper? Dan mag u niet altijd parkeren met uw parkeervergunning.

Auto's langer dan 6 meter of hoger dan 2,40 meter mogen alleen in bepaalde straten parkeren. Dit verbod geldt niet op werkdagen van maandag tot en met vrijdag, van 8.00 tot 18.00 uur. Meer over deze regeling en de plekken waar u kunt parkeren, vindt u in het Uitvoeringsbesluit artikel 5:8 van de Algemene plaatselijke Verordening.

Moet ik parkeergeld betalen voor een aanhanger, camper of caravan?

Voor een aanhangwagen en caravan hoeft u geen parkeergeld te betalen. Een camper is een motorvoertuig en daarvoor moet u wél parkeergeld betalen.

Meld een achtergelaten voertuig

Staat er een achtergelaten aanhangwagen, caravan of ander voertuig bij u in de straat? Dan kunt u dit melden bij de gemeente. U kunt ook bellen naar het servicenummer van de gemeente, telefoonnummer 14070.

Na 3 dagen: sticker en verzoek om voertuig weg te halen

Stelt de gemeente vast dat uw aanhangwagen, camper of caravan langer dan 3 achtereenvolgende dagen op de weg geparkeerd staat, dan krijgt de aanhangwagen, camper of caravan een sticker. U bent in overtreding volgens de APV. Uw voertuig moet echt van de weg af. U kunt de aanhangwagen, camper of caravan bijvoorbeeld op uw oprit zetten, in een garagebox parkeren of naar een stalling brengen. De gemeente maakt geen onderscheid tussen aanhangwagens mét en zónder kenteken, of tussen wel of niet gekoppeld aan een voertuig.

Als de aanhangwagen, camper of caravan een kenteken heeft, stuurt de gemeente de eigenaar een brief met het verzoek het voertuig van de weg te halen. Geeft de eigenaar hier geen gehoor aan, dan verwijdert de gemeente de aanhangwagen, camper of caravan. Alle hierbij gemaakte kosten worden op de eigenaar verhaald.

Heeft de aanhangwagen, camper of caravan geen kenteken? Dan probeert de gemeente de eigenaar te achterhalen door een officiële publicatie op overheid.nl. Als hier geen reactie op komt, verwijdert de gemeente de aanhangwagen, camper of caravan.

Aanhangwagen verdwenen

Is uw aanhangwagen verdwenen en heeft u geen brief ontvangen van de gemeente? Kijk dan eerst op overheid.nl. Het kan ook zijn dat uw aanhangwagen, camper of caravan is gestolen. Neem dan contact op met de politie.

Uw aanhangwagen terugkrijgen

De gemeente slaat een verwijderde aanhangwagen, camper of caravan maximaal 13 weken op. Daarna wordt het voertuig vernietigd. Om uw aanhanger terug te krijgen, kunt u bellen naar 14070. U betaalt voor het terughalen van uw aanhanger én alle kosten die de gemeente heeft gemaakt.

Kan ik mijn aanhangwagen, camper of caravan ergens langer parkeren?

De gemeente heeft bepaalde wegen en/of gedeelten van wegen aangewezen waar u 1 maand uw aanhangwagen mag parkeren. Lees meer hierover in het aanwijzingsbesluit (RISnummer 267207).

Gepubliceerd: 9 mei 2016Laatste wijziging: 13 mei 2020