Ondernemers kunnen ontheffing aanvragen voor zero-emissiezone

Begin 2025 voert Den Haag een zero-emissiezone in voor bestel- en vrachtauto’s in de binnenstad. Sommige ondernemers en particulieren kunnen een ontheffing krijgen waardoor ze wél de zone in mogen.

U kunt de ontheffing online aanvragen via Begin externe link: het zero-emissieloket(Externe link), einde externe link..

zero-emissiezone in Den Haag

Ontheffingen

Voor een aantal voertuigen die de zero-emissiezone niet in mogen kan het zero-emissieloket een uitzondering maken. Bestel- en vrachtauto’s mogen dan onder bepaalde voorwaarden toch de zero-emissiezone in. Hiervoor vraagt een ondernemer een ontheffing aan. Er zijn bijvoorbeeld ontheffingen vanwege de lange levertijd van een uitstootvrij voertuig of als een bepaalde bedrijfsauto nog niet uitstootvrij te krijgen is.

Ook particuliere eigenaren kunnen soms een ontheffing krijgen. De zero-emissiezone is alleen bedoeld voor zakelijke bestel- of vrachtauto’s. Als particuliere eigenaar moet u wel bewijzen dat u uw voertuig niet voor een bedrijf gebruikt.

Per 1 juli 2024 kunt u terecht op de Begin externe link: website van de RDW(Externe link), einde externe link..

In 2 situaties beoordeelt de gemeente of een ondernemer een ontheffing krijgt. Namelijk als de ondernemer in financiële problemen komt door de zero-emissiezone (bedrijfseconomische redenen) of door een onverwachte ernstige situatie die de ondernemer niet kon voorspellen (hardheidsclausule). Deze ontheffingen kunt u nog niet aanvragen.

Toegang in stappen strenger

Alleen schone bestelauto’s zijn nog welkom in de zero-emissiezone. Vanaf 1 januari 2025 mogen oudere bestelauto’s (emissieklasse 4 of lager) en oudere vrachtauto’s (emissieklasse 5 of lager) daar niet meer rijden. De toegang wordt tussen 2025 en 2030 steeds strenger. Dit gaat in stapjes tot en met 2030. Voertuigen die na 2025 nieuw op kenteken worden gezet moeten dan al uitstootvrij zijn. Voor oudere voertuigen gelden verschillende landelijke overgangsregelingen en vrijstellingen.

Meer informatie over de zero-emissiezone in Den Haag vindt u op de Begin externe link: website van logistiek070(Externe link), einde externe link. en op Begin link: Zero-emissiezone – Den Haag, einde link. .

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070