Laadpaal voor elektrische auto aanvragen

Rijdt u een elektrische auto, of wilt u elektrisch gaan rijden? Meld u als elektrisch rijder. De gemeente bouwt een openbaar netwerk van oplaadpalen. U kunt een verzoek doen om een oplaadpaal bij u in de buurt te plaatsen. De gemeente kijkt dan wat er mogelijk is.

Hoe werkt het?

De gemeente bouwt een netwerk van openbare oplaadpalen voor elektrische auto's. Iedere bewoner en bezoeker kan deze oplaadpalen gebruiken.

Bij het plaatsen van de oplaadpalen houdt de gemeente rekening met de plaatsen waar elektrisch rijders wonen of werken, maar ook met de toegankelijkheid van het oplaadpunt.

Als u een oplaadpaal of extra parkeervak met laadcapaciteit aanvraagt, doet de gemeente het volgende:

 • De gemeente controleert of u op eigen terrein kan opladen. Als dat zo is, breidt de gemeente de laadcapaciteit niet uit. De gemeente plaatst geen oplaadpaal op uw eigen terrein.
 • De gemeente controleert of er binnen 200 meter van uw woon- of werkadres voldoende laadcapaciteit is.
 • Als de bestaande laadcapaciteit onvoldoende is, dan probeert de gemeente deze uit te breiden. Dit kan door een extra laadvak te maken bij een bestaande oplaadpaal, of door een extra oplaadpaal te plaatsen.

Voorwaarden

De gemeente onderzoekt de mogelijkheden voor het uitbreiden van de huidige laadcapaciteit als:

 • U een kentekenbewijs of leasecontract van een elektrische auto heeft (volgens de definitie van het RDW, de Rijksdienst voor het Wegverkeer). Heeft u dit nog niet maar krijgt u dit binnenkort? Dan kunt u dit aantonen met een koopovereenkomst of een verklaring van de leasemaatschappij.
 • U bent ingeschreven als inwoner van Den Haag.
 • Er geen ruimte is voor het plaatsen en opladen van het elektrische voertuig op eigen terrein, of in parkeergarages of parkeerkelders die horen bij het wooncomplex.

   Aanvragen

   Laadpaal aanvragen

   Of en hoe de gemeente de laadcapaciteit uitbreidt, is afhankelijk van de vraag naar capaciteit.

   Kosten

   Het verzoek voor een laadpaal is gratis.

   Hoe lang duurt het?

   De gemeente ontvangt veel verzoeken voor extra laadpalen. Het duurt gemiddeld 6 maanden voor een extra laadpaal geplaatst wordt. De gemeente raadt aan om ook wat verder van uw huis of werk naar laadcapaciteit te zoeken.

   Ongeveer 2 maanden na uw aanvraag laat de gemeente weten of zij de laadcapaciteit in uw omgeving gaat uitbreiden en hoe dit dan gebeurt. Daarna duurt het gemiddeld 4 maanden voordat een laadpaal wordt geplaatst. Als het om een ingewikkelde plaatsing gaat, kan het soms langer duren.
   Na de plaatsing duurt het ongeveer 1,5 maand om een gereserveerde parkeerplek te maken (een vak met een verkeersbord en een kruis op de weg).

   Goed om te weten

   • Het tarief bij de laadpalen van de gemeente is € 0,33 per kWh (inclusief btw). Er is geen starttarief. De aanbieder van uw laadpas kan extra kosten doorrekenen. Op vergelijkingswebsites kunt u verschillende laadpassen en laad abonnementen met elkaar vergelijken.
   • U kunt een privé-oplaadpaal laten plaatsen op uw eigen terrein. De gemeente doet dit niet. Kijk voor de aanbieders van deze oplaadpunten op de website van de stichting e-laad.
   • Staat er een niet-elektrische of niet-opladende auto op een oplaadplek? U kunt hier melding van doen via de pagina niet-opladende auto op oplaadplek melden.
   • Voor VvE's is het soms lastig om afspraken te maken over de aanleg van een laadpunt. Op www. mra-e.nl vindt u de brochure 'Laadoplossingen voor elektrische auto's binnen de VvE'.

   Regels elektrische oplaadpalen

   Lees meer over Elektrische oplaadpalen in Den Haag. U vindt daar ook de regels voor het parkeren bij de oplaadpalen.

   Locaties elektrische oplaadpalen

   Bekijk waar nu elektrische oplaadpalen staan op www.oplaadpalen.nl.

   Storing laadpaal

   Een storing geeft u door via het storingsnummer dat op de oplaadpaal staat.

   Contact

   Heeft u vragen? Stel deze dan via denhaagelektrisch@denhaag.nl.