Laadpaal voor elektrische auto aanvragen

Rijdt u een elektrische auto, of wilt u binnenkort of in de toekomst elektrisch gaan rijden? Wilt u zeker weten dat er oplaadcapaciteit is in uw buurt? Meld u als elektrisch rijder. De gemeente bouwt een openbaar netwerk van oplaadpalen.

Hoe werkt het?

Voor elektrische auto’s bouwt de gemeente een netwerk van openbare oplaadpalen. Deze zijn niet bestemd voor 1 gebruiker. Iedere bewoner en bezoeker kan de oplaadpalen gebruiken.

De oplaadpalen worden zo geplaatst dat ze goed gebruikt kunnen worden. Hierbij wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met de plaatsen waar elektrisch rijders wonen of werken, maar ook met de toegankelijkheid van het oplaadpunt.

Als u een oplaadpaal of extra parkeervak met laadcapaciteit aanvraagt, doet de gemeente het volgende:

 • De gemeente controleert of het voor u mogelijk is om op eigen terrein op te laden. Als dat zo is, breidt de gemeente de laadcapaciteit niet uit.
 • De gemeente controleert of er binnen 200 meter van uw woon- of werkadres voldoende laadcapaciteit is.
 • Als de bestaande laadcapaciteit onvoldoende is, dan probeert de gemeente deze uit te breiden. Dit kan door een extra laadvak te maken bij een bestaande oplaadpaal, of door een extra oplaadpaal te plaatsen.

Voorwaarden

De gemeente onderzoekt de mogelijkheden voor het uitbreiden van de huidige laadcapaciteit als:

 • U een kentekenbewijs of leasecontract van een elektrische auto heeft (volgens de definitie van het RDW, de Rijksdienst voor het Wegverkeer). Heeft u dit nog niet maar krijgt u dit binnenkort? Dan kunt u dit aantonen met een koopovereenkomst of een verklaring van de leasemaatschappij.
 • U bent ingeschreven als inwoner van Den Haag.
 • Er geen ruimte is voor plaatsing en opladen van het elektrische voertuig op eigen terrein, of in parkeergarages of parkeerkelders die horen bij het wooncomplex.

   Aanvragen

   Laadpaal aanvragen

   Of en hoe de gemeente de laadcapaciteit uitbreidt, is afhankelijk van de vraag aan capaciteit.

   Kosten

   Het verzoek voor een laadpaal is gratis.

   Hoe lang duurt het?

   Het duurt gemiddeld 6 maanden voor een extra laadpaal geplaatst wordt.

   Na ongeveer 2 maanden na uw aanvraag laat de gemeente u weten of zij de laadcapaciteit in uw omgeving gaat uitbreiden en hoe dit dan gebeurt. Daarna duurt het gemiddeld 4 maanden voordat een laadpaal wordt geplaatst. Als het om een ingewikkelde plaatsing gaat, kan het soms langer duren.
   Na de plaatsing duurt het ongeveer 1,5 maand om een gereserveerde parkeerplek te maken (een vak met een verkeersbord en een kruis op de weg).

   Goed om te weten

   Regels elektrische oplaadpalen

   Lees de regels voor het gebruik van elektrische oplaadpalen. U vindt daar ook de regels voor het parkeren bij oplaadpalen.

   Privé-oplaadpaal

   De gemeente plaatst geen oplaadpaal op eigen terrein. U kunt zelf een privé-oplaadpaal laten plaatsen op privéterrein door een aanbieder van oplaadpunten. Kijk voor deze aanbieders op de website van Stichting e-laad.

   Niet-elektrische auto op de oplaadplek

   Soms staat er een niet-opladende of niet-elektrische auto op een plek die bedoeld is voor het opladen van een elektrisch auto. U kunt hiervan melding doen via de pagina Niet opladende auto op oplaadplek melden. Handhavers van de gemeente nemen uw melding mee in hun controleronde door de wijk.

   Laadpunten in gezamenlijke parkeergarages

   Voor bewoners van een wooncomplex met een gezamenlijke parkeerplaats of -garage is het soms lastig om met de VvE afspraken te maken over de aanleg van een laadpunt. Op www.mra-e.nl vindt u de brochure 'Laadoplossingen voor elektrische auto’s binnen de VvE'. Daarin staat waaraan u moet denken bij de aanleg van een oplaadpunt op een gezamenlijk terrein en hoe u met de VvE de afspraken kunt vastleggen.

   Kosten gebruik laadpaal

   Het tarief bij de laadpalen van de gemeente is 30 cent (25 cent, exclusief BTW) per kWh. Er is geen starttarief. Het kan zijn dat de aanbieder van uw laadpas per transactie of per kWh extra kosten doorrekent. Op vergelijkingswebsites kunt u verschillende laadpassen en laadabonnementen met elkaar vergelijken.

   Locaties elektrische oplaadpalen

   Bekijk waar nu elektrische oplaadpalen staan op www.oplaadpalen.nl.

   Storing laadpaal

   Een storing kunt u doorgeven via het storingsnummer dat op de oplaadpaal staat.

   Contact

   Heeft u vragen? Stel deze dan via denhaagelektrisch@denhaag.nl. Ook als u iets wilt doorgeven, kan dat via dit e-mailadres.