Toestemming van de VvE en de omgevingsvergunning bij verbouwen

Wilt u uw appartement verbouwen? Dan heeft u vaak toestemming nodig van uw Vereniging van Eigenaren (VvE). Voor het verbouwen van de buitenkant van uw woning heeft u naast toestemming van de VvE ook een omgevingsvergunning nodig.

Alle verbouwingen moet u melden bij de VvE
Alle verbouwingen moet u melden bij de VvE

Toestemming VvE

De VvE beslist volgens de wet over alle gemeenschappelijke delen van het gebouw, zoals het dak of de buitenmuren. De VvE kan een rechtelijke procedure starten als een lid toch verbouwt zonder toestemming van de vergadering. Dit proces kost tijd en geld. Voorkom dit probleem en overleg altijd met de VvE.

Omgevingsvergunning aanvragen

Heeft u toestemming van de VvE om uw appartement te verbouwen? Neem dan contact op met de gemeente om te vragen of u ook een omgevingsvergunning nodig heeft. Voor bepaalde werkzaamheden is dit verplicht. Met deze vergunning bouwt u volgens de regels in het bouwbesluit en op een manier die past bij de omgeving.

Kijk voor meer informatie op de pagina Omgevingsvergunning aanvragen.

Voor het plaatsen van een opbouw moet u een omgevingsvergunning aanvragen
Voor het plaatsen van een opbouw moet u een omgevingsvergunning aanvragen

Aanpassingen bij nieuwbouwappartement

Bij de aankoop van een nieuwbouwappartement worden uw belangen en die van alle andere eigenaren tijdens de bouw vertegenwoordigd door de kopersvereniging. De kopersvereniging besluit of er bijvoorbeeld tijdens de bouw aanbouwen, dakkapellen of extra balkons mogen worden geplaatst. Als de appartementen zijn opgeleverd, neemt de VvE de verantwoordelijkheden over.

Gepubliceerd: 16 augustus 2017Laatste wijziging: 20 maart 2018