Onderhoud uitvoeren met de VvE

Als het dak lekt is het handig om samen met de VvE leden geld achter de hand te hebben. Als lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE) bent u samen met de andere leden van uw VvE verplicht om voor onderhoud te sparen. De VvE-balie geeft advies en tips.

Als VvE bent u samen verantwoordelijk voor het onderhoud van het pand
Als VvE bent u samen verantwoordelijk voor het onderhoud van het pand

Alle leden van de VvE storten maandelijks een bijdrage in het onderhoudsfonds. Met dit geld voorkomt de VvE onverwachte uitgaven. Zijn de kosten van het onderhoud hoger dan het gespaarde bedrag? Dan moeten alle leden een eenmalige extra bijdrage in het onderhoudsfonds storten. Wilt u weten wat u aandeel is in de kosten voor het onderhoud? Kijk dan in uw splitsingsakte naar uw breukdeel.

Belangrijke informatie:

Wetgeving vanaf 1 januari 2018

Volgens deze nieuwe wet moeten alle VvE’s sparen volgens een meerjaren onderhoudsplan of 0,5 procent van de herbouwwaarde per jaar.

Een meerjaren onderhoudsplan (MOP)

De VvE moet op tijd onderhoud uitvoeren aan het pand om achterstallig onderhoud te voorkomen. Uitstel van onderhoud kost op de lange termijn extra geld. Stel daarom een meerjaren onderhoudsplan (MOP) op.

In het MOP staat welk onderhoud de komende 5 tot 15 jaar nodig is en wat de kosten ongeveer zullen zijn. De leden weten dan hoeveel de VvE moet sparen voor het onderhoud. Deze kosten worden volgens breukdeel verdeeld. In de splitsingsakte staat voor welk aandeel de eigenaren moeten bijdragen in de kosten voor het onderhoud.

In een MOP staan 3 soorten onderhoud beschreven:

  • Achterstallig onderhoud dat meteen moet worden gedaan.
  • Regelmatig onderhoud dat steeds terugkomt. Bijvoorbeeld schilderwerk om de 3 tot 5 jaar.
  • Onderhoud dat om de zoveel jaar nodig is. Bijvoorbeeld onderhoud aan het dak om de 20 jaar.

Vraag een voorbeeld van een meerjaren onderhoudsplan op via vvebalie@denhaag.nl.

Een deskundige inschakelen

Bij grote onderhoudswerkzaamheden is het verstandig om een onafhankelijk bouwkundige (deskundige) in te schakelen.

De bouwkundige:

  • komt langs en bekijkt het pand,
  • stelt vast welk onderhoud nodig is,
  • maakt een planning voor het onderhoud,
  • begeleidt en controleert het onderhoudswerk.

Aannemer uitkiezen

Met een meerjaren onderhoudsplan kan het onderhoud beginnen. Vraag offertes aan bij verschillende aannemers. Let erop dat dit erkende aannemers zijn die aangesloten zijn bij Bouwgarant. Dan weet u zeker dat uw aannemer de juiste diploma's heeft en goed verzekerd is. Vergelijk de offertes en kies in een vergadering van de VvE welke aannemer het onderhoud mag doen.

Gepubliceerd: 16 augustus 2017Laatste wijziging: 25 januari 2021