Proef met drone voor controleren van gebouwen

De gemeente doet een proef met drones. Daarmee controleert ze of verbouwingen volgens de wetten en regels gebeuren.

Een drone is een vliegtuigje met camera dat op afstand wordt bestuurd. De drone kan op plekken komen waar normaal lastig te komen is. Zo kan de gemeente uitbouwen, dakopbouwen en dakkapellen snel, veilig en makkelijk controleren.

Hoe het werkt

De drone gaat ongeveer 1 keer per maand 1 dag langs verschillende plekken door de hele stad. De drone vliegt tussen de 60 en 100 meter hoog. En is bijna niet te horen of te zien.

Op de grond staan 2 mensen: iemand die de drone bestuurt en iemand die met de camera werkt. Zij hebben een live videoverbinding met controleurs op het stadhuis. Die kijken op afstand mee en geven aan welke gebouwen de drone moet fotograferen.

Privacy

Vliegen met een drone mag alleen volgens de wetten en regels. Er is ook een vergunning voor nodig. Een professioneel bedrijf voert de vluchten uit. Dit bedrijf heeft daarvoor een certificaat (officieel bewijs).

De drone maakt alleen foto’s van gebouwen. Personen die op de foto staan, worden onherkenbaar gemaakt. De gemeente slaat geen bewegende beelden op.

Proef

De proef met drones duurt tot eind 2023. Daarna kijkt de gemeente of zij doorgaat met deze manier van controleren.

Veelgestelde vragen

  • De gemeente controloeert of verbouwingen veilig en volgens de regels worden uitgevoerd. Zij controleert ook verbouwingen waarover bijvoorbeeld omwonenden een melding doen.

  • Nee. De gemeente is niet verplicht controles aan te kondigen.
  • De gemeente controleert in uw buurt als ze de afgelopen tijd veel vergunningen heeft gegeven. Bijvoorbeeld voor dakkappellen en dakopbouwen. De gemeente controleert bij deze adressen altijd of de verbouwingen volgens de vergunning zijn gedaan.

  • De gemeente geeft op straat geen informatie waarom zij daar controleert. Vergunningsaanvragen zijn voor iedereen te bekijken op overheid.nl. De meldingen van illegale bouw zijn niet openbaar.

  • Ja, de gemeente heeft als taak om gebouwen te controleren. Hiervoor moet ze foto’s maken van gebouwen. Dit gebeurde al met een gewone camera. De gemeente vroeg dan toegang tot de woning, om vanuit tuin, balkon of dakterras foto’s te maken. Nu maakt ze ook foto’s met een camera in een drone.
  • Een professioneel bedrijf voert de vluchten uit. De drone voldoet aan alle veiligheidseisen en wordt regelmatig gecontroleerd.
  • Bijna overal. De gemeente moet dit wel afspreken met bijvoorbeeld defensie, luchthavens en ambassades. Als dat nodig is, vraagt zij een vergunning aan.

Meer informatie

Lees meer over uw rechten op Privacyverklaring controleren van gebouwen met drones.

Gepubliceerd: 9 juni 2023Laatste wijziging: 13 september 2023