Plaats: herinrichting

De binnenstad heeft 4 gebieden in de Hartlijn: Spui, Buitenhof, Plaats en Kneuterdijk. Ze hebben elk een eigen uitstraling. De gemeente wil de 4 gebieden weer met elkaar verbinden en de stad daarmee mooier en schoner maken. De gemeente begint met de Plaats. Het wordt een plein waar iedereen met plezier werkt, winkelt en woont.

De Plaats krijgt een inrichting die past bij de rijke geschiedenis en de centrale plek in de stad. Een inrichting die zorgt dat iedereen er met plezier komt.

Plaats met zicht op de Gevangenpoort en standbeeld Johan de Witt
Plaats met zicht op de Gevangenpoort en standbeeld Johan de Witt

Ontwerp

De Plaats komt direct aan de Hofvijver te liggen. Hiervoor wordt het straatniveau overal gelijkgemaakt en de verkeersroute langs de Kneuterdijk afgesloten voor doorgaand verkeer. Zo ontstaat er meer ruimte en rust en een aangenaam gebied voor voetgangers. De route langs de Hofvijver blijft wel te gebruiken voor taxi's en bestemmingsverkeer (bijvoorbeeld om winkels te bevoorraden, parkeergarages te bereiken of te laden en te lossen).​ Het standbeeld van Johan de Witt krijgt een grote ronde sokkel waar u op kunt zitten. Het ontwerp en de gebruikte materialen (vooral natuursteen) sluiten aan bij de toekomstige herinrichting van Kneuterdijk, Buitenhof en Spui.

Avondbeeld Plaats aan de kant van Noordeinde.
Avondbeeld Plaats aan de kant van Noordeinde.

Verlichting

Op de Plaats worden moderne lantaarnpalen geplaatst. De lampen kunnen zo gedraaid worden dat de bijvoorbeeld de gevels en het standbeeld van Johan de Witt apart belicht kunnen worden.

Zitplek en fietsvakken

Bij de ‘punt’ komt een zitplek met een natuurstenen verhoging en drinkfonteintje. Voor fietsers komen er 2 fietsparkeervakken aan de kant van de Hofvijver aan beide kanten van het plein.

Plaats gezien van de Hofvijver
Plaats gezien van de Hofvijver

Groen

Het duurzaam vergroenen van de binnenstad is een belangrijke opdracht van de gemeente. Toch staan er in het ontwerp geen extra bomen op de Plaats. Ondernemers en omwonenden gaven aan dat zij dat niet wilden. Extra bomen houden het uitzicht op de Hofvijver tegen, zetten terrassen in de schaduw en maken het moeilijker om het plein te gebruiken. Daar heeft de gemeente naar geluisterd.

Er wordt in de toekomst wel extra groen geplaatst in de buurt van de Hofvijver richting Buitenhof en op de Kneuterdijk. De bestaande plataan op de Plaats blijft staan.

Op de kaart staat aangegeven waar gewerkt wordt. Het werk is verdeeld in 3 delen (werkvakken). Elk deel wordt in een andere periode aangepakt.
Op de kaart staat aangegeven waar gewerkt wordt. Het werk is verdeeld in 3 delen (werkvakken). Elk deel wordt in een andere periode aangepakt.

Planning

Het werk gebeurt in 3 gedeeltes:

 • Deel 1: maart 2020 - maart 2021, werkzaamheden aan de kant van de Kneuterdijk/Buitenhof.

 • Deel 2: In mei 2020 is de kant van de gevels met oneven nummers gedaan. De kant met de even nummers wordt in januari 2021 gedaan.
 • Deel 3: november - februari 2021, werkzaamheden op het plein van de Plaats.

De gemeente werkt in overleg met de ondernemers aan de Plaats tijdens de winkelpiek voor de feestdagen op het plein nu de horeca noodgedwongen dicht is. Dat betekent dat het plein ook eerder klaar is en de horeca, zodra dat weer is toegestaan, er ook eerder gebruik van kan maken. Langs de gevels voor de winkels wordt in deze periode niet gewerkt .

Bereikbaarheid

Tijdens het opnieuw inrichten van het gebied blijven de Plaats, Buitenhof en Kneuterdijk bereikbaar voor bestemmingsverkeer, fietsers en voetgangers. En natuurlijk blijven ook alle winkels en horeca bereikbaar voor klanten. Zolang dat nodig is, zorgen verkeersregelaars dat het verkeer, fietsers en voetgangers veilig langs de werkzaamheden kunnen. Krijgt het werk invloed op de bereikbaarheid? Dan zal de gemeente u hier op tijd over informeren.

  Meer informatie

  Neem bij vragen contact op:

  Bekijk de video Plaats: Herinrichting (YouTube-kanaal van de gemeente)

  Gepubliceerd: 5 november 2019Laatste wijziging: 8 december 2020