Ontwikkelingen rond station Hollands Spoor

Rond station Hollands Spoor wordt veel gewerkt. Lees meer over de werkzaamheden en bouwprojecten.

Stationsentree Laakhaven

Station Hollands Spoor krijgt aan de kant van Laakhaven een volwaardige stationsentree. In april 2017 is al begonnen met de voorbereidingen van de bouw van deze entree. Er komt aan de kant van de Waldorpstraat een nieuw stationsplein en een nieuwe ingang naar de bestaande perrontunnel. Deze tunnel is verbonden met de bestaande perrontunnel naar de stationshal aan de centrumzijde. Langs de spoorzijde van het nieuwe plein aan de Waldorpstraat zijn winkels gebouwd met daarop een stallingsdek voor 2.500 fietsen. In de nieuwe stationsentree aan de Laakzijde komen ook OV-chipkaart poortjes.

Timelapse Hollands Spoor In het weekeinde van donderdag 23 november 9.00 uur tot zondagavond 26 november 24.00 uur (2017) is het nieuwe gedeelte van de perrontunnel op zijn plek geschoven.

Project heeft 3 fases

Dit project bestaat uit 3 fases:

 1. Het maken en inpassen van de nieuwe reizigerstunnel. Deze is inmiddels gereed.
 2. Het bouwen van winkels, een stallingsdek voor 2.500 fietsen en de aanleg van OV-chipkaart poortjes. Dit werk is bijna afgerond.
 3. De aanleg van het tijdelijke nieuwe stationsplein aan de Laakzijde en de tijdelijke afwerking van het Hoge Waldorpviaduct.
   Stationsentree Laakhaven
   Stationsentree Laakhaven

     Fase 3: De aanleg van het tijdelijke stationsplein

     Binnenkort zijn er veel bouwwerkzaamheden rondom en op het nieuwe stationsplein. Er is een risico dat het wegdek daarbij beschadigt. Daarom heeft de gemeente besloten dat de inrichting van het plein tijdelijk is. Niet alleen het plein zelf krijgt een nieuwe inrichting. De gemeente verplaatst ook de bushaltes op de Waldorpstraat, tegenover het plein. De (fiets)paden rondom het Johanna Westerdijkplein worden verbeterd. Om te zorgen dat het regenwater beter weg kan, komt er een nieuwe aansluiting op het riool onder de Waldorpstraat.

     Op onderstaande kaart staan de werkzaamheden en de verschillende fases. Wanneer er verkeershinder ontstaat, informeert de gemeente u via deze website. Bewoners krijgen vooraf een bewonersbrief.

     Op de kaart ziet u de volgende werkzaamheden:

     • Gele lijn: wegverharding, van 16 maart tot en met 3 april 2020.
     • Roze vlak: de verharding van het plein, van 19 tot en met 22 maart 2020.
     • Groen-blauwe vlak: werkzaamheden aan de verharding van de tunnel, van 23 april tot 1 mei 2020.
     • Oranje lijn: de Cobblestone verharding, van 4 tot en met 15 mei.
     • Rode lijn: werkzaamheden aan het asfalt, van 13 tot en met 24 april 2020.

     Grote Belastingkantoor

     Het voormalige Grote Belastingkantoor, recht tegenover station Hollands Spoor, krijgt na vele jaren leegstand een nieuwe bestemming. Er is een bouwplan gemaakt met 176 hotelkamers en 66 (shortstay-)appartementen. Op de begane grond behouden de huidige supermarkt en horeca hun plek en er is ook ruimte voor nieuwe bedrijven.

     De verbouwing zou in 2020 starten, maar als gevolg van de coronacrisis heeft de belegger, die bij het plan betrokken was, zich in 2020 teruggetrokken. Sinds 1 januari 2021 heeft het gebouw een nieuwe eigenaar die van plan is om het oorspronkelijke bouwplan uit te voeren.

     Naar verwachting start de verbouwing van het gebouw eind 2021/begin 2022.

     Het vernieuwde Grote Belastingkantoor
     Het vernieuwde Grote Belastingkantoor

     Centrum van het Haagse studentenleven

     Station Hollands Spoor en omgeving wordt steeds mooier. Het nieuwe plein is overzichtelijk met winkels en horeca. Het is het beginpunt van een korte 'verrassende' wandeling naar de Haagse binnenstad en weer terug. Ook wel 'Loper Oude Centrum' genoemd.

     De gemeente en private partijen zijn sinds 2013 bezig met de vernieuwing van het gebied rond het station. Zo was het kleine belastingkantoor op de Stationsweg heel slecht onderhouden en is het nu een studentencomplex met 155 woningen. Naast de Haagse Toren (het Strijkijzer) is afgelopen voorjaar het studentencomplex Y-The Hague opgeleverd. Op de Hoefkade kwam The Student Hotel en ook het gerenoveerde Het Rode Dorp is inmiddels een vertrouwde plek voor studenten.

     Central Innovation District

     De gemeente heeft bepaald dat Station Hollands Spoor en omgeving onderdeel is van het Central Innovation District (CID) van Den Haag. Daarom komen er zoveel woningen, zodat er genoeg woonruimte is voor het groeiend aantal bewoners in de stad. Naast een plek om te wonen wil de gemeente in dit gebied juist ook ruimte maken voor werken, studeren, recreƫren en winkelen. Station Hollands Spoor en omgeving moet een prettige plek worden voor innovatieve bedrijven en mensen, met goede voorzieningen en openbare ruimte. Het gebied is goed bereikbaar vanwege veel openbaar vervoer en wordt een uitbreiding van het stadscentrum.

     Zie ook: Bouwprojecten Laakhavens

     Gepubliceerd: 3 juli 2020Laatste wijziging: 30 maart 2021