Verbeteren Koekamp en terrein Staatsbosbeheer

De gemeente heeft samen met eigenaar Staatsbosbeheer de Koekamp opgeknapt. Het park sluit nu goed aan op de plannen voor een nieuwe groene indeling op het Koningin Julianaplein. Aan de andere kant sluit de Koekamp aan op het Haagse Bos.

Staatsbosbeheer opent het nu nog gesloten deel van de Koekamp straks voor publiek. Ook komt er een informatiecentrum in het park. Doordat de A12 bij de Malietoren een begroeide overkapping heeft gekregen, sluit de Koekamp nu ook aan op het Haagse Bos en het nationaal park De Hollandse Duinen.

Verbeteringen

 • het park wordt groener en beter onderhouden.
 • er zijn betere wandel- en fietspaden.
 • er is een goede verbinding met het Haagse Bos.
 • het water aan de stationzijde van het Hertenkamp is verlegd.

Planning

De gemeenteraad heeft in 2019 de plannen goedgekeurd. Het werk heeft vertraging gekregen doordat er beroep was ingesteld. Begin november 2021 is de gemeente weer doorgegaan met het werk. De gemeente heeft een aantal bomen gekapt om de paden, de brug en de watergangen te verleggen. Het werk is in juli 2022 klaar. Staatsbosbeheer werkt nog aan haar eigen terrein in de Koekamp.

  De stad praat mee

  De gemeente heeft samen met Staatsbosbeheer de mening gevraagd van groen-, fiets- en bewonersorganisaties en deskundigen. Tijdens diverse bijeenkomsten zijn de wensen en mogelijkheden voor het verbeteren van de Koekamp besproken. Waar mogelijk zijn wensen voor aanpassingen en verbeteringen verwerkt in het uiteindelijke plan.
  Een alternatief plan(RIS 301580) ( ‘alternatievenonderzoek plan G’) is uitgebreid bestudeerd. Het plan is afgevallen door problemen met watercompensatie en verkeersveiligheid. De motie om op de Bezuidenhoutseweg minder verkeer te laten rijden, is afgekeurd door problemen met de groeiende drukte op de weg en de verkeersveiligheid.

  Meer informatie over het Bestemmingsplan Koekamp, Malieveld, Haagse Bos op www.ruimtelijkeplannen.nl.

      Artist impressie van de Koekamp nabij de Malietoren
      Artist impressie van de Koekamp nabij de Malietoren
      Bekijk de video over de groene stadsentree (Youtube-kanaal van de gemeente)

      Meer informatie

      • Commissiebrief vertraging project Koekamp (RIS307308)3
      • Reactie college op alternatief plan G (RIS301580)
      • Raadsbesluit optimalisatie Voorontwerp Koekamp en uitvoering moties G2 en G7 (RIS300136)
       Zie ook: Bredere overkapping A12 bij Malietoren
       Zie ook: Nieuwbouw op Koningin Julianaplein

       Gepubliceerd: 12 mei 2021Laatste wijziging: 29 juli 2022