Ondergrondse fietsenstalling Koningin Julianaplein open

De fietsenstalling bij station CS onder het Koningin Julianaplein is open. De stalling biedt plek aan 8.000 fietsen, waarvan 700 ov-fietsen. Ook is er ruimte gereserveerd voor bakfietsen en fietsen met kratjes of kinderzitjes.

Stalling onder Koningin Julianaplein

De fietsenstalling is voor mensen die met het openbaar vervoer reizen. Fietsers kunnen via 1 van de 6 rolbanden naar binnen. Beneden kunnen zij inchecken met hun ov-chipkaart. Via de stippellijnen vinden bezoekers een plek om hun fiets te parkeren. De groene lijnen zijn voor fietsers, de gele voor voetgangers.

24 uur gratis stalling

De eerste 24 uur is de stalling gratis. Daarna moeten gebruikers betalen. Via een QR-code kunnen zij onthouden waar ze hun fiets hebben geparkeerd.

Bekijk het filmpje over de nieuwe fietsenstalling
Stalling onder Koningin Julianaplein

De nieuwe stalling ligt voor Den Haag CS (kant Bezuidenhoutseweg) en is 8.000 vierkante meter groot, zo’n 1,5 voetbalveld. Deze is de op een na grootste fietsenstalling in Nederland. En een van de grootste stallingen in Europa.

Stalling onder Koningin Julianaplein

Opvallend is de glazen wand door de hele stalling. Hierop staan gevels afgebeeld van belangrijke gebouwen in Den Haag, zoals het Vredespaleis, de Ridderzaal en het Mauritshuis. De gebouwen gaan in elkaar over zoals in werken van de kunstenaar Escher. Bezoekers kunnen daardoor het gevoel krijgen alsof ze in een museum zijn. Via deze beelden maken bezoekers al kennis met Den Haag, nog voordat zij in de stad zijn geweest.

De gemeente heeft de fietsenstalling laten bouwen. Onder meer met subsidie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. De Nederlandse Spoorwegen beheren de stalling, houden deze netjes en toegankelijk en bieden 700 ov-fietsen aan. Den Haag wil met de fietsenstalling het fietsen stimuleren.

Fietsenstallingen bij Den Haag Centraal
Fietsenstallingen bij Den Haag Centraal

Op de kaart staan de volgende fietsenstallingen genummerd:

  1. Fietsflat Rijnstraat
  2. Vak bij Anna van Buerenplein
  3. Stalling Anna van Buerenstraat
  4. Vak bij Anna van Buerenplein
  5. Stalling NS onder de stationshal

Zie ook

Gepubliceerd: 1 juli 2020Laatste wijziging: 29 juni 2020