Nieuwe woontorens op het Maria Stuartplein en een overkapping over de A12

Op het Maria Stuartplein (voorheen bekend als Grotiusplaats) zijn 2 woontorens gebouwd. Van de 655 woningen, zijn er 114 betaalbare huurwoningen. Op de begane grond is plek voor kantoren, winkels en horeca. En er is een ondergrondse parkeergarage. Over de A12 komt nog een overkapping met groen om prettig van het Beatrixkwartier naar het centrum te lopen.

Het ontwerp voor de 2 nieuwe woontorens
Het ontwerp voor de 2 nieuwe woontorens

Huurwoningen

In de 2 torens ('The Roofs') zijn huurwoningen in het middensegment en goedkopere segment. De torens dragen met een hoogte van 120 en 100 meter, zichtbaar bij aan de Haagse skyline. Ze hebben een natuurlijke uitstraling omdat de gevels van natuursteen zijn gemaakt. De buitenruimte van de torens kan door de toekomstige bewoners groen worden ingericht. Vanaf de torens hebben de bewoners uitzicht over de stad en het Haagse Bos. Het openbaar vervoer en uitvalswegen zijn vanuit deze locatie makkelijk te bereiken.

Groene overkapping A12

Er komt een overkapping over de A12 die Den Haag Centraal, het stadshart en het Beatrixkwartier via een voetgangersroute met elkaar verbindt. De overkapping wordt naast de voetgangersroute groen ingericht. De overkapping zorgt ervoor dat de mensen in de woontorens minder geluidsoverlast hebben van de A12.
Het toevoegen van ruim 2.000 m2 groen op de overkapping is het begin van het groener maken van dit deel van het Central Innovation District. De gemeente werkt aan een plan voor meer groen aan de Prinses Beatrixlaan.

Woonomgeving

Voetgangers kunnen straks gebruikmaken van de 'De Haagse Loper'. Deze loopt van het centrum over het Maria Stuartplein naar de Theresiastraat. Mensen kunnen daarnaast ook via de groene overkapping sneller tussen Den Haag Centraal en het kantoorgebied Beatrixkwartier lopen.

Samen met de overkapping over de A12 bij de Malietoren levert de gemeente een nieuw groen stuk stad op. Dit sluit aan bij het plan om het Central Innovation District te vergroenen.

Ontwerp openbare ruimte

Het voorontwerp voor de openbare ruimte van het Maria Stuartplein heeft ter inzage gelegen. Omwonenden en andere belanghebbenden konden hun reactie geven. Het ontwerp (RIS 305074) laat zien hoe de wegen, het groen en de bestrating rond de woontorens eruit komt te zien. En hoe de groene inrichting van de bovenkant van de overkapping van de A12 eruit komt te zien. De overkapping over de A12 blijkt technisch ingewikkeld te zijn en is duurder dan verwacht. Er wordt een nieuw ontwerp voor de overkapping gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat de grote bomen op de overkapping niet meer mogelijk zijn. De gemeente gaat samen met de buurt het ontwerp aanpassen voor een groene inrichting op de overkapping.

De openbare ruimte direct voor de woontorens richten we tijdelijk in voordat de nieuwe bewoners verhuizen. De definitieve inrichting komt als de gemeente een besluit heeft genomen.

  Het werkgebied bij het Maria Stuartplein
  Het werkgebied bij het Maria Stuartplein

  Planning

  • 13 september 2022: bijeenkomst over aangepaste ontwerp openbare ruimte overkapping A12
  • 4e kwartaal 2022: voorlopig ontwerp openbare ruimte overkapping A12 ligt ter inzage. U kunt het inzien en hierop reageren.
  • 4e kwartaal 2022: gemeente neemt een besluit over de overkapping van de A12
  • Zomer 2023: naar verwachting start definitieve inrichting van openbare ruimte voor de woontorens op het Maria Stuartplein.
  • 2023: naar verwachting start aanleg overkapping A12/Utrechtsebaan
  • 1e kwartaal 2025: naar verwacht start inrichting van de openbare ruimte op overkapping A12

  Zie ook

   Gepubliceerd: 19 november 2018Laatste wijziging: 9 augustus 2022