Nieuwe woontorens op het Maria Stuartplein en een overkapping over de A12

Op het Maria Stuartplein (voorheen bekend als Grotiusplaats) komen 2 woontorens. Van de ongeveer 655 woningen, komen er 114 betaalbare huurwoningen. Op de begane grond is plek voor kantoren, winkels en horeca en er komt een ondergrondse parkeergarage. Over de A12 komt een overkapping met veel groen om prettig van het Beatrixkwartier naar het Centrum te lopen.

Het ontwerp voor de 2 nieuwe woontorens
Het ontwerp voor de 2 nieuwe woontorens

Huur- en koopwoningen

In de 2 torens zijn straks huurwoningen in het middensegment en goedkopere segment. De torens gaan, met een hoogte van 120 en 100 meter, zichtbaar bijdragen aan de Haagse skyline. Ze krijgen een natuurlijke uitstraling omdat de gevels van natuursteen worden gemaakt. De buitenruimte van de torens kan door de toekomstige bewoners groen worden ingericht. Vanaf de torens hebben de bewoners uitzicht over de stad en het Haagse Bos. Het openbaar vervoer en uitvalswegen zijn vanuit deze locatie makkelijk te bereiken.

Werkzaamheden

De bouw van de torens is in volle gang. Het verkeer heeft overlast van de werkzaamheden. Dat is vooral op de Prins Clauslaan richting de stad uit. Voetgangers kunnen alleen lopen aan de noordzijde van de Prins Clauslaan. Fietsers die komen vanaf de Bezuidenhoutseweg kunnen via de Adelheidstraat rijden, tot aan de Juliana van Stolberglaan. Het autoverkeer moet ook rekening houden met overlast.

Kijk op www.wijbouwen.nu/grotius voor meer informatie over de werkzaamheden.

  Contact

  Heeft u vragen of opmerkingen over de werkzaamheden? U kunt dan contact opnemen met de aannemer. Mail daarvoor de hoofduitvoerder Raymond Wuister via contact@bouwcombinatiegrotius.com. Bij calamiteiten is de aannemer dag en nacht telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 0900 - 824 34 73.

  Groene overkapping A12

  Er komt een overkapping over de A12 die Den Haag Centraal, het stadshart en het Beatrixkwartier via een voetgangersroute met elkaar verbindt. De overkapping wordt naast de voetgangersroute vooral groen ingericht. De overkapping zorgt ervoor dat de mensen in de woontorens minder geluidsoverlast hebben van de A12 en de lucht blijft schoner.

  Woonomgeving

  Voetgangers kunnen straks gebruikmaken van de 'De Haagse Loper'. Deze loopt van het centrum over het Maria Stuartplein naar de Theresiastraat. Mensen kunnen daarnaast ook via de groene overkapping sneller tussen Den Haag Centraal en het kantoorgebied Beatrixkwartier lopen.

  Samen met de overkapping over de A12 bij de Malietoren levert de gemeente een nieuw groen stuk stad op.

  Concept voorontwerp ter inzage

  Het voorontwerp voor de openbare ruimte van het Maria Stuartplein heeft ter inzage gelegen. Omwonenden en andere belanghebbenden konden hun reactie geven. Het ontwerp laat zien hoe de wegen, het groen en de bestrating rond de woontorens eruit komt te zien. Ook de inrichting van de bovenkant van de overkapping staat in het concept voorontwerp.

  Het voorontwerp is nog in te zien via RIS 305074. Nadat de reacties zijn verwerkt, neemt de gemeente in 2021 een definitief besluit over het ontwerp.

   Het werkgebied bij het Maria Stuartplein
   Het werkgebied bij het Maria Stuartplein

   Planning

   • In voorjaar 2022 starten de werkzaamheden voor het inrichten van de openbare ruimte rondom de woontorens op het Maria Stuartplein.

   • Medio 2022 is de bouw van de woontorens klaar.
   • In 2022 staat de bouw van de overkapping en de inrichting van de openbare ruimte gepland. Voor de bouw van de overkapping moet de A12/Utrechtsebaan tijdelijk dicht.

   Zie ook

    Gepubliceerd: 19 november 2018Laatste wijziging: 26 augustus 2021