Nieuwe woontorens op het Maria Stuartplein en een overkapping over de A12

Op het Maria Stuartplein (voorheen bekend als Grotiusplaats) zijn 2 woontorens gebouwd. Van de 655 woningen, zijn er 114 betaalbare huurwoningen. Op de begane grond is plek voor kantoren, winkels en horeca. En er is een ondergrondse parkeergarage. Over de A12 komt een overkapping met groen om prettig van het Beatrixkwartier naar het centrum te lopen.

Het ontwerp voor de 2 nieuwe woontorens
Het ontwerp voor de 2 nieuwe woontorens

Huurwoningen

In de 2 torens ('The Roofs') zijn huurwoningen in het middensegment en goedkopere segment. De torens dragen met een hoogte van 120 en 100 meter, zichtbaar bij aan de Haagse skyline. Ze hebben een natuurlijke uitstraling omdat de gevels van natuursteen zijn gemaakt. De buitenruimte van de torens kan door de toekomstige bewoners groen worden ingericht. Vanaf de torens hebben de bewoners uitzicht over de stad en het Haagse Bos. Het openbaar vervoer en uitvalswegen zijn vanuit deze locatie makkelijk te bereiken.

Ontwerp openbare ruimte Maria Stuartplein

Momenteel is de openbare ruimte rond de woontorens tijdelijk ingericht. Het ontwerp voor de definitieve inrichting van de buitenruimte rond de twee woontorens is in oktober 2022 vastgesteld door de gemeenteraad. Dit ontwerp laat zien hoe de bestrating eruit komt te zien en waar planten en bomen komen. Ook is er ruimte voor speel- of sporttoestellen. Samen met de bewoners kiest de gemeente welke voorzieningen hier worden geplaatst. U kunt het ontwerp voor de openbare ruimte van het Maria Stuartplein hier bekijken (RIS312580l).

Groene overkapping A12

Er komt een overkapping over de A12 die Den Haag Centraal, het stadshart en het Beatrixkwartier via een voetgangersroute met elkaar verbindt. De overkapping wordt naast de voetgangersroute groen ingericht. De overkapping zorgt ervoor dat de mensen in de woontorens minder geluidsoverlast hebben van de A12. Op de overkapping komt ruim 2.000 m2 groen. Samen met de overkapping over de A12 bij de Malietoren levert de gemeente een nieuw groen stuk stad op. Dit sluit aan bij het plan om het Central Innovation District te vergroenen.

De overkapping over de A12 bleek technisch ingewikkeld te zijn en is duurder dan verwacht. Uit onderzoek blijkt dat de grote bomen op de overkapping niet meer mogelijk zijn. Daarom heeft de gemeente het voorontwerp voor de openbare ruimte op de overkapping aangepast en besproken met de omwonenden. Dit ontwerp (RIS 313363) laat zien hoe de groene inrichting op de bovenkant van de overkapping van de A12 eruit komt te zien. Het ontwerp ligt ter inzage. U kunt het bekijken en hierop reageren.

  Het werkgebied bij het Maria Stuartplein
  Het werkgebied bij het Maria Stuartplein

  Planning

  • Begin 2023: gemeente neemt een besluit over de overkapping van de A12
  • 1e kwartaal 2023: bijeenkomst voor bewoners woontorens over definitieve speel/sporttoestellen in de openbare ruimte voor de torens
  • Voorjaar 2023: naar verwachting start definitieve inrichting van openbare ruimte voor de woontorens op het Maria Stuartplein.
  • Eind 2023: naar verwachting start aanleg overkapping A12/Utrechtsebaan
  • 2025: naar verwacht start inrichting van de openbare ruimte op overkapping A12

  Zie ook

   Gepubliceerd: 19 november 2018Laatste wijziging: 29 november 2022