Nieuwbouw op Koningin Julianaplein

De komende jaren gaat het Koningin Julianaplein (KJ-plein) er anders uitzien. Op het plein komt een appartementengebouw met daarin ook horeca en winkels. Onder het plein komt een van de grootste ondergrondse fietsenstallingen van Europa. Daarnaast krijgt het plein een nieuwe inrichting met beplanting, een horecapaviljoen en terrassen.

Als u naar het station loopt, gaat u straks via het groen ingerichte plein onder de gebouwen via de Stadshal naar de treinperrons. In deze entree is straks ook ruimte voor horeca en kleine winkels. De entree krijgt teksten op gewelfde houten plafonds die verwijzen naar ‘Den Haag, stad van vrede en recht’. Het plein krijgt veel groen. De verbinding met de Koekamp en het Malieveld verloopt daardoor natuurlijk.

Woontorens

Als de ondergrondse fietsenstalling klaar is, begint de bouw van de torens. Het gebouw krijgt 2 torens van ongeveer 90 meter hoog. Daarin komen ongeveer 350 appartementen. Bewoners kunnen kiezen uit koop-, vrije sector huur-, en sociale huurappartementen. De woningen worden tussen de 47 m2 en 200 m2 groot. De twee torens zijn met elkaar verbonden door een lager gedeelte, een soort ‘vallei’ tussen de torens. Hier komen groene daktuinen en een groot gemeenschappelijk terras.

Fietsenstalling

In de ondergrondse stalling Koningin Julianaplein is plaats voor zo'n 8.500 fietsen. De stalling staat in rechtstreekse verbinding met de stationshal. Wie zijn fiets hier stalt, loopt straks direct vanuit de stalling richting de treinen of ander openbaar vervoer. Meer informatie over de fietsenstalling leest u op de pagina Ondergrondse fietsenstalling Koningin Julianaplein.

Inrichting nieuw plein

Het nieuwe Koningin Julianaplein wordt een plein waar u prettig kunt verblijven. Het plein vormt samen met de Koekamp, de Stationshal, het Haagse bos en het Malieveld een geheel. Het plein is 1 van de stadsentrees die herkenbaar Haags moet zijn voor bewoners en bezoekers. Veel mensen komen op deze manier de stad binnen. De gemeente wil reizigers met dit plein gastvrij welkom heten in de stad Den Haag. Hoe dat plein eruit gaat zien kunt u nu al bekijken en beleven (externe link) . Ook is het gebouw te zien dat op het plein komt. En met een Virtual Reality-bril ziet u alles in 3D(imensie).

Verbinding van het gebied

Het ontwerp verbindt de nieuwe woontoren op het KJ-plein, de stationshal en de Koekamp met elkaar. Dit is te zien aan de groene duinheuvels en de golvende bewegingen van de duinen in het ontwerp die vergelijkbaar zijn met die van de Koekamp. Op het plein komt ook een paviljoen waar u even kunt afspreken.

De gemeente werkt samen met verschillende partners om een mooi ontwerp te maken. In het ontwerp zetten zij de mens en hun behoefte centraal. Zo ontstaat er een herkenbaar stuk stad dat aansluit bij de ‘Leidraad stadsentree Den Haag CS’.

Veilig oversteken

Het verkeer voor het plein gaat langzamer rijden. Hierdoor kunnen fietsers en voetgangers voor het plein veiliger oversteken.

Impressie groene inrichting van het plein
Impressie groene inrichting van het plein

Planning

De start van de bouw van de woontorens wordt niet eerder dan eind 2020 verwacht. De inrichting van het plein kan dan in 2022 aangelegd worden.

Meer informatie

Zie ook

Gepubliceerd: 19 december 2019Laatste wijziging: 19 december 2019