Haven en informatiepunt aan de Prinsessegracht

De gemeente heeft al langere tijd plannen voor een haven met een aanlegplek en opstapplek voor kleine boten, langs de Prinsessegracht, op de hoek met de Bezuidenhoutseweg. Ook kijkt zij of het mogelijk is om hier een informatiepunt te maken.

De gemeente wil bij de Prinsessegracht een fijne plek aan het water maken. Midden in de stad, aan de rand van het groen. Met een informatiepunt voor bezoekers. De gemeente onderzoekt of zij aan het trafohuisje dat er staat functies zoals bijvoorbeeld een informatiepunt kan toevoegen.

Haven en informatiepunt aan de Prinsessegracht

De gemeente heeft al langere tijd plannen voor een haven met een aanlegplek en opstapplek voor kleine boten. Deze plek komt dan langs de Prinsessegracht, op de hoek met de Bezuidenhoutseweg. Ook kijkt de gemeente of het mogelijk is om hier een informatiepunt te maken.

De gemeente wil bij de Prinsessegracht een fijne plek aan het water maken. Midden in de stad, aan de rand van het groen. Met een informatiepunt voor bezoekers in het trafohuisje dat er staat. De gemeente is in gesprek met Stedin om de trafo uit het huisje te plaatsen. Zo kan het huisje vrij komen voor het informatiepunt.

Nieuwe naam haven

De gemeente schakelde de hulp in van de stad om mee te denken over een naam voor de nieuwe haven langs de Prinsessegracht. Uit de 269 inzendingen is een naam gekozen door de jury die bestond uit wethouder Hilbert Bredemeijer, Vesna Knezevic (projectmanager gemeente Den Haag) en de voorzitter van de bewonersorganisatie Bewoners rondom ’t Plein, Jeroen Oosterwal. De nieuwe naam voor de haven is: Paxhaven.

  Stadsentree

  De  Prinsessegracht is onderdeel van de stadsentree die bewoners en bezoekers herkennen als echt Haags. Door hier een haven aan te leggen, wil de gemeente laten zien dat varen bij de stad Den Haag hoort. Zij wil dat deze historische plek weer het karakter krijgt van de vroegere Boschsloot.

  Het college en de gemeenteraad willen een haven op een centrale plek dicht bij station Den Haag CS.  Het doel van de gemeente, de wensen van de rondvaartorganisaties en de belangen van betrokkenen worden met elkaar besproken. In 2020 onderzocht de gemeente of de plannen haalbaar zijn. Zij heeft de uitkomsten van dit onderzoek verwerkt en het schetsontwerp aangepast naar een concept-voorlopig ontwerp. De gemeente heeft dit concept-voorlopig ontwerp met de betrokkenen besproken.

  Van voorlopig ontwerp naar definitief ontwerp

  Inwoners van de stad konden het voorlopig ontwerp 8 weken bekijken. In die periode zijn geen bezwaren op het ontwerp binnengekomen. Het college heeft het voorlopig ontwerp vastgesteld. Dit betekent dat dit ontwerp is uitgewerkt tot een definitief ontwerp.

  Impressie van de haven aan de Prinsessegracht.
  Impressie van de haven aan de Prinsessegracht.

  Planning

  • 21 april 2021: online -bijeenkomst over het concept-voorlopig ontwerp
  • Juli 2021: het voorlopig ontwerp Haven Prinsessegracht ligt ter inzage
  • September 2021: het voorlopig ontwerp is door het college vastgesteld
  • Januari 2022: voorbereidende werkzaamheden zoals verplaatsen kunstwerk en boom
  • Eind april 2022: start aanleg haven die ongeveer 6 maanden duurt
  • Najaar 2022: start ontwikkeling informatiepunt
  • Voorjaar 2023: het streven is dat project haven met informatiepunt klaar is

  Tijdens de werkzaamheden maakt de gemeente een omleiding voor voetgangers op de Bezuidenhoutseweg. Het fietspad en de rijstrook richting het centrum van Den Haag blijven tijdens de werkzaamheden open en bereikbaar.

  Meer informatie

  Heeft u vragen over de plannen of wilt u op de hoogte blijven van het project? Stuur een e-mail naar havencs@denhaag.nl. De plannen zijn een uitwerking van de Leidraad Stadsentree Den Haag Centraal (RIS296855)

  Zie ook

   Impressie van de haven aan de Prinsessegracht.
   Impressie van de haven aan de Prinsessegracht.
   Briefkaart haven in oude Boschsloot van 1903.
   Briefkaart haven in oude Boschsloot van 1903.

   Gepubliceerd: 8 juli 2022Laatste wijziging: 15 september 2022