Bellevue-locatie: plan voor bouw woningen en kantoren

Er zijn plannen om een nieuw, hoog gebouw te bouwen naast station Den Haag Centraal en de Hoftoren: op de Bellevue-locatie. De eigenaren van deze locatie willen daar een nieuw gebouw plaatsen dat op veel manieren kan worden gebruikt. De gemeente stelt voorwaarden om het te mogen bouwen.

De Bellevue-locatie ligt aan de Bezuidenhoutseweg, tussen de Rijnstraat en Oranjebuitensingel. De stad gaat de komende jaren groeien. Daardoor zijn er steeds meer woningen en kantoren nodig. De bouwplannen op de Bellevue-locatie sluiten hier goed op aan.

Locatie Bellevue in het midden met daaromheen het Ministerie van Buitenlandse Zaken, De Resident, de binnenstad, het Koningin Julianaplein en Centraal Station
Locatie Bellevue in het midden met daaromheen het Ministerie van Buitenlandse Zaken, De Resident, de binnenstad, het Koningin Julianaplein en Centraal Station

Het plan

De eigenaren van de Bellevue-locatie willen een gebouw neerzetten met ongeveer 1.200 woningen (ook sociale huur) en 28.000 m2 kantoorruimte. Er komt ruimte voor winkels, horeca en voorzieningen zoals een fitness, een kinderopvang en een fietsenmaker. Daarnaast zijn er ruimtes waar bewoners en gebruikers elkaar kunnen ontmoeten. Ook de openbare ruime wordt aangepakt. Het plan is de bestaande gebouwen te slopen. Behalve de monumentale gevel langs de Bezuidenhoutseweg.

Uitwerken van het plan

De gemeente bekijkt of het plan van de eigenaren past binnen de plannen en wensen van de stad. De gemeente bepaalt daarmee onder welke voorwaarden zij mogen bouwen. Die voorwaarden staan in een Planuitwerkingskader (PUK). Met het PUK kunnen de eigenaren de plannen in detail uitwerken. Om te kunnen bouwen, moet de gemeente het bestemmingsplan aanpassen.

Planning

  • De gezamenlijke eigenaren van de Bellevue-locatie hebben in september 2020 iedereen die in de omgeving woont, werkt of een belang heeft, uitgenodigd om mee te denken over de plannen. In 3 online bijeenkomsten is het plan toegelicht en konden bewoners en betrokken hun idee├źn delen. De reacties zijn verwerkt in het PUK.
    Kijk voor de verslagen van de bijeenkomsten en een video over de nieuwbouwplannen op de website bellevue-denhaag.nl.

  • Het college van burgemeester en wethouders stelde in december 2020 het Planuitvoeringskader (PUK) vast.

De verdere planning rond de bouw van de woningen en kantoren:

  • 18 maart 2021 behandelt de raadscommissie Ruimte het PUK.
  • Eind 2021 ligt het aangepaste bestemmingsplan ter inzage.
  • Na vaststelling van het bestemmingsplan kan de ontwikkelaar een omgevingsvergunning aanvragen en de bouw voorbereiden.
  • In 2023: start bouw van de woningen, kantoorruimten en detailhandel.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het project op bellevue-denhaag.nl. Of kijk op:

Gepubliceerd: 19 augustus 2020Laatste wijziging: 18 februari 2021